Rusko posiluje obranu Krymu. Ukrajinská armáda zesílila ostřelování a zvolila taktiku dekapitace

Krym je klíčovým a strategickým bodem války. Rusové se momentálně snaží ukrajinský poloostrov, který od roku 2014 okupují, opevnit a zvýšit na něm obranyschopnost svých sil. Ukrajinská strana zase usiluje o převzetí kontroly nad Krymem a svými prohlášeními i činy potvrzuje, že útoky zesilují. Moskva do Simferopolu přesouvá vybavení protivzdušné obrany a buduje protitankové zátarasy.

O posilování ruské obrany na Krymu informovalo ukrajinské Centrum národního odporu. Server Ukranews zveřejnil zprávu britského ministerstva obrany, v níž se uvádí, že Rusko počítá s vleklou válkou a plánuje zvýšit výdaje na „obranu“ na třicet procent celkových vládních výdajů v roce 2024.

Do Simferopolu přesouvá Rusko vybavení protivzdušné obrany a zřizuje nové obranné struktury, takzvané „dračí zuby“. Jde o protitankové zátarasy, za které Moskva utratila miliony rublů. Jehlanové překážky, za které se mohou ukrýt miny, jsou známé už z druhé světové války. O účinnosti „dračích zubů“ se ovšem polemizuje. Rusům se navíc kvůli špatnému upevnění k zemi nedaří plně využít jejich potenciál.

Příkladem je video, které sdílela stanice Nexta a v internetovém prostředí je často publikované. Britský tank Challenger-2 si s dračími zuby lehce poradil, samozřejmě za předpokladu, že u nich nebyla výbušnina. Tato protitanková překážka tak může sloužit alespoň jako varující objekt, kvůli němuž nepřítel zpozorní a nechce riskovat zničení stroje.

Krym je jedním z klíčových cílů ukrajinské protiofenzivy. Mychaljo Podoljak, poradce prezidenta Volodymyra Zelenského, potvrdil, že ukrajinské útoky na poloostrov na severním pobřeží Černého moře zesílí. „Ruští vojáci na frontě pak propadnou panice a kompletně se změní politická rétorika Moskvy,“ očekává Podoljak.

Ukrajinské armádní velení tyto výroky potvrzuje nedávnými útoky na největší krymské město Sevastopol. Rusko znepokojují raketové ostřelování a ztráty mnohých lodí Černomořské flotily. Válečné lodě třídy Raptor už raději přesouvá po pevnině.  

Nejvýraznější ukrajinský atak přišel v pátek 22. září. Ukrajinské ozbrojené síly zaútočily na velitelství ruské Černomořské flotily v Sevastopolu a údajně využily tří britských střel Storm Shadow s plochou dráhou letu. Podle dostupných informací zemřeli čtyři ruští důstojníci a dalších 105 vojáků utrpělo zranění.

Výbuchy se ozvaly už i 13. září po útoku na loděnici, při kterém bylo zraněno 24 lidí. Přesně o týden později, 20. září, se stalo terčem velitelské stanoviště ruské Černomořské flotily ve vesnici Verchnosadove nedaleko Sevastopolu. Při operaci byly poškozeny drahé vojenské systémy na základně.

Poslední útok ohlásila ruská strana tuto neděli. Nad městem Džankoj byla údajně sestřelena raketa, jejíž úlomky dopadly na sklady. 

Útoky na ruské generály

Ukrajinská armáda v posledních týdnech zahájila novou útočnou taktiku, která se označuje jako „dekapitace“.  Obrátila totiž svou pozornost na ruské velení. Ukrajinské armádní zdroje tvrdí, že od začátku války bylo zabito jedenáct ruských generálů a jeden admirál.

Zmíněný útok z 22. září na velitelství ruské černomořské flotily v Sevastopolu byl naplánovaný na dobu krátce po poledni, kdy probíhalo setkání nejvyšších důstojníků ruské armády a námořnictva.

Podle serveru Kiyv Post byl úder, nazvaný operace „Krabí past“, efektivní. Usmrtil velitele ruské Černomořské flotily, admirála Viktora Sokolova, a zranil generálplukovníka Aleksandra Romančuka, zástupce velitele ruských sil operujících na jihu Ukrajiny. Šéf ukrajinské vojenské zpravodajské služby Kyrylo Budanov poté potvrdil i smrt generálporučíka Olega Cekova.

Cílem ukrajinské ofenzivy směrem na černomořský poloostrov je izolovat a odříznout ruské jednotky a donutit je tak k evakuaci nebo k případné kapitulaci. Přímý útok na Krym je obtížné provést, protože by se většina útočících sil musela dostat přes relativně úzkou Perekopskou šíji.

Ukrajinci se spíš snaží tlačit na ruskou obrannou linii v Záporožské oblasti a chtějí připodobnit svůj bojový plán k osvobození Chersonu. Tedy obléhat cíl tak dlouho, až bude pro Rusy nemožné jej udržet.