Ruské diamanty se možná dostanou na sankční seznam, rozhodovat o tom bude G7

Horizont ČT24: Ruské diamanty se možná dostanou na sankční seznam (zdroj: ČT24)

Skupina sedmi velkých světových ekonomik G7 má brzy rozhodnout o tom, jestli zařadí ruské diamanty na sankční seznam. Kvůli agresi na Ukrajině to požaduje Kyjev i některé evropské země. Moskva by podle nich přišla o důležitý zdroj financování války. Ruská státní společnost Alrosa, která těží celou třetinu světových diamantů, vydělává Kremlu každý rok přes tři miliardy eur.

I když se kapitáni diamantového průmyslu dušují, že se přímý import drahokamů z Ruska drasticky propadl, šperkaři z globálního centra diamantového průmyslu v Antverpách tvrdí, že nemají šanci zjistit, jestli prodávají ruské diamanty, nebo ne. „Existuje podezření, že řada diamantů přichází z Ruska nepřímo,“ upozorňuje Hans, tamní výzkumník ve šperkařském průmyslu.

Kameny totiž cestují přes Dubaj do Indie, kde se vybrušují, a teprve poté se vrací do Antverp. Ve chvíli, kdy je dostanou do rukou šperkaři, je jakékoli vytrasování jejich původu už prakticky nemožné.

I proto Belgie a diamantová lobby tlačí na Evropskou unii, aby sankce na ruské drahokamy nezaváděla jednostranně. „Pokud uvalíte sankce pouze v Evropě, nebude to mít žádný vliv, protože tyto diamanty se zkrátka jen přesunou na jiné trhy,“ uvádí mluvčí Antverpského světového diamantového centra Tom Neys.

Důležitý bude postoj G7

Pokud by se ovšem připojila G7, ruský diamantový průmysl už by to pocítit měl. Hospodářsky nejsilnější země světa zajišťují celých sedmdesát procent poptávky, kterou je ovšem potřeba uspokojit z jiných zdrojů. A to bude těžké, jelikož Rusko teď zajišťuje celou třetinu dodávek surových diamantů.

„Během listopadu musíme tyto věci nezbytně vyjasnit, pokud chceme splnit plán, že sankce začnou platit 1. ledna,“ citovala agentura Reuters anonymní zdroj blízký vyjednávání.

Aby sankce byly účinné, bude navíc potřeba zajistit spolupráci i ze strany Indie, diamantové velmoci, která není součástí G7 a navíc ruskou agresi na Ukrajině nikdy jasně neodsoudila. „Přes osmdesát procent světové produkce surových diamantů putuje do Indie. Ne přímo, ale přes Dubaj nebo přes Antverpy,“ podotýká Anoop Mehta, ředitel indické diamantové burzy.

Nejdůležitější tedy bude nastavit mechanismy, které umožní bezpečně určit, odkud diamanty pocházejí. Debatu zpomaluje i spor o to, kudy by měly diamanty do budoucna vstupovat na trhy zemí G7. Stojí o to jak právě Indie, tak Antverpy. V belgickém městě sází na to, že už teď mají nastavená přísná pravidla kontroly surových diamantů.