Proces vyjednávání o nákupu vakcín byl dle Charanzové netransparentní, proto zavládl zmatek

Interview ČT24: Dita Charanzová (zdroj: ČT24)

Jeden stát za druhým pozastavuje očkování vakcínou od firmy Astra Zeneca – podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) to po konzultacích s českým lékovým úřadem není nutné. Proč se tedy strategie států liší, když použití vakcíny schválila pro všechny společně Evropská léková agentura? A proč se státy Unie začínají dohadovat o tom, že rozdělování vakcín není spravedlivé? Na tyto otázky odpovídala v Interview ČT24 europoslankyně Dita Charanzová (za ANO).

V evropském boji o vakcíny se od samého počátku objevují problémy. Jedním z těch posledních je omezení dodávek vakcín firmou AstraZeneca pro EU o 73 procent. Europoslankyně Charanzová si myslí, že jde o zásadní problém, ona osobně za to kritizovala i předsedkyni Evropské komise. V Bruselu si dle ní všichni kladou otázku – kdo za to selhání nese zodpovědnost?

Charanzová je přesvědčená, že společný postup v rámci EU byl dobrý. Na druhou stranu uvádí, že samotný proces byl zvláštní a netransparentní. Jako europoslanci totiž neznají všechny detaily smluv a neví ani, jaké jsou sankce za jejich nedodržení.

Ze selhání kritizuje Evropskou komisi, protože ta o vakcínách vyjednávala. Měla sice mandát států, ale celý proces byl nepřehledný a komunikace špatná. „Já bych si velice přála, aby se od toho upustilo a aby nám Komise řekla, jak se vyjednávalo, za jakou cenu, za jakých podmínek a podobně,“ řekla.

Dle političky by měla Evropa ve vakcinaci hlavně zrychlit, je ráda, že už má EU čtyři schválené vakcíny, měla by také zaměstnat všechny výrobní linky. Pevně věří, že situace se brzy zlepší.

Nespravedlivé rozdělování

Spolkový kancléř Rakouska Sebastian Kurz nedávno řekl, že rozdělování vakcín v EU není spravedlivé, že neodpovídá poměru podle počtu obyvatel. EK se brání tvrzením, že státy samy začaly tento systém obcházet a domlouvat si vlastní kontrakty.

Charanzová se nediví, že se některé státy vydávají vlastní cestou, když jsou v dodávkách vakcín takové výpadky. „Pravidla hry byla nastavena tak, že členské státy dostávají podle počtu obyvatel, pak se ale třeba stane, že Maďarsko řekne, že dodávky od Moderny nechce, a vezme si je někdo jiný, celé se to děje za zavřenými dveřmi. Zatím je systém stále nastaven na bázi počtu obyvatel. Selhání vidím v tom, že firmy měly něco dodat a nedodaly to,“ řekla. Podle ní je ale pozitivní, že Česko v posledních dnech začalo rychleji očkovat.

Pozastavování užívaní dávek vakcín od firmy AstraZeneca podle Charanzové souvisí s tím, že se každá vláda snaží udělat maximum pro ochranu své země. Vlády tedy využívají kompetence, které mají, nemusejí čekat, co řekne Evropská zdravotnická agentura. Domnívá se ale, že s pozastavováním vakcinace AstraZenecou by bylo lepší počkat na stanovisko Evropské zdravotnické agentury.

Vakcinační pasy

Evropská komise chce brzy představit návrh digitálních očkovacích certifikátů, které by mohly lidem usnadnit cestování už v letní turistické sezoně. Mnoho zejména jihoevropských států, které spoléhají na letní návrat turistů, volá po tom, aby Evropská unie co nejdříve připravila kritéria pro jednotné digitální osvědčení, na jehož základě budou moci lidé očkovaní proti covidu-19 bez testů, karantén či dalších podmínek moci cestovat mezi unijními zeměmi.

Charanzová si myslí, že to je krok správným směrem, musí v něm být ale prostor pro výjimky. Nesmí se diskriminovat lidé, kteří se očkovat nemohou, měla by tam být možnost PCR testu nebo potvrzení o protilátkách. „Ve středu budeme mít jasněji, Evropská komise by měla předložit konkrétní parametry. Vnímám to pozitivně, tato věc se osvědčila i v Izraeli,“ řekla. Zájem je, aby pasy začaly platit co nejdříve, před zahájením letní sezony.