Pospíšil by vypověděl čínského ambasadora. Podle Kobzy jsou některé výroky Pekingu nešťastné

Čínská rétorika (zdroj: ČT24)

Zahraniční cesta předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS), jeho kolegů a zástupců podnikatelů na Tchaj-wan vyvolala celosvětový rozruch. Nevybíravě se na český účet opakovaně vyjadřuje čínská diplomacie. Některé výroky považuje za něšťastné Jiří Kobza (SPD), který je jinak kritikem státní návštěvy – firmy podnikající v Číně mohou podle něj nést následky. Jiří Pospíšil (TOP 09) si myslí, že vyjádření Pekingu jsou skandální a vypověděl by čínského velvyslance.

Nečekaně silných ovací se v tchajwanském parlamentu dočkal předseda českého Senátu. Tamní poslanci ocenili slova o nutnosti bránit svobodu a otevřeně vyjádřenou podporu ostrovní demokracii. Peking se naopak ozval s novou kritikou. Podle jeho diplomacie Miloš Vystrčil překročil červenou linii. Německo, Francie a Slovensko se ho zastaly.

Kobza je kritikem české delegace na Tchaj-wan, přesto uznává, že v souvislosti s ní zaznělo hodně silných slov, které jako bývalý diplomat nerad slyší – například ta, která označují Vystrčila za bezvýznamného člověka a oportunistu. Tohle vyjádření považuje Kobza za nešťastné.

„Kdyby byl bezvýznamný člověk druhý nejvyšší ústavní činitel u nás, tak už by to bylo na pováženou. To už bychom se museli opravdu ptát, kde stojíme jako stát. Kdyby byl bezvýznamný, tak by jeho cesta zdaleka nevyvolala takový rozruch,“ řekl v Událostech, komentářích Kobza. 

Vystrčil navazuje na odkaz Václava Havla, myslí si Pospíšil

Podle Pospíšila cestou na Tchaj-wan navazuje Vystrčil na přístup Václava Havla – prosazování demokracie a lidských práv v zahraničí politice. „Je to tradice této země a já jsem hrozně rád, že Vystrčil pokračuje v tom, kde skončil Václav Havel a kde bohužel současná hlava státu a současný premiér nepokračují,“ řekl. 

Reakci Číny považuje Pospíšil za hysterickou. „Vystrčil nezpochybnil teorii jedné Číny, proto je ta reakce čínských komunistů naprosto neuvážená, neadekvátní, skandální a je dobře, že se Česká republika proti tomu ohrazuje. Já bych osobně vypověděl čínského ambasadora,“ komentuje. 

„Není úplně normální ani při expresivních projevech v diplomacii, aby někdo vyhrožoval druhému ústavnímu činiteli země. Podívejte se, že to vzbudilo i reakce Německa, Francie, Slovenska, opravdu to se běžně nestává, tohle není běžná přestřelka,“ dodává. 

Události, komentáře: Náměstek Tlapa ohledně čínské reakce (zdroj: ČT24)

Podle Kobzy kroky Číny pocíti české firmy. „Není důvod ale strkat hlavu do písku,“ reaguje Pospíšil

Kobza si myslí, že rozšíření obchodní výměny s Tchaj-wanem mohla udělat naprosto standardní obchodní mise bez politického podtextu. Táže se pak, jestli někdo dal do protiváhy, jakou cenu zaplatí české firmy, které podnikají v Číně.

„Tady jde vždycky o obchod a o místa na trhu. Je úplně jedno, jakými slovy se to zabalí. Jsem přesvědčen, že úkolem zahraniční politiky je hájit zájmy České republiky v první řadě a v poslední,“ myslí si Kobza. 

Pospíšil mu oponuje. „My přece nemůžeme kvůli tomu strkat hlavu do písku a ztrácet vlastní identitu. Podnikání v Číně je vždycky ohroženo a je na rozmaru tamní komunistické strany, takže přece kvůli obchodu s Čínou nebudeme zakazovat ústavnímu činiteli jet do Tchaj-wanu. On tam navíc nejel vyhlašovat nezávislost Tchaj-wanu, jak to prezentují často čínští komunisté,“ říká Pospíšil.

Představitelé zemí EU prý misi ocenili. Následovat by mohly další delegace

Přímo v Tchaj-peji je také senátor Tomáš Goláň (za SEN 21), který je součástí české delegace. Místopředseda senátního ústavně právního výboru ocenil přátelskou atmosféru a milé přivítání. „Pro Tchaj-wan je to obrovská příležitost být sami sebou, být najednou hrdým národem a my máme stejný pocit. Po dlouhé době jsme opět Čechy, které někdo někde vítá,“ říká.

Čeští senátoři se na ostrově setkali také s evropskou ekonomickou a kulturní kanceláří, které představují obdoby velvyslanectví – Tchaj-wan není uznáván jako samostatná republika, takže má pouze tyto kanceláře. 

Tam jim prý zástupci zemí jako Itálie, Francie, Německo, Rakousko nebo i Slovenska řekli, že celá Evropská unie sleduje jejich misi a že jim fandí. „Mají vůči nám velký respekt a myslí si, že jsme průkopníci. Další parlamentní návštěvy z Evropské unie budou následovat,“ uzavřel. 

Senátor Fischer telefonicky z Tchaj-wanu (zdroj: ČT24)