Peking plísní Hongkong za nezvládnutý covid. Za měsíc je tam nakažených šedesátkrát víc

Události: Peking kritizuje Hongkong za nezvládnutí epidemie covidu-19 (zdroj: ČT24)

Peking kritizuje Hongkong, že nezvládá koronavirus. Nová vlna tamní vládu zaskočila – za čtvrtek přibylo nebývalých šest tisíc infikovaných. Během měsíce se počet nakažených zvýšil šedesátkrát. Od března se budou všichni obyvatelé asijské finanční metropole povinně testovat. Pevninská Čína vysílá posily, aby epidemii potlačily.

Dva roky izolace a výsledkem je víc nakažených než dřív. Nemocnice nezvládají. Lidé čekají hodiny na chodbách. Lůžka jsou i venku. Hongkongská vláda jde pekingskou cestou nulové tolerance ke covidu, ale výsledek se nedostavuje.

„Problém, kterému čelíme, je dán rozsahem, tempem a závažností této páté vlny. Přerostla naše možnosti,“ uznává správkyně Hongkongu Carrie Lamová.

Husté osídlení zrychluje šíření viru

Jedno z nejrušnějších letišť světa je pusté. Vláda zakázala lety do některých zemí. Obyvatelé necestují. Bez ohledu na očkování je po návratu čekají týdny v karanténních hotelech. Právě přes ně se virus dostal ven. Epidemii zhoršuje vysoká hustota osídlení.

Zahraničním firmám to brání v podnikání. Významné finanční společnosti stěhují zaměstnance, nebo alespoň vedení, do Singapuru, který od nulové tolerance upustil. Malé podniky krachují. Kvůli zkrácené otevírací době smí Pyn Ko, který je spolumajitelem restaurace, jídlo jen rozvážet.

„Ulice vypadají jako ve městě duchů. Nejen my, ale i mnoho dalších podniků má problémy prodat výrobky a služby. Dřív byly ulice večer plné lidí, dnes tu po osmé žádní nejsou,“ popisuje současnou situaci Pyn Ko.

Kadeřník Ben Hung chodí za klienty domů. Tržby mu ale klesly o čtyři pětiny. „Nabízíme služby na zavolání, ale mnoha lidem není příjemné, abychom jim chodili stříhat vlasy domů. Vláda lidi kvůli pandemii znervóznila,“ má jasno Hung.

Potíže rozlaďují centrální vládu. Do Hongkongu vysílá personál, aby pomáhal s testováním a budováním karanténních center. Obyvatelé města svázaného zákonem o státní bezpečnosti se obávají dalšího posílení pekingského vlivu.