Polsko čeká vyhrocená kampaň, do příští vlády může promluvit protiunijní Konfederace

Události: Půl roku do polských voleb (zdroj: ČT24)

V Polsku odstartovala kampaň před podzimními volbami do Sejmu. Experti o ní hovoří jako o nejvyhrocenější v historii. Vládní Právo a spravedlnost v průzkumech doplácí na zdražování potravin a služeb, přesto stále drží roli favorita. Vedle liberální opozice sbírá čím dál víc hlasů i ta protiunijní.

Oba hlavní politické tábory zabředly do vzájemné nenávisti. Liší se v pohledu na společenské otázky, jako jsou například potraty nebo práva menšin, zatímco na inflaci, klíčové téma voleb, nabízejí podobný recept.

„Nabízejí třeba nulové daně pro mladé nebo levné hypotéky, protože s tím máme problém. Předhánějí se ve slibech jako o závod, jak na Velké pardubické,“ komentuje politoložka z Varšavské univerzity Ewa Pietrzyk-Zieniewicz.

Symbolem je příspěvek v přepočtu 2500 korun měsíčně na každé dítě. Opozice ho chce zachovat, vláda navýšit.

Na odporu vůči dávkám a zadlužování státu v tichosti roste třetí silná strana: Konfederace. „Jsme jediná strana volného trhu. Chceme, aby se lidem vyplácelo méně dávek, ale aby jim více zůstalo v peněženkách díky nižším daním,“ proklamuje místopředseda strany Robert Winnicki.

Konfederace láká mladé

Radikálně pravicové uskupení cílí úspěšně na mladé voliče znechucené dosavadní politikou vlády i opozice. „Nejdeme do voleb proto, abychom si s nimi sedli k jednomu stolu. Jdeme tam, abychom ten stůl převrátili,“ zdůrazňuje předseda Konfederace Sławomir Mentzen.

Mentzen oslovuje mladé na TikToku, kde se prezentuje jako úspěšný podnikatel. Zamlčuje své dřívější protižidovské a rasistické texty, ve kterých chtěl kriminalizovat ženy za potrat nebo vyvést Polsko z Evropské unie.

„Teď z toho kvůli volbám couvá. Říká, že je to vytržené z kontextu. Že není antisemitou, že nikdy neřekl, že je možné bít děti, že není proti LGBT. Popírá to, to vše ale od něj zaznělo,“ podotýká politoložka z centra pro výzkum veřejného mínění CBOS Ewa Marciniak.

Podle průzkumu společnosti IBRIS má vládnoucí Právo a spravedlnost půl roku před volbami podporu třiatřiceti procent voličů, opoziční Občanská koalice pětadvaceti procent a Konfederace deseti a půl procent. Pokud by volby dopadly takto, mohla by Konfederace rozhodovat o podobě budoucí vlády.