Protiofenziva by ukrajinským vojákům zlepšila morálku, myslí si zahraniční zpravodajka Stomatová

Interview ČT24: Darja Stomatová (zdroj: ČT24)

„Je složité hodnotit, v jaké fázi je válka“ řekla k situaci na Ukrajině zpravodajka ČT Darja Stomatová v Interview ČT24, kde popisovala své zkušenosti z napadené země. „Z toho, co jsem poznala za ty týdny, z války se stala rutina, stala se z ní práce.“ Vojáci podle ní kolují, na frontě stráví jeden nebo dva dny a pak se vrátí zpátky k oddílu.

„Zajímavá je práce logistů, ve válce by pěchota bez logistiky nemohla fungovat. (…) Ukrajinci ukázali, že se všemi těmi zbraněmi, které mají, umějí tu logistiku využít a dobře fungovat,“ přiblížila Stomatová.

Morálku by podle ní vojákům zvedla dlouho očekávaná protiofenziva. Armáda se na ni připravuje a na některých místech prý už dokonce začala. „Třeba když se podíváme na Bachmut, tak územní zisky Ukrajina má. Jsou minimální, ale má je.“

„Situace na frontě je v každé oblasti jiná. U Vuhledaru byl relativní klid, je to typická zákopová válka. (…) Potom Bachmut, tam jsem zase viděli jinou válku, neustálé ostřelování, hluk, kulky, minometčíky v krytech,“ nastínila.

Zbraně ze Západu

Popsala, že na Ukrajině viděla všechny typy zbraní, od sovětských takřka muzejních kusů až po velmi moderní techniku ze Západu. Některá je dokonce v pouštním maskování.

Ukrajinští vojáci jsou podle Stomatové schopni se velmi rychle přeučit na nové zbraně. „Ukazují, že techniku, u které by normálně strávili několik let, jsou schopni ovládnout za několik měsíců. V případě Dany (typu houfnice dodané z Česka) jsme se bavili s jedním mířičem, který říkal, že se to naučil za čtyři dny.“

„Z logiky věci se zeptáte každého vojáka, jestli potřebuje munici, a z logiky věci vám každý voják řekne že ano,“ podotýká Stomatová. Dodávky ze Západu jsou podle ní dostatečné.