Pandemie ve světě: Britský úřad brání vakcínu AstraZeneca, dalších osm evropských zemí pozastavilo její používání

Dostupné důkazy nenaznačují souvislost mezi vakcínou proti covidu-19 od firmy AstraZeneca a případy krevních sraženin u některých naočkovaných, míní britský úřad pro kontrolu léčiv (MHRA). I přesto se Německo v pondělí z obezřetnosti pozastavilo očkování touto látkou. Následovala i Francie, Itálie, Španělsko, Slovinsko, Portugalsko, Kypr a Lucembursko.

Prohlášení britského lékového úřadu k vakcíně AstraZenecy reaguje na rozhodnutí některých evropských zemí pozastavit očkování touto látkou kvůli obavám ze závažného nežádoucího účinku v podobě krevních sraženin. V posledních dnech takto kvůli několika podezřelým úmrtím postupovaly Dánsko, Bulharsko, Norsko, Irsko i Nizozemsko.

V pondělí vakcinaci pozastavilo z obezřetnosti i Německo s odkazem na doporučení Institutu Paula Ehrlicha (PEI), který v zemi působí jako regulátor v oblasti očkovacích látek a který doporučil další zkoumání účinků látky.

Německý ministr zdravotnictví Jens Spahn řekl, že postup Německa je preventivní a že očekává rozhodnutí Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA) o vakcíně ještě tento týden. Evropský lékový regulátor svolal mimořádnou schůzi na čtvrtek, poté vydá své stanovisko k vakcíně AstraZeneca.

„Očkování pozastavujeme, abychom se ujistili o bezpečnosti,“ zdůraznil Spahn. Dodal, že rozhodnutí není politické, vychází z odborných doporučení a cílem prověrky je posílení důvěry v přípravek. Uvedl, že zaznamenáno bylo sedm podezřelých případů mozkové žilní trombózy, které je nyní nutné objasnit.

Spahn v prohlášení také vyzval ty, kteří se čtyři dny po očkování vakcínou AstraZeneca necítí dobře, aby se obrátili na lékaře.

Následně se k Německu přidaly i Francie, Itálie, Španělsko, Slovinsko, Portugalsko, Kypr a Lucembursko. Rozhodnutí Francie oznámil prezident Emmanuel Macron po setkání se španělským premiérem Pedrem Sánchezem. Jedná se podle něj o „preventivní opatření“ a existuje naděje, že očkování bude zase záhy obnoveno po kladném stanovisku EMA. Pozastavení zatím platí do úterního odpoledne.

Italský region Piemont na severozápadě země pak už stáhl z oběhu téměř 400 tisíc dávek této vakcíny kvůli nedělnímu úmrtí sedmapadesátiletého muže po jejím podání. Celkem už eviduje Itálie šest úmrtí, u nichž vyšetřuje, zda souvisela s podáním vakcíny od britsko-švédské firmy.

Španělská vláda oznámila, že očkování vakcínou od firmy AstraZeneca pozastavuje zatím na dva týdny. Ministryně zdravotnictví Carolina Dariasová rozhodnutí vyhlásila po mimořádné on-line schůzce se zástupci autonomních regionů, z nichž některé už předtím pozastavily očkování jednou ze šarží této vakcíny.

Vakcína nemusí být příčinou

„Zprávy pečlivě analyzujeme, ale vzhledem k velkému množství podaných dávek a frekvenci, s jakou se mohou krevní sraženiny vyskytovat přirozeně, dostupné důkazy nenasvědčují tomu, že příčinou je vakcína,“ citoval zpravodajský web BBC Phila Bryana, který v MHRA vede oddělení pro bezpečnost vakcín, podle nějž by lidé „stále měli jít a nechat se proti covidu-19 naočkovat, jakmile o to budou požádáni“.

Podle firmy AstraZeneca byla její očkovací látka v Evropské unii a Británii podána sedmnácti milionům osob, přičemž analýza údajů o dosavadním průběhu očkování nepřinesla žádné důkazy o zvýšeném riziku tvorby krevních sraženin. Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) evidovala k 10. březnu jen třicet případů zmíněného problému mezi naočkovanými a uvedla, že „počet tromboembolických událostí“ v této skupině „není vyšší než počet pozorovaný v populaci obecně“.

I podle Světové zdravotnické organizace (WHO) zatím „příčinný vztah“ mezi vakcínou a tvorbou krevních sraženin nebyl prokázán. Podle publicistického webu Quartz někteří odborníci poznamenávají, že sraženiny bývají průvodním jevem nemoci covid-19 a problémy tak spíše než vakcína mohlo způsobit samotné onemocnění, před kterým má chránit.

„Problém se spontánními zprávami o možných špatných reakcích na vakcínu je v tom, že je nesmírně těžké odlišit příčinný efekt od náhody. Obzvláště to platí, když víme, že nemoc covid-19 je velmi silně spojená s tvorbou krevních sraženin a objevily se stovky, ne-li mnoho tisíc úmrtí způsobených krevními sraženinami vyplývajícími z covidu-19,“ uvedl pro web Science Media Centre profesor Stephen Evans z vysoké školy London School of Hygiene & Tropical Medicine.

Do saských škol se vrací další žáci, rozvolňovat začíná Portugalsko

V Sasku pokračuje otevírání škol, nyní se do lavic vracejí žáci vyšších stupňů. Již dříve se v této německé spolkové zemi otevřely nižší stupně základních škol. Návrat do školních lavic ovšem není plošný a bez prezenční výuky se nejméně do Velikonoc musejí obejít děti v okrese Vogtland u hranic s Karlovarským krajem.

Školáci se budou učit v menších skupinách a od páté třídy pro ně bude povinné samotestování, jakmile budou mít školy dostatek testů. Sasko kromě toho spouští pilotní projekt očkování u praktických lékařů.

První fáze rozvolňování protiepidemických pravidel začala v Portugalsku. Otevřít tak mohli knihkupci a kadeřníci, prezenční vyučování bylo obnoveno na základních školách a malé děti se mohly vrátit do mateřských škol. Výrazné zpřísnění opatření přijala země v polovině ledna, kdy čelila silnému růstu počtu nakažených a místnímu zdravotnictví hrozilo přehlcení.

Vláda bude omezení přezkoumávat každých 15 dnů. Pokud bude pokračovat příznivý trend, tak 5. dubna plánuje otevřít muzea či venkovní zahrádky restaurací. Největší rozvolnění chce umožnit za měsíc, 19. dubna, kdy by mohly otevřít také kina, divadla, bary a restaurace a na univerzitách by mohla být obnovena prezenční výuka. V případě zhoršení situace ale není vyloučeno pozastavení uvolňování či obnovení omezení.

Španělsko rozhodlo, že prodlouží restrikce a kontroly na hranici se sousední zemí do 6. dubna. Překročit hranici s Portugalskem mohou jen španělští občané a rezidenti a jejich rodinní příslušníci či pendleři.

Uzávěra v Itálii, povinné respirátory na Slovensku

V Itálii se do nejpřísnějšího epidemického stupně posouvá polovina z dvaceti regionů včetně Lombardie nebo Lazia, kde se nachází i hlavní město Řím. Lidé mohou opustit své bydliště jen v odůvodněných případech a otevřené jsou pouze obchody s nezbytným zbožím. Přísnější opatření jako zavření restaurací a barů a omezení pohybu mezi městy začínají platit i v regionech s nízkým nebezpečím přenosu nákazy.

Přes velikonoční svátky bude v Itálii platit celonárodní uzávěra. Jedinou výjimku má Sardinie, která je vzhledem k příznivé epidemické situaci už od konce února takzvanou bílou zónou, tedy s minimálními opatřeními.

Slovensko od pondělí zavedlo povinnost nošení respirátorů v interiérech budov mimo vlastní domácnost, už před týdnem byly respirátory kategorie alespoň FFP2 povinné ve veřejné dopravě a v obchodech. Zároveň se již téměř polovina slovenských okresů dostala v souvislosti s pandemií do nejrizikovějšího stupně. 

Respirátory na Slovensku nejsou povinné například pro žáky prvního stupně základních škol či pro zaměstnance, jež vykonávají fyzicky náročnou práci. I tyto skupiny lidí ale musejí použít roušku nebo jiným způsobem zakrýt nos a ústa. Nadále platí, že alespoň rouška je povinná při pohybu na veřejnosti. Podobně jako Česko rovněž Slovensko dočasně zrušilo daň z přidané hodnoty na respirátory.

V polském Lubušském a Mazovském vojvodství, v němž leží Varšava, se od pondělí musejí zavřít hotely, kina, bazény a obchodní centra. Děti prvních tří ročníků budou mít částečně distanční výuku. Naopak v rakouské spolkové zemi Vorarlbersko se otevírají restaurace a jsou opět povoleny akce s účastí až 100 osob. Při vstupu se lidé musejí prokázat negativním testem na koronavirus.