Polská veřejnoprávní televize v reportáži o migraci odvysílala záběry střelby z natáčení filmu

Polská veřejnoprávní televize (TVP) v sobotních večerních zprávách v reportáži, v níž varovala před důsledky nelegální migrace, odvysílala záběry z chystaného filmu streamovací služby Netflix, upozornil internetový portál onet.pl. TVP to, že by v reportáži o údajných útocích migrantů uvedla diváky v omyl, odmítla.

V reportáži nazvané Nelegální migrace paralyzuje Evropu TVP odvysílala scénu, ve které dva motocyklisté projíždějí kolem prádelny a nečekaně začnou střílet z automatických zbraní. „Jde o nahrávku z jednoho ze švédských měst,“ uvádí se v reportáži. „Podobné situace jsou na mnohých místech v Evropě už téměř na každodenním pořádku,“ zazní také v příspěvku.

Onet.pl ovšem uvedl, že autoři reportáže využili záběry, které unikly na internet z natáčení švédského seriálu Snabba Cash (Rychlý prachy). Před natáčením štáb místní obyvatele varoval, co se v jejich okolí bude dít.

Polská veřejnoprávní televize TVP však odmítla, že by v reportáži o útocích migrantů uvedla diváky v omyl. „V materiálu o vlně zločinnosti ve Švédsku byly použity zinscenované záběry. Autor materiálu netvrdil, že představují skutečnou událost, ale že podobně vypadá situace v mnoha švédských a evropských městech nebo státech. Tento výrok je pravdivý,“ uvedla na Twitteru.

 Švédský deník Expressen napsal, že záběry už využili stoupenci krajní pravice ve Švédsku. Polská strana Právo a spravedlnost (PiS) po svém nástupu k moci vedení TVP obsadila loajálními lidmi a opozice i kritici upozorňují, že televize se stala hlásnou troubou tohoto národně-konzervativního uskupení.

Politici PiS dlouhodobě označují imigraci z muslimských zemí za jednu z největších hrozeb pro Evropu. Polsko se v posledních měsících tvrdě postavilo proti pokusu běloruského diktátora Alexandra Lukašenka zprostředkovat lidem především z Iráku cestu přes Minsk na polské hranice. 

Polské úřady odmítají k migrantům v zoufalé situaci pustit humanitární organizace, hlášeny jsou i případy, kdy pohraničníci běžence zatlačují zpět přes hranici. Parlament v pátek schválil, že na ní bude postavena zeď vybavená monitorovacím systémem a zařízením pro detekci pohybu.