Ruské útoky zabily dva lidi v oděském přístavu a šest v Chersonské oblasti

Rusko zaútočilo na Oděskou oblast na jihu Ukrajiny, uvedla agentura Unian. Ukrajinská protivzdušná obrana sestřelila všechny drony a většinu střel, škody ale i tak utrpěla přístavní infrastruktura včetně obilných sil a v areálu zahynuli dva lidé. Zničen byl i nepoužívaný hotel v přístavu. Šest lidí zabily ruské útoky v Chersonské oblasti. Zbraně létaly i opačným směrem. Guvernér ruské Kurské oblasti prohlásil, že při dronovém útoku na Kursk došlo k poškození střechy administrativní budovy a několika obytných domů.

„Námořní přístav v Oděse utrpěl značné škody, vypukl požár v hotelu u terminálu pro osobní dopravu, který se už několik let nepoužíval,“ informovalo jižní velitelství ukrajinských sil. Ukrajinská média připomínají, že hotel byl jednou z nejznámějších staveb přímořské části města, od roku 2011 však nebyl využívaný a už v něm nefungoval vodovod ani elektrická síť.

Předseda oblastní správy Oleh Kiper později uvedl, že v areálu obilných skladišť byli v době útoku dva zaměstnanci, kteří se od zásahu nikomu neozvali. Těla obou podle něj ze sutin vytáhli záchranáři.

V Oděse kromě toho úlomky zranily jednu ženu, která skončila v nemocnici, informoval také Kiper. Ministerstvo energetiky uvedlo, že po nočních útocích bylo bez dodávek elektrického proudu asi tisíc obyvatel Oděské oblasti.

Úřady: V zasažených silech bylo tisíc tun obilí

Ukrajinská protivzdušná obrana dokázala zneškodnit všech devatenáct dronů íránské výroby, kterými Rusko v noci na Ukrajinu zaútočilo, a jedenáct z dvanácti řízených střel Kalibr, uvedlo jižní velitelství ukrajinských sil. 

Ruské síly na Ukrajinu podle jižního velitelství vypálily dvě nadzvukové rakety Oniks, které zničily sila na obilí. Podle Kipera v nich bylo uskladněných skoro tisíc tun obilí.

Agentura Reuters podotýká, že situaci v Oděse a jejích přístavech bedlivě sledují obchodníci na trhu s obilím poté, co Ukrajiny ohlásila „humanitární koridor“ v Černém moři pro lodě vyvážející obilí do zemí v Africe a Asii. Rusko v červenci odstoupilo od dohod, které zajišťovaly bezpečnou přepravu ukrajinských zemědělských produktů.

Reuters s odvoláním na statistiky ukrajinského ministerstva zemědělství píše, že Ukrajina od 1. do 24. září vyvezla 1,57 milionu tun obilí. Před rokem, kdy byly v platnosti takzvané obilné dohody, to v tom samém období bylo 3,21 milionu tun. 

Ministerstvo zemědělství tento pokles nijak nevysvětlilo, ale zástupci branže ho dávají do souvislosti s faktickou blokádou ukrajinských černomořských přístavů a s ruským ostřelováním přístavů na Dunaji.

Šest mrtvých v Chersonské oblasti

Tři lidé ve věku 55 až 73 let zemřeli, když ruské letectvo bombardovalo město Beryslav v Chersonské oblasti, uvedl předseda oblastní správy Oleksandr Prokudin. Jedna žena byla kvůli zraněním hospitalizována. Rusové na město shodili čtyři bomby a zasáhli soukromý dům a sídlo komunálního podniku. Beryslav leží na pravém břehu Dněpru, několik kilometrů nad hrází zničené Kachovské přehrady.

V pondělí večer zaútočili Rusové i na oblastní správní centrum Cherson. Zasáhli obytnou čtvrť, kde zabili tři civilisty a další tři zranili, informoval Prokudin. 

Předseda vojenské správy města Kryvyj Rih v Dněpropetrovské oblasti Oleksandr Vilkul informoval, že úlomky sestřeleného ruského dronu způsobily požár v tamním průmyslovém podniku. Oheň se podařilo uhasit. 

Drony sestřelené nad Ruskem

Ruské ministerstvo tvrdí, že jeho protiletecká obrana v noci na pondělí sestřelila osm ukrajinských dronů nad severozápadní částí Černého moře, Krymem a nad Kurskou a Brjanskou oblastí. O případných škodách však neinformovalo.

Roman Starovojt, gubernátor Kurské oblasti sousedící s Ukrajinou, napsal na Telegramu, že při dronovém útoku bylo v Kursku poškozeno několik soukromých domů a střecha administrativní budovy, zničena byla okna v panelovém domě. Nikomu se nic nestalo. Další dron se zřítil v okolí města. Tyto zprávy nelze nezávisle ověřit a Ukrajina je nekomentovala.

Kursk se stal terčem útoku ukrajinského dronu už v neděli. Zpravodajský server Ukrajinska pravda napsal, že bylo zasaženo sídlo místního oddělení tajné služby FSB. Web informoval také o útoku dalšího bezpilotního letounu na ropnou rafinerii ve městě.