Předseda slovenské sněmovny Kollár přiznal, že uhodil partnerku. Čelí výzvám k rezignaci

Předseda slovenské sněmovny Boris Kollár čelí výzvám k rezignaci poté, co přiznal fyzické násilí vůči své někdejší partnerce. Dopustil se ho v době, kdy ještě nepůsobil v politice. Kollár označil kauzu za diskreditační kampaň před zářijovými předčasnými volbami a odejít z čela parlamentu odmítl.

Kollár nejprve v úterý před novináři řekl, že v roce 2012 udeřil svou tehdejší partnerku Barboru Richterovou kvůli tomu, že podle něj hodila přes celou místnost jejich dítě a mohla ho zabít. Ve středu pak sdělil, že necítí žádnou vinu a že by se zachoval znovu stejně. „Není normální bít ženy, ale je nenormální hodit dítě a ohrozit ho na životě,“ uvedl Kollár.

Richterová v reakci odmítla, že dítě hodila přes obývací pokoj. Incident se odehrál v Kollárově domě ve Spojených státech. Dvojici se později narodil druhý potomek. Richterová už delší dobu na sociální síti mimo jiné kritizovala Kollára jako otce jejich dětí.

Kollár má více než deset dětí s několika ženami. V politice jeho strana Sme rodina zastává konzervativní názory a její preference se podle posledních sondáží před zářijovými volbami pohybují mezi 6,2 až 9,2 procenta.

Nyní nejpopulárnější strana Smer-SD bývalého trojnásobného premiéra Roberta Fica uvedla, že Kollárovo přiznání je dostatečným důvodem k tomu, aby odešel z čela parlamentu. Smer-SD rovněž napsal, že odmítá jakékoliv formy násilí.

„Pane Kolláre, ženy se nebijí. Nikdy! Odstupte z pozice předsedy Národní rady a odejděte z politiky,“ uvedla Andrea Letanovská, místopředsedkyně strany Demokraté, do které letos v březnu přestoupil tehdejší slovenský premiér Eduard Heger a někteří poslanci. Poslankyně strany hodlají navrhnout Kollárovo odvolání, pokud z funkce předsedy sněmovny neodejde sám.

Kollár čelil nařčením z vazeb na mafiány i obchodu s drogami

Podle Hlasu-SD, který patří k nejoblíbenějším stranám na Slovensku, by měl Kollár zvážit, zda jeho setrvání ve funkci nepoškozuje jméno Národní rady.

V roce 2016, kdy se hnutí Sme rodina poprvé dostalo do sněmovny, se Kollár dostal pod tlak po zveřejnění kopií údajných dokumentů kontrarozvědky z roku 1990, podle kterých se podílel na dovozu asi šesti kilogramů heroinu do tehdejšího Československa.

Média tehdy také dostala společné fotografie Kollára s Jurajem Ondrejčákem, kterého pak slovenské soudy poslaly na šestnáct let do vězení kromě jiného za řízení zločinecké skupiny. Kollár nařčení z obchodování s drogami odmítl a zveřejněné informace a fotografie označil za součást diskreditační kampaně.