Republikáni získali většinu ve Sněmovně reprezentantů. Mohla by být nejtěsnější od začátku století

Události: Američtí republikáni získali těsnou většinu ve Sněmovně reprezentantů (zdroj: ČT24)

Sněmovna reprezentantů je republikánská, vyplývá z projekcí amerických médií. Sčítání po amerických volbách, které se uskutečnily 8. listopadu, jim podle nich přiřklo rozhodující 218. mandát. Demokratická strana jich zatím má 211, ale republikánské vítězství již je nezvratné.

Kontrolu nad dolní komorou amerického Kongresu republikánům zajistil výsledek v kalifornském 27. volebním obvodu. Ve sněmovně jej bude zastupovat republikánský kandidát – 46letý bývalý příslušník námořnictva Mike Garcia.

Republikánská strana by letos mohla získat nejméně přesvědčivou většinu za poslední dvě dekády. V roce 2001 měli republikáni o devět křesel více než demokraté, přičemž byli ve 435členné dolní komoře dva nezávislí kongresmani.

Přesto republikáni po dvou letech dominance demokratů, kteří měli rozhodující slovo v obou komorách – byť v Senátu nejtěsnějším možným způsobem – získávají ve Washingtonu větší slovo. Budou mít více možností, jak ovlivnit zákonodárný proces. Je také možné, aby skrze parlamentní výbory zahájili sérii vyšetřování proti administrativě i rodině demokratického prezidenta Joea Bidena.

V hledáčku některých republikánů je především podnikání prezidentova syna Huntera, ale i okolnosti loňského chaotického stažení americké armády z Afghánistánu nebo původ pandemie covidu-19, uvádí agentura AP.

Ztráta demokratické většiny v dolní komoře Kongresu znamená, že v jejím čele končí Nancy Pelosiová. Republikáni na post nominovali Kevina McCarthyho, který byl dosud lídrem republikánské menšiny. Formálně se volba nového předsedy bude konat v lednu. Pelosiová ve čtvrtek rovněž oznámila, že nebude usilovat o znovuzvolení do čela demokratické frakce.

Sám Joe Biden ovšem republikánům k úspěchu ve sněmovně pogratuloval a slíbil jim spolupráci. „Američané od nás chtějí výsledky. Budu spolupracovat s kýmkoliv, republikánem i demokratem, kdo se mnou bude ochotný konat pro americký lid,“ uvedl.

Republikáni již avizovali své zahraničněpolitické cíle, kterých chtějí díky většině ve sněmovně dosáhnout. Podle Michaela McCaula, který zřejmě povede zahraniční výbor, bude Kongres chtít podrobné informace o vojenské pomoci směřující na Ukrajinu, i když ujistil, že republikáni nemají ambici ztlumit podporu země, která čelí ruské agresi. Soustředit se chce také na Čínu.

„Právě teď poměřujeme síly s komunistickou Čínou. Je naším hlavním soupeřem a pravděpodobně největší hrozbou pro národní bezpečnost,“ řekl McCaul agentuře Reuters.

Senát zůstává demokratům, republikány čeká rozhodování o Trumpově kandidatuře

Americká média nicméně poukazují na to, že tyto volby jsou úspěchem spíše pro demokraty, kteří si zachovali kontrolu nad Senátem a předešli „rudé vlně“ republikánů, kteří podle předvolebních průzkumů měli získat většinu v obou komorách Kongresu.

S blížícími se prezidentskými volbami v roce 2024 Republikánská strana také čelí rozhodnutí, zda zachovat širokou podporu bývalému prezidentu Donaldu Trumpovi, který již oznámil, že bude do nejvyššího úřadu znovu kandidovat. Trumpem podporovaní kandidáti 8. listopadu ve voličích neprobudili takovou míru sympatie, která by zahnala vnitrostranické pochyby.

„Nezískali jsme dostatečnou podporu mezi nezávislými a umírněnými republikánskými voliči, protože mají dojem, že ve vedení naší strany panuje chaos a negativita,“ řekl listu The New York Times Mitch McConnell, který byl ve středu zvolen šéfem republikánské menšiny v Senátu.