Pchjongjang v reakci na jihokorejské cvičení odpálil další balistické rakety

KLDR v sobotu odpálila další čtyři balistické rakety krátkého doletu, všechny dopadly do moře. Informovala o tom jihokorejská armáda. Pchjongjang tento týden provedl desítky raketových testů, které Severní Korea naplánovala po zahájení společného vojenského cvičení Spojených států a Jižní Koreje. Do těchto manévrů se v sobotu nad Korejským poloostrovem zapojily i americké nadzvukové bombardéry B-1B, došlo k tomu poprvé od roku 2017. Nejnovější severokorejské raketové testy odsoudila Evropská unie.

Podle Soulu v sobotu odpálené rakety z KLDR letěly ve výšce 20 kilometrů a dopadly do moře po 130 kilometrech. Už ve středu a ve čtvrtek Severní Korea otestovala desítky raket jak s delším, tak s kratším doletem. Byla mezi nimi i mezikontinentální balistická raketa, kvůli které Japonsko ve čtvrtek vyhlásilo poplach ve třech svých prefekturách. Balistické rakety mohou být vybaveny jadernou náloží.

Výrazné zvýšení počtu „ilegálních“ odpalů raket Severní Koreou v prohlášení šéfa unijní diplomacie Josepa Borrella odsoudila Evropská unie, která vyzvala k „rozhodné a jednotné odpovědi světa, včetně uplatňování všech sankcí OSN“.

Cvičení amerických a jihokorejských jednotek, které začalo v pondělí, mělo původně skončit v pátek, bylo ale prodlouženo do soboty. Obě země to zdůvodnily právě chováním Severní Koreje, která během tohoto týdne vystupňovala své hrozby. Kromě raketových odpadů Soul v pátek reagoval na 180 přeletů severokorejských vojenských letadel nedaleko společné hranice. Do vzduchu vyslal své válečné letouny včetně stíhaček F-35A.

Podle prohlášení generálního štábu jihokorejské armády se do společných manévrů zapojily i dva bombardéry B-1B americké armády. Podle agentury Jonhap to bylo poprvé od roku 2017. Kromě toho se sobotního cvičení zúčastnily čtyři jihokorejské stíhačky F-35A a čtyři americké letouny F-16.

Severní Korea za letošek provedla rekordní počet raketových testů a napětí na Korejském poloostrově v posledních měsících výrazně stouplo. Totalitní režim také přijal zákon, který schvaluje preventivní použití jaderných zbraní v různých situacích.

Odborníci ale stále pochybují o tom, že by – vzhledem k síle americké a jihokorejské armády – mohl Pchjongjang použít jaderné zbraně jako první.

Drahé testy v chudé zemi

Podle agentury AP intenzita severokorejských testů nastoluje otázku, kolik tyto aktivity Pchjongjang stojí a jak je vlastně hospodářsky zaostalá země financuje. Náklady na raketové testy se podle odborníků pohybují, podle druhu střel a raket, mezi dvěma a deseti miliony dolarů (mezi 50 a 250 miliony korun). Jedná se přitom o částky, které jsou nižší než v jiných zemích, protože KLDR má velmi nízké náklady na pracovní sílu a jiné výdajové položky. 

Náklady ale také velmi ovlivňují části zbraní nakoupené v zahraničí. Vzhledem k tomu, že na Severní Koreu OSN uvalila sankce, tak se v podstatě vždy jedná o nákupy na černém trhu. „Nemáme žádnou možnost, jak se dozvědět, kolik Severní Koreu stojí zbraňové komponenty,“ upozornil analytik Lee Illwoo z jihokorejského ústavu Korea Defense Network. Podle něj však může Pchjongjang dostávat součástky za velmi příznivou cenu, či dokonce zadarmo z Číny.

Severokorejský vůdce Kim Čong-un má v zemi faktický mocenský monopol, neexistují pro něj rozpočtová omezení, se kterými se potýkají demokratické vlády. Velkou část severokorejského hospodářského produktu může použít na vývoj a výrobu zbraní. KLDR se podle analytiků také zapojuje do některých kriminálních aktivit v kyberprostoru, například do podvodů s kryptoměnami, ze kterých získává další peníze.

Podle jihokorejského analytika Hong Mina se navíc zdá, že KLDR dodává podstatné množství dělostřelecké munice Rusku, které ji nyní potřebuje pro svá vojska na Ukrajině. Výměnou může Pchongjang dostávat z Moskvy vojenské technologie pro vlastní zbrojní programy.