Ruské rakety opět dopadaly na ukrajinská města. Zasaženo už bylo asi třicet procent energetické infrastruktury

Události: Ruské útoky na ukrajinskou infrastrukturu (zdroj: ČT24)

Nejméně dvacet mrtvých a 108 raněných si vyžádaly pondělní ruské útoky na ukrajinská města, hlásí ukrajinská média s odvoláním na záchranáře. V noci na úterý či v úterý se opět staly terčem nových ruských útoků Lvov, Záporoží, Oděsa a tepelná elektrárna ve Vinnycké oblasti, cílem palby raketometů a těžkých děl byla i Dněpropetrovská oblast. Tyto útoky od pondělí zasáhly asi třicet procent ukrajinské energetické infrastruktury. Skupina G7 na úterním mimořádném jednání ruské útoky odsoudila a uvedla, že šéf Kremlu Vladimir Putin se z nich bude zodpovídat.

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (říjen 2022)

  • 0:02

    On-line přenos pro tuto chvíli končí. Pokračovat bude v úterý 1. listopadu. Děkujeme za pozornost.

  • 23:21

    Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) v pondělí zahájila inspekci dvou jaderných zařízení na Ukrajině. Podle agentury Reuters o tom informoval šéf agentury Rafael Grossi. Inspekce se konají na žádost Kyjeva, který tak reaguje na ruská obvinění, že Ukrajina připravuje takzvanou špinavou bombu.

  • 22:06
    Citace

    "Teď všichni mluví o tom, co dělá Rusko, ale nepřipomínají, co to (ruské počínání) vyvolalo. A vyvolalo to vytvoření hrozby pro ten humanitární koridor," citovala ruského vůdce Vladimira Putina agentura TASS. Právě v koridoru, kterým plují lodě naložené obilím, podle Putina částečně probíhal útok na ruskou flotilu. Putin také podle agentur dodal, že Rusko ještě nepředvedlo vše, co by mohlo udělat.

Ruské raketové útoky od pondělí zasáhly asi třicet procent ukrajinské energetické infrastruktury. Zpravodajské stanici CNN to v úterý řekl ukrajinský ministr energetiky Herman Haluščenko a dodal, že to je poprvé od začátku ruské invaze v zemi, co se Moskva „dramaticky“ zaměřila na energetickou infrastrukturu.

Jedním z důvodů je podle něj to, že ukrajinský vývoz elektřiny do Evropy „pomáhá evropským zemím šetřit na ruském plynu a uhlí“. Ukrajinské ministerstvo energetiky v pondělí uvedlo, že kvůli útokům raket od úterý pozastaví vývoz elektřiny. Krok zdůvodnilo potřebou stabilizovat vlastní energetickou soustavu.

Poslanci Žáček, Bartošek a Bžoch o situaci na Ukrajině (zdroj: ČT24)

Ukrajinští záchranáři hlásí dvacet mrtvých

Moskva v pondělí podnikla jedny z nejrozsáhlejších vzdušných úderů na Ukrajinu od začátku invaze letos v únoru. Podle Putina šlo o odpověď na ukrajinský „teroristický útok“ na strategický Krymský most spojující nelegálně anektovaný poloostrov Krym s Ruskem.

„Podle předběžných údajů zahynulo dvacet lidí a dalších 108 utrpělo zranění,“ uvedli v úterý záchranáři k rozsáhlým pondělním ruským útokům. Bez elektřiny zůstává 301 obcí v pěti z 24 oblastí země. Předchozí bilance pondělních útoků čítala podle ministra vnitra čtrnáct mrtvých a 97 raněných, uvedl list Ukrajinska pravda.

Protivzdušná obrana zabránila dopadu dvou střel na Kyjev

Okupační síly podle agentury Unian pokračují v „raketovém terorizování“ ukrajinských měst. Ukrajinská protivzdušná obrana sestřelila nad Kyjevskou oblastí dvě střely, letecký poplach trvá, píší média s odvoláním na šéfa oblasti Oleksije Kulebu.

„Ještě jednu raketu jsme sestřelili,“ uvedl na sociální síti Kuleba, který dříve informoval o sestřelení ruské střely v jednom z okresů Kyjevské oblasti. „Letecký poplach trvá, proto zůstaňte v krytech,“ vyzval obyvatele.

Výbuchy jsou od rána slyšet i v Chmelnycké a Oděské oblasti, kde rovněž zasahuje protivzdušná obrana, píše agentura Unian.

Také západoukrajinským Lvovem opět otřásly výbuchy. Podle starosty Andrije Sadového Rusko zaútočilo na energetickou síť a část města je bez proudu. Server The Kyiv Independent doplnil, že má jít o třicet procent města, dvě čtvrti jsou také bez vody. Starosta města podle serveru Nexta vyzval obyvatele, aby se vodou zásobili. 

Při zásahu autosalonu v Záporoží zemřel jeden člověk

Záporoží v úterý ruské síly ostřelovaly dvanácti raketami S-300, hlásí oblastní vojenská správa. Tyto rakety jsou určeny k protivzdušné obraně, ale Rusové je v poslední době čím dál častěji používají i proti pozemním cílům.

„Nepřítel pokračuje v terorizování civilních obyvatel Záporoží. Raketový útok sestával z 12 raket S-300, které zasáhly veřejné objekty,“ uvedly úřady. Dvě rakety zasáhly prodejnu automobilů, kde jeden člověk přišel o život, vzniklý požár hasiči zlikvidovali. „Z nějakého důvodu se jedním z jejich cílů stal autosalón Škoda,“ komentoval útok na Twitteru náměstek ukrajinského ministra zahraničí a bývalý ukrajinský velvyslanec v Česku Jevhen Perebyjnis. Zásah v Záporoží utrpěla i škola a ošetřovna.

Náměstkyně ministra zahraničí Emine Džaparovová dříve uvedla, že Rusko v noci na úterý vypálilo na Záporoží nejméně patnáct raket, jejichž cílem bylo „vzdělávací zařízení, zdravotnické zařízení a obytné budovy“.

Drony zaútočily na tepelnou elektrárnu

Rusko v úterý zaútočilo za pomoci dvojice íránských dronů Šáhid-136 také na Ladyžskou tepelnou elektrárnu ve Vinnycké oblasti, uvedl šéf tamní oblastní správy Serhij Borzov podle agentury Interfax-Ukrajina. Podrobnosti o způsobených škodách neuvedl, vyzval ale občany, aby respektovali varování před nálety.

Během úterý zaútočilo Rusko na elektrárnu opakovaně také v okamžiku, kdy na místě po předchozím náletu dvojice dronů pracovali záchranáři. Nový útok si podle listu Ukrajinska pravda s odvoláním na komuniké elektrárenské společnosti vyžádal šest zraněných. „Jakmile to dovolí situace, pracovníci elektrárny začnou s opravami,“ přislíbila společnost. 

V noci na úterý také ruská vojska z raketometů Grad, Uragan a Tornado-C a z těžkých děl ostřelovala Dněpropetrovskou oblast, uvádí ruská redakce BBC s odvoláním na šéfa oblastní správy. Podle předběžných údajů si palba nevyžádala oběti a raněné. Vzhledem ke způsobeným „vážným škodám“ vyzval šéf oblastní správy Valentyn Rezničenko k maximálnímu šetření s elektřinou.

V Nikopolu ostřelování poškodilo obchod a benzinovou stanici, v dalších okresech byly poničeny obytné domy, rozvody plynu a elektřiny, ale třeba také tělocvična.

Skupina G7 odsoudila ruské útoky a Putina

Skupina hospodářsky vyspělých zemí G7 na úterním mimořádném jednání ruské raketové údery na ukrajinské civilisty jednomyslně odsoudila. Uvedla rovněž, že ruský prezident Vladimir Putin se z nich bude zodpovídat. 

„Co nejdůrazněji tyto útoky odsuzujeme a poukazujeme na to, že nerozlišující útoky na civilní obyvatelstvo představují válečný zločin. Prezidenta Putina a další povoláme k odpovědnosti,“ uvedla ve společném prohlášení G7. 

Skupina, kterou tvoří Německo, Francie, Itálie, Japonsko, Kanada, Spojené státy a Británie, rovněž přislíbila Ukrajině podporu a vyzvala režim běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, aby nepodporoval ruské vojenské operace.

G7 rovněž uvedla, že Rusko ponese za invazi a anexe hospodářské následky. Rusko podle nich hrubě porušilo Chartu OSN a svou nezodpovědnou jadernou rétorikou ohrožuje světový mír. „Ujišťujeme, že jakékoli použití chemických, biologických a jaderných zbraní Ruskem bude mít vážné následky,“ dodala skupina.

Jednání prezidentů zemí V4 v Bratislavě (zdroj: ČT24)

Jasně ruské útoky odmítli i představitelé zemí Visegrádské skupiny (V4), do které kromě Česka patří také Slovensko, Polsko a Maďarsko. Na setkání v Bratislavě řešili kromě energetické krize i dopady války na Ukrajině. 

„Všichni si přejeme mír. Takovýto mír musí být spravedlivý. K tomu, aby nastal mír, stačí, aby ruští vojáci odešli z Ukrajiny a aby Rusko respektovalo hranice,“ řekla po jednání slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Během brífinku znovu varoval český prezident Miloš Zeman před rizikem jaderného konfliktu. „Shodujeme se na tom, že varování před použitím jaderných zbraní by mělo být vysloveno předem,“ uvedl. 

Bez elektřiny je i část ruské Belgorodské oblasti

Během úterý také oznámila ruská strana, že v důsledku útoku ukrajinské armády na trafostanici v Belgorodské oblasti na západě Ruska je bez dodávek elektrické energie více než dva tisíce lidí. Uvedla to hlava oblasti Vjačeslav Gladkov.

Granáty prý poničily trafostanici ve městě Šebekino, ležícím u hranic s ukrajinskou Charkovskou oblastí. Gladkov na sociální síti Telegram také napsal, že nikdo nezemřel ani neutrpěl zranění. Dvě obce v Belgorodské oblasti ukrajinské síly podle Gladkova ostřelovaly i v pondělí, zatímco Rusko pokračovalo v raketových úderech na ukrajinské území na energetickou, ale i civilní infrastrukturu.  

Rusko plýtvá municí na civilní cíle, uvedl americký think-tank

Podle Institutu pro studium války (ISW) Rusko plýtvá zmenšujícími se zásobami přesně naváděné munice na civilní cíle, místo aby je použilo na cíle vojenské. „Použití omezených zásob přesně naváděné munice může (ruského prezidenta) Vladimira Putina připravit o možnosti, co se týče narušení ukrajinských protiofenziv v Chersonské a Luhanské oblasti,“ píše v analýze ISW.

Institut upozornil, že podle ruského ministerstva obrany okupanti „úspěšně splnili úkol zasáhnout ukrajinská vojenská velitelská centra, signální infrastrukturu a energetické systémy na Ukrajině“. Ze zpráv a záběrů pořízených z míst pondělních dopadů však vyplývá, že mezi zasaženými objekty jsou mimo jiné dětské hřiště, park, německý konzulát a obchodní centrum.

Kráter po pondělním dopadu rakety na dětském hřišti v Kyjevě
Zdroj: ČTK/AP/Efrem Lukatsky

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba v úterý uvedl, že hlavním cílem nynějšího ruského ostřelování jsou energetická zařízení. „Zasáhli jich mnoho včera (v pondělí) a zasáhli ty samé nebo nové dnes (v úterý). Jde o předem plánované válečné zločiny, mířené na vytvoření nesnesitelných podmínek pro civilisty,“ napsal Kuleba v úterý na Twitteru.

Dodal, že Rusko se této strategie drží už několik měsíců. Moskvu obvinil z válečných zločinů.