Prigožinovo letadlo přistálo v Bělorusku, tvrdí tamní monitorovací skupina i Lukašenko

U Minsku přistálo v úterý ráno před osmou místního času soukromé letadlo zakladatele ruské Wagnerovy soukromé vojenské společnosti Jevgenije Prigožina, tvrdí s odvoláním na službu Flightradar24 agentura Reuters i běloruská skupina Hajun, která monitoruje pohyby ruských sil. Ruské ministerstvo obrany mezitím uvedlo, že wagnerovci předají svou těžkou armádní techniku jednotkám ruské armády. Zpravodajská služba FSB zastavila podle ruské státní agentury TASS Prigožinovo stíhání.

Okolo místa pobytu Prigožina, který o víkendu zorganizoval tažení svých mužů směrem na Moskvu na protest proti armádnímu velení, panují od sobotního večera nejasnosti. Kreml ale dříve uváděl, že podle sobotní dohody o ukončení tažení, kterou oficiálně zprostředkoval běloruský vůdce Alexandr Lukašenko, se má Prigožin přesunout do Běloruska.

„Záruky bezpečnosti, které slíbil (ruský vůdce Vladimir Putin), byly poskytnuty. Vidím, že Prigožin už létá svým letadlem. Ano, skutečně je dnes (v úterý - pozn. red.) v Bělorusku,“ řekl Lukašenko při povyšování běloruských generálů. „Jak jsem slíbil, jestli (žoldnéři) chtějí u nás strávit nějaký čas, tak pomůžeme. Samozřejmě na jejich účet,“ dodal podle státní agentury Belta.

Prigožinovo letadlo podle skupiny Hajun, která se odvolává na data ze služby Flightradar24, přistálo na letišti Mačuliščy u Minsku. Na stejném letišti podle ní přistálo ještě další soukromé tryskové letadlo, které přiletělo z Petrohradu. 

Také agentura Reuters s odvoláním na Flightradar24 uvedla, že u Minsku se na přistání připravovalo letadlo se stejnými kódy, jako má letadlo spojované v amerických sankčních seznamech s Prigožinovou osobou.

Pokud jde o místo, z něhož letadlo vyletělo, Reuters píše, že služba Flightradar24 ho poprvé zachytila nad Rostovem na Donu, městě na jihu Ruska, v němž během víkendu wagnerovci dokázali na čas ovládnout ruská armádní stanoviště i letiště. 

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov podle TASS uvedl, že o údajném příjezdu Prigožina do Běloruska nemá žádné informace. „Nemohu nic říci,“ citovala agentura Peskovovu odpověď na otázku novinářů. Agentura předtím informovala, že ruská tajná služba FSB upustila od trestního stíhání, které zahájila v pátek v souvislosti s Prigožinovým jednáním.

Wagnerovci jako vojenští instruktoři

Wagnerovci by se podle Lukašenka měli s běloruskými vojáky podělit o své zkušenosti z bojů. „Pokud k nám jejich velitelé přijedou, pomohou nám. Mají zkušenosti. Byli v první linii, v útočných oddílech. Řeknou nám, co je teď důležité. Budou hovořit o zbraních: jaké dobře fungovaly a jaké nikoliv. A také o taktice, jak útočit, jak se bránit. To je neocenitelné. To bychom si od wagnerovců měli vzít,“ řekl Lukašenko.

Běloruský vůdce v úterý také prohlásil, že v době vzpoury přemlouval Putina k jednání s Prigožinem, což ruský prezident zprvu odmítal jako zbytečné a trval na „tvrdém řešení“ problému. „Nejnebezpečnější nebyla sama situace, ale to, jak se mohla vyvíjet a její následky,“ poznamenal Lukašenko. Dodal, že navrhl Putinovi, aby nespěchal s likvidací vzbouřenců, a dále naléhal na jednání s Prigožinem, protože se chtěl vyvarovat krveprolití. 

Moskva: Wagnerovci předají těžkou armádní techniku ruské armádě

Ruské ministerstvo obrany v úterý podle státní agentury TASS oznámilo, že Wagnerova skupina předá svou těžkou armádní techniku jednotkám ruské armády. „Probíhají přípravy na předání těžké armádní techniky Wagnerovy soukromé vojenské společnosti aktivním jednotkám ozbrojených sil Ruské federace,“ citovala TASS prohlášení ministerstva.

Budoucnost Wagnerovy společnosti je po víkendových nepokojích v Rusku nejasná. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov už v sobotu prohlásil, že účastníky pokusu o povstání nebudou ruské úřady stíhat, poněvadž berou v potaz jejich „zásluhy na frontě“. 

Ruský vůdce Vladimir Putin v pondělí řekl, že členové Wagnerovy skupiny se buď mohou přesunout do Běloruska, nebo vstoupit do ruské armády. Od pondělka se objevovaly neoficiální zprávy o tom, že Prigožin či jeho muži začali přijíždět na území Běloruska, projekt Hajun to ale v pondělí večer zpochybnil. „Nikdo z Bělorusů zatím kolony wagnerovců na našem území neviděl.“

Ukrajinská pohraniční stráž podle svého mluvčího dosud nezaznamenala, že by v Bělorusku vznikaly tábory pro ruské žoldnéře, ale tuto variantu nelze vyloučit. Lukašenko v pondělí uvedl, že Bělorusko nabídlo opuštěnou vojenskou základnu. „Prosím, máme tu plot, máme tu všechno, postavte si tu své stany,“ řekl. Dodal, že se neplánuje otevření náborových kanceláří wagnerovců v zemi.

Podle analýzy amerického Institutu pro studium války (ISW) ale patrně bude Moskva na wagnerovce, kteří by se rozhodli Prigožina do Běloruska následovat, pohlížet jako na zrádce a Putinovo vystoupení slouží k identifikaci členů skupiny loajálních Prigožinovi. Analytici z ISW se také domnívají, že Putin se většinu wagnerovců pokusí včlenit do struktur ruské armády.