Polsko postaví na hranici s Běloruskem dva a půl metru vysoký plot

Polsko, kvůli nárůstu nelegální migrace, plánuje postavit podél své hranice s Běloruskem plot a poslat k hranicím další vojáky. Oznámil to polský ministr obrany Mariusz Blaszczak. Premiéři Polska, Litvy, Lotyška a Estonska zároveň podle polské tiskové agentury PAP obvinili běloruského lídra Alexandra Lukašenka, že příchod migrantů na hranici plánuje a organizuje. V poslední době přibývá lidí z Iráku, Sýrie a Afghánistánu, kteří se snaží dostat z Běloruska do sousedních členských zemí Evropské unie.

„Na hranicích s Běloruskem vyroste nový solidní plot o výšce dva a půl metru. Do pomoci pohraniční stráže se zapojí více vojáků,“ uvedl polský ministr obrany. Již minulý týden polská vláda oznámila, že k hranicím vyslala přes devět set vojáků a zabezpečuje 150 kilometrů příhraniční linie ostnatým drátem.

„Čelíme útoku na Polsko. Je to pokus o vyvolání migrační krize,“ prohlásil ministr Blaszczak. Upřesnil, že plánovaný plot bude podobný tomu, který kvůli přílivu migrantů před lety vystavělo Maďarsko na hranicích se Srbskem.

Lukašenkova pomsta

Podle Polska a pobaltských států se Lukašenko vysíláním migrantů k hranicím s členskými zeměmi EU chce pomstít za sankce přijaté proti jeho režimu. 

Předsedové vlád Polska Mateusz Morawiecki, Litvy Ingrida Šimonytéová, Lotyšska Krišjánis Kariňš a Estonska Kaja Kallasová v pondělí zveřejnili společné prohlášení, v němž vyjádřili vážné znepokojení nad situací na hranicích s Běloruskem.

„Využívání migrantů k destabilizaci sousedních zemí je zjevným porušením norem mezinárodního práva a mělo by být chápáno jako hybridní útok proti Litvě, Lotyšsku a Polsku, a jako takový proti celé Evropské unii,“ zdůraznili premiéři v prohlášení. Podle nich „je nejvyšší čas upozornit OSN a zejména Radu bezpečnosti na problém nevhodného zacházení s migranty na běloruském území“.

Migranti, kteří uvízli na polsko-běloruské hranici u obce Usnarz Górny
Zdroj: Reuters/Grzegorz Dabrowski

Jakýmsi symbolem problému se podle médií stala situace 24 lidí zablokovaných už 15 dní na polsko-běloruské hranici u vesnice Usnarz Górny. V návratu do Běloruska jim brání deset ozbrojených běloruských vojáků. Na druhé straně jim přechod do Polska odmítá dovolit oddíl pohraniční stráže se šesti vozidly.

Názor polské veřejnosti na vzniklou situaci není jednotný. Část lidí rozhodný postup polských úřadů podporuje, další však vyzývají k tomu, aby skupina migrantů byla z humanitárních důvodů do země vpuštěna.

Stovky kilometrů dlouhou bariéru hodlá na hranici s Běloruskem vybudovat kromě Polska také Litva. Evropská komise dříve tento měsíc označila plán na výstavbu plotu za „dobrý nápad“, sdělila ale, že se nebude podílet na jeho financování.