Pellegrini není proruský, myslí si Havlíček a David. To se teprve uvidí, oponuje Lacina

Události, komentáře: Europoslanec Ivan David, místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček, předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová a poslanec Jan Lacina v debatě o slovenských volbách prezidenta (zdroj: ČT24)

Slovensko si v sobotu zvolilo za svého nového prezidenta Petera Pellegriniho. Není to proruský politik, jak píší některá média, řekl v pořadu Události, komentáře místopředseda ANO Karel Havlíček. Také člen předsednictva SPD Ivan David uvedl, že Pellegrini nikdy neřekl nic, z čeho by se dalo soudit, že je jednostranně zaměřen na Rusko. „To se ukáže v nejbližší době, zda je proruským,“ soudí naopak místopředseda STAN Jan Lacina. Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová pak zmínila protiamerické narativy slovenských vládních politiků.

Zástupci české vládní koalice v pořadu kritizovali Pellegriniho za způsob vedení prezidentské volební kampaně a vyjadřovali obavy z dalšího směřování Slovenska. 

Vůči protikandidátovi Ivanu Korčokovi používal Pellegrini urážky nejhrubšího zrna, nechoval se slušně a nedělal transparentní kampaň, domnívá se Pekarová Adamová. „Brnkal na struny nejnižších pudů a strachu, což je nebezpečné a cynické,“ dodala.

V kampani by se nemělo říkat o protikandidátovi, že zemi zavleče do války, uvedl Lacina. Kritizoval Pellegriniho také za to, že se po minulých parlamentních volbách rozhodl pro spolupráci s Robertem Ficem. „Spojení obou mužů bude Slovensko další čtyři roky provázet,“ dodal.

Zástupci české opozice naopak nově zvoleného slovenského prezidenta oceňovali. Havlíček ho považuje za pragmatického proevropského politika.

David je pak přesvědčen, že nový slovenský prezident bude v maximální míře nestranný. „Nepochybně se bude snažit řešit konflikty smírně,“ dodal.

Kam se Slovensko vydá?

„Slovensko se ocitlo na maďarské skluzavce,“ uvedl Lacina v části debaty věnované dalšímu směřování našeho souseda. K tomu podle něj přispívá i to, že nemá Senát. Lacina očekává, že dojde k přílivu mladých, vzdělaných a ambiciózních Slováků do Česka. 

Havlíček se domnívá, že současná česká pětikoalice evidentně nejde cestou, aby se vztahy se Slovenskem prohloubily. Kritizoval v této souvislosti vypovězení vzájemných vládních konzultací ze strany české strany. „Lidé na Slovensku nejsou zvědaví na poučování z Česka,“ dodal. Zdůraznil, že na Slovensku byly demokratické volby a je to země, která je nám nejbližší. Myslí si, že bez ohledu na to, jaká bude vláda v jedné či druhé zemi, tak česko-slovenské vztahy budou fungovat.

Pekarová Adamová uvedla, že došlo jen k dočasnému pozastavení nadstandardních konzultací se Slovenskem. A to kvůli rozdílnému pohledu obou vlád na ruského diktátora Vladimira Putina a jeho politiku. Česko se podle ní snaží podporovat Ukrajinu – která má svůj mírový plán – v tom, aby nakonec přinutila Rusko zasednout k jednacímu stolu. A pokud to partneři na Slovensku nevidí, tak není možný žádný progres. Souhlasila, že nemáme Slováky poučovat, ale kritizovala Ficovu vládu za snahu rozvrátit státní instituce.

David ocenil, že Pellegrini zaujímá politiku všech azimutů, snaží se mít s okolím co nejlepší vztahy. K ukrajinskému mírovému plánu vyslovil zástupce SPD pochybnost, zda je také realizovatelný.

Zástupci koalice kritizovali rovněž útoky Fica na veřejnoprávní média a neziskové organizace i snahu vlády zasahovat do trestního řízení a do soudní soustavy. David naopak zpochybnil, zda slovenská i česká veřejnoprávní média poskytují vyváženou a nezávislou publicistiku.