Rakousko od neděle otevře hranice s Českem. Itálie přechody uvolní začátkem června

Rakousko od půlnoci ze soboty na neděli otevře všechny hraniční přechody s Českem, Slovenskem a Maďarskem. Kontroly kvůli epidemii koronaviru budou už jen namátkové. S úplným otevřením hranic se počítá ve druhém kroku a mělo by nastat 15. června. Itálie po téměř třech měsících restrikcí zruší 3. června všechna dosud platná omezení pohybu, otevře své hranice a dovolí přeshraniční cesty. Příslušný dekret v sobotu schválila vláda.

  • Rakousko od sobotní půlnoci otevře hranice s Českem. Kontroly budou probíhat pouze namátkově.
  • Itálie po téměř třech měsících koronavirových restrikcí 3. června zruší všechna omezení pohybu a otevře své hranice. Rozhodla o tom vláda.
  • Také Německo a Švýcarsko začínají zmírňovat opatření na hraničních přechodech, kontroly tam budou už jen namátkové. 
  • Brazílie za posledních 24 hodin opět registrovala rekordní počet nově potvrzených případů nákazy koronavirem, přibylo jich více než 15 tisíc. O den dříve to bylo bezmála 14 tisíc.
  • V Mexiku se koronavirem za uplynulých 24 hodin nakazilo 2437 lidí, což je zatím nejvyšší zaznamenaná denní bilance.
On-line přenos

Šíření koronaviru - květen

  • 23:26

    Guvernér Louisiany John Bel Edwards prodloužil koronavirová opatření o další čtyři týdny. Ta původně přitom měla skončit tento pátek.

  • 23:23

    Dalším dvěma organizátorům Trumpova předvolebního mítinku v Tulse vyšel pozitivní test na koronavirus. Celkově jich je už osm. Informoval o tom britský deník The Guardian.

  • 19:02

    Ve Francii zaznamenali v minulých 24 hodinách 31 úmrtí s covidem-19. Denní počet zemřelých se tak už jedenáctý den za sebou drží pod stovkou.

Od začátku června budou moci do Itálie volně cestovat i lidé ze zemí schengenského prostoru včetně českých občanů a už pro ně nebude povinná dvoutýdenní karanténa.

Avizované otevření hranic bude obrovským milníkem pro Itálii, kde se v polovině března se začátkem karantény takřka zastavil veškerý život. Umožní totiž nastartovat turistickou sezonu a cestovat Italům i zahraničním turistům k moři. Kromě občanů ze zemí schengenského prostoru bez hraničních kontrol se Itálie otevře také pro Švýcary a občany Monaka.

Pro Italy sice skončila karanténa začátkem května, a tak mohou volně opouštět své domy a byty, stále ale platí poměrně přísné omezení pohybu a lidé nesmějí opustit svůj domovský region.

V rámci regionu nyní mohou cestovat jen kvůli návštěvě příbuzných, od pondělka toto omezení skončí. Hranice regionů ale Italové budou moci překročit poprvé rovněž až 3. června. V pondělí se v Itálii otevřou také obchody, restaurace, služby nebo pláže.

Itálie patří k zemím, které koronavirová epidemie zasáhla nejsilněji. Celkově se od konce února virem SARs-CoV-2 nakazilo téměř 224 tisíc lidí, 31 610 z nich zemřelo. 

Rakousko otevře hraniční přechody s Českem

Režim na hranicích s Německem, Lichtenštejnskem a Švýcarskem uvolnilo Rakousko od pátku, nyní bude stejně postupovat v případě Česka, Slovenska a Maďarska, což má podle Vídně ulehčit život zejména pendlerům dojíždějícím mezi sousedními státy za prací a lidem z pohraničí.

„Kontroly ze strany zdravotnických úřadů a policie budou probíhat v menší míře a pouze namátkově. Toto uvolnění bude dalším malým posunem směrem k normálnímu stavu zejména pro lidi v pohraničních oblastech a usnadní bezproblémové fungování pendlerů,“ uvedlo tamní ministerstvo vnitra.

Ministr vnitra Karl Nehammer, šéf diplomacie Alexander Schallenberg a ministryně pro EU Karoline Edtstadlerová jednají se zástupci sousedních zemí o přesném postupu při úplném otevření hranic. S tím se počítá v polovině června, pokud to dovolí epidemiologická situace.

Kontroly zůstanou přinejmenším do konce května v platnosti i na hranicích mezi Rakouskem a Slovinskem, které otevření hranic oznámilo v pátek. Rakouská hranice s Itálií, která patří k zemím nejvíce postiženým koronavirovou epidemií v Evropě, zůstane prozatím uzavřená.

„Momentálně nejsou vytvořené podmínky pro to, abychom přemýšleli o otevření hranice s Itálií,“ řekl tento týden rakouský kancléř Sebastian Kurz s odkazem na stále relativně vysoké počty infikovaných v jihoevropské zemi.

Evropa postupně rozvolňuje opatření

Mnohé evropské země vstupují do prvního víkendu po výraznějším rozvolnění protiepidemických opatření. Další drobné uvolňování chystají některé státy i v sobotu. Umožňuje to poměrně příznivý vývoj pandemie.

Německo a Švýcarsko začínají uvolňovat některé restrikce na hraničních přechodech. Na jejich společných hranicích se budou nadále provádět už jen namátkové kontroly. Od poloviny června mají být hraniční kontroly mezi těmito státy zrušeny úplně.

V několika německých městech se v sobotu proti setrvávajícím protipandemickým opatřením protestovalo. Nejvíce lidí se sešlo ve Stuttgartu, nespokojenost ale Němci v ulicích vyjadřovali také v Mnichově, Berlíně či Frankfurtu nad Mohanem, informovala tisková agentura DPA. Podle ní se demonstrací účastnili i pravicoví extremisté, odpůrci očkování a lidé, kteří věří konspiračním teoriím.

Proti opatřením přijatým v boji s pandemií covidu-19 se v sobotu protestovalo i ve Švýcarsku. Demonstraci u sídla vlády v Bernu policisté rozehnali a desítky jejích účastníků zadrželi. Podobně zasáhla policie také v Curychu a Basileji. V alpské konfederaci jsou zakázaná všechna shromáždění s více než pěti lidmi, i ta zdánlivě spontánní.

Švýcarsko rozvolnilo opatření ohledně uzavření hranic s Německem
Zdroj: Arnd Wiegmann/Reuters

Ve Francii se v sobotu, po nejdelším uzavření ve svých dějinách, částečně otevře poutní místo v Lurdech. Vpouštěni budou odpoledne jednotlivci nebo nanejvýš desetičlenné skupinky věřících z okolního regionu.

Zatímco v Řecku se o víkendu mají za přísných opatření znovu otevřít pláže, v Turecku začíná platit další čtyřdenní zákaz vycházení. Oproti dosavadnímu stavu bude zákaz vycházení platit v dalších devíti městech a provinciích, dohromady tedy už v 15. Stejně jako dosud opatření bude platit i v Istanbulu a Ankaře.

V některých zemích si budou moci lidé poprvé od března užít víkendového venkovního posezení u piva nebo návštěvu muzea. Někteří experti i Světová zdravotnická organizace (WHO) však nabádají k obezřetnosti při uvolňování restrikcí, protože počet nakažených by mohl opět začít růst.

Ve Španělsku zemřelo za poslední den 102 pacientů s koronavirem, což je nejméně od půlky března. Celkem má země 27 563 obětí a 230 698 nakažených. Nově infikovaných za poslední den přibylo 539, což je zhruba stejně jako v pátek.

Ve zhruba sedmačtyřicetimilionovém Španělsku na komplikace spojené s nemocí covid-19 zemřelo nejvíce lidí po USA, Británii a Itálii, epidemie ale v posledních týdnech ztrácí na síle. Méně lidí, než za uplynulých 24 hodin, zemřelo naposledy 16. března.

Denní bilance lidí v Itálii, kteří zemřeli s covidem-19, klesla opět pod hranici dvou set. Je jich 153. Celkový počet mrtvých stoupl na 31 763.

V Německu se za poslední den snížil počet úmrtí

Nových obětí v Německu za uplynulý den bylo 57, zatímco páteční bilance jich registrovala 101. Pozitivně testovaných bylo 620, což je skoro o tři stovky méně než předchozí den. Informoval o tom v sobotu Institut Roberta Kocha (RKI).

Celkem se v Německu od začátku epidemie nakazilo 173 772 lidí, 7881 z nich zemřelo a přes 152 tisíc se už uzdravilo. Země s více než 83 miliony obyvatel je tak nyní co do počtu infikovaných i mrtvých osmým nejpostiženějším státem na světě.

Nejhůře zasaženou spolkovou zemí v Německu zůstává dál Bavorsko, které od počátku epidemie zaregistrovalo přes 45 tisíc případů nákazy. Nejlidnatější spolková země Severní Porýní-Vestfálsko je na druhém místě s více než 36 tisíci nakažených.

Rusko ohlásilo 9200 nových případů koronavirové nákazy za uplynulých 24 hodin. Celkový počet nakažených tak dosáhl 272 043. V pátek ještě Rusko registrovalo denní přírůstek 10 598 infikovaných.

Denní nárůst počtu nakažených se tak v sobotu podruhé od 2. května dostal pod desetitisícovou hranici. S nemocí covid-19, kterou koronavirus způsobuje, v zemi podle krizového štábu v uplynulém dni zemřelo 119 lidí. Od začátku pandemie Rusko eviduje 2537 takových úmrtí.

Čísla se snižují i ve Francii, za poslední den tam přibylo 96 obětí s covidem-19; v porovnání s pátkem, kdy zemřelo 104 lidí, počet mrtvých mírně klesl a nyní bilance dosahuje 27 625 obětí. To je čtvrtý nejvyšší počet na světě. Nadále také klesá počet lidí s koronavirovou infekcí ve francouzských nemocnicích, kde jich během soboty ubylo více než 400. Klesl také počet nejvážnějších případů na jednotkách intenzivní péče, informovala agentura Reuters.

Denní nárůst počtu úmrtí spojovaných s covidem-19 se ve Francii vrátil na úroveň před čtvrtkem, kdy ministerstvo zdravotnictví ohlásilo 351 zemřelých pacientů s koronavirem. To bylo o 268 více než ve středu a nejvíce od konce dubna.

Uvolníme omezení v Budapešti, tvrdí Orbán

Maďarská vláda od pondělí postupně začne uvolňovat opatření proti šíření nemoci covid-19 v Budapešti. Na sociálních sítích to uvedl maďarský premiér Viktor Orbán. Ve zbývající části země kabinet omezení, která měla zabránit šíření koronaviru, ukončil už před dvěma týdny.

„Je zřejmé, že se nám podařilo potlačit epidemii i v Budapešti,“ řekl Orbán v uveřejněném videu. „Proto můžeme opatrně přejít k druhé obranné fázi i v Budapešti, rušíme uzávěry,“ uvedl.

Maďarská vláda čelila za svůj přístup ke koronavirové krizi kritice ze strany Evropské unie. Kabinet si nechal na začátku epidemie v parlamentu schválit zvláštní pravomoci.

Ty podle většiny poslanců Evropského parlamentu může zneužívat k dalšímu omezování demokracie a svobody projevu v zemi. Maďarská vláda v pátek uvedla, že se mimořádných pravomocí pravděpodobně vzdá koncem května.

Chorvatský ministr vnitra potvrdil otevření hranic pro turisty

Chorvatský ministr vnitra Davor Božinović potvrdil, že rezervace ubytování v Chorvatsku opravňuje cizince ke vstupu do země a chorvatské hranice jsou tak prakticky pro turisty otevřené. Turistická cesta je podle něj považována za hospodářský zájem.

Je to jeden z možných důvodů pro překročení chorvatských hranic bez povinné karantény, řekl ministr. „V daném okamžiku mohou všichni slovinští občané přicestovat do Chorvatska, nejen vlastníci nemovitostí a lodí v této zemi, ale i další, kteří mají hospodářský zájem. Turistika je hospodářským odvětvím, takže takový hospodářský zájem představuje,“ řekl Božinović.

Chorvatský ministr sice konkrétně hovořil o Slovincích, Chorvatsko už ale minulý víkend otevřelo své hranice pro všechny občany Evropské unie a schengenského prostoru, kteří musejí v hospodářském zájmu i z naléhavých osobních důvodů cestovat do Chorvatska.

V Anglii se na cesty vydají miliony výletníků

Obyvatelé Anglie zažívají po osmi týdnech první víkend, kdy mohou po uvolnění koronavirové karantény volně pobývat venku a cestovat. Starostové v mnoha oblíbených turistických oblastech se proto obávají, že jejich obce zahltí statisíce výletníků.

Podle údajů autoklubu RAC se o tomto víkendu na výlet autem chystá až patnáct milionů řidičů, samosprávy ale varují, že obrovský nárůst návštěvníků může vést k rychlejšímu šíření nákazy koronavirem.

Anglie tento týden povolila obyvatelům neomezený pobyt venku a cestování, v ostatních částech Spojeného království ale dál platí omezení, podle kterých se smí cestovat jen v nutných případech a venkovní volnočasové aktivity se mají provozovat pouze v blízkosti domova.

Znamená to mimo jiné, že lidé z Anglie by neměli cestovat do Walesu, Skotska či Severního Irska, kde uvolňování postupuje pomaleji. V Anglii má být celý víkend slunečné počasí, což podle místních samospráv počet cestovatelů ještě zvýší.

V Británii zemřelo s covidem-19 za 24 hodin dalších 468 lidí. Denní přírůstek je tak o něco vyšší než ve čtvrtek a v pátek, ale nižší než ve středu. Celkem s covidem-19 v Británii zemřelo již 34 466 lidí, od počátku epidemie se v zemi potvrdilo přes 240 tisíc případů koronaviru.

Sněmovna reprezentantů schválila tři biliony na podporu ekonomiky

Potvrzených případů infekce ve Spojených státech evidují přes 1,4 milionu, z čehož 87 493 pacientů zemřelo. Vyplývá to ze statistiky Univerzity Johnse Hopkinse (JHU), která vývoj pandemie dlouhodobě monitoruje.

Americká Sněmovna reprezentantů v noci z pátku na sobotu SELČ těsně schválila rekordní balíček na podporu ekonomiky, který dosahuje mamutí částky tří bilionů dolarů (72,92 bilionu korun). Zákon navržený demokraty nyní poputuje do republikány ovládaného Senátu. Zákonodárci schválili také legislativu potřebnou k zavedení bezprecedentního hlasování na dálku.

Pokud by Senát balíček schválil, jednalo by se o největší podobnou pomoc v historii Spojených států. Jeho cílem je poskytnout finance státům, podnikům, federální poště, podporu rodinám i zajistit dostatečné testování na koronavirus.

Rozdělování potravinové pomoci v USA
Zdroj: ČT24

Trump: USA by mohly WHO platit jen deset procent dřívějších příspěvků

Americký prezident Donald Trump zvažuje několik návrhů, jak dál postupovat vůči Světové zdravotnické organizaci (WHO). Na Twitteru v sobotu napsal, že jedním z nich je i možnost, že by Spojené státy začaly znovu platit příspěvky, ovšem jen ve výši deseti procent dřívější částky.

Trump platby WHO pozastavil v polovině dubna a kritizoval organizaci, že selhala tváří v tvář pandemii covidu-19. „Zatím jsem se definitivně nerozhodl. Všechny peníze jsou zmražené,“ napsal šéf Bílého domu na sociální síti.

Příspěvek USA by se podle něj ale mohl dostat na úroveň Číny, který je „mnohem nižší“. Svým vzkazem reagoval americký prezident na tweet novináře stanice Fox News, podle kterého se Bílý dům chystá „částečně obnovit financování WHO“.

Trump nařídil dočasně zastavit financování zdravotnické organizace 14. dubna. Zároveň ji obvinil, že nedokázala zabránit rozšíření koronaviru, což podle něj bylo možné, kdyby WHO nešířila „dezinformace“ předkládané Čínou. Uvedl rovněž, že v době pozastaveného financování USA prověří fungování WHO. 

Mexiko se před rozvolněním opatření potýká s nejvyšším nárůstem nakažených

Nákaza koronavirem se v Mexiku za uplynulých 24 hodin potvrdila u dalších 2437 lidí, což je dosud nejvyšší denní přírůstek. V souvislosti s covidem-19 zemřelo dalších 290 lidí.

Celková bilance nakažených v zemi se 130 miliony obyvatel čítá od propuknutí nákazy 45 032, z čehož 4767 pacientů zemřelo. Mexiko je v Latinské Americe třetí nejhůře zasaženou zemí po Brazílii a Peru. Mexické úřady však opakovaně připomínají, že skutečný počet nakažených je mnohonásobně vyšší, než uvádějí statistiky.

Mexičtí policisté s rouškami
Zdroj: Reuters/Henry Romero

Předchozí smutný rekord v počtu infikovaných Mexiko zaznamenalo pouze o den dříve, kdy tamní úřady hlásily 2409 případů nákazy. Bylo to vůbec poprvé, co denní bilance překonala hranici dvou tisíc. Dosud nejvyšší evidovaný počet úmrtí za den Mexiko oznámilo v úterý, kdy zemřelo 353 nakažených.

Rekordní přírůstek počtu nakažených Mexiko zaznamenalo jen krátce před plánovaným prvním uvolněním opatření přijatých v boji proti viru SARS-CoV-2. Už v pondělí by se měla částečně obnovit výroba a v některých regionech by se měly otevřít i školy a obchody. 

Brazílie hlásí přes 15 tisíc nově nakažených, jde o další rekord

Brazílie za posledních 24 hodin opět registrovala rekordní počet nově potvrzených případů nákazy koronavirem, přibylo jich více než 15 tisíc. O den dříve to bylo bezmála 14 tisíc. S nemocí covid-19 zemřelo dalších 824 lidí. Infekce se v zemi od počátku epidemie prokázala u 218 223 lidí, z čehož jich 14 817 zemřelo. S odvoláním na brazilské ministerstvo zdravotnictví o tom informovala agentura Reuters.

V Latinské Americe je 210milionová Brazílie co do počtu obětí i nakažených nejhůře zasaženou zemí. Celosvětově je na základě infikovaných na šestém místě, vyplývá ze statistiky specializovaného serveru Worldometers. Více nakažených hlásí už jen Spojené státy, Španělsko, Rusko, Británie a Itálie.

Vrchol koronavirové krize navíc Brazílii ještě čeká, domnívají se odborníci. Podle některých je také skutečný počet mrtvých, u kterých se potvrdil covid-19, výrazně vyšší, než uvádějí oficiální statistiky.

Epidemie v Brazílii poznamenala i tamní vládu, kvůli neshodám s prezidentem Jairem Bolsonarem rezignoval v pátek večer SELČ ministr zdravotnictví Nelson Teich. Ten přitom do funkce nastoupil teprve před měsícem.

Nahradil tehdy Luize Henriqueho Mandettu, kterého Bolsonaro z čela resortu odvolal právě kvůli jeho přístupu k boji s koronavirem, který byl podle hlavy státu přehnaně opatrný. V podstatě stejný je podle agentury Reuters i důvod Teichova odchodu.

Ministr se s prezidentem neshodl například na tom, jak rychle se mají v zemi uvolňovat restrikce, přičemž Bolsonaro chce kvůli minimalizaci dopadů na ekonomiku zemi otevírat rychleji. Ministr také nesouhlasil s tím, že Bolsonaro prosazuje širší nasazení hydroxichlorochinu, experimentálního léčebného přípravku na covid-19.

Thajsko prodloužilo zákaz mezinárodních letů s pasažéry

Letadla s cestujícími ze zahraničí nebudou moci do Thajska létat až do konce června. Místní úřady v sobotu prodloužily příslušný zákaz mezinárodních letů, který přijaly jako opatření v boji s koronavirem v dubnu. Více než dvě desítky lidí nakažených covidem-19 za den zaznamenalo Thajsko naposledy 25. dubna.

Původně měla platnost zákazu pro přijímání mezinárodních letů s pasažéry vypršet na konci května. Thajský úřad civilního letectví ale oznámil, že opatření bylo prodlouženo až do 30. června. Výjimku mají jen nákladní, humanitární a vojenské letouny.

Thajsko přitom díky příznivému vývoji začalo uvolňovat některá opatření přijatá v boji s koronavirem. V neděli by se měla otevřít nákupní centra a o hodinu se zkrátí také noční zákaz vycházení. Nově bude platit od 23:00 do 04:00 místního času.