Patnáctkrát na Ukrajinu a zpět. Olomoucký student pomáhá elitním ukrajinským vojákům

Události: Olomoucký student pomáhá ukrajinským vojákům (zdroj: ČT24)

Poprvé na Ukrajinu vyjeli první týden války. Od té doby se skupina českých dobrovolníků, kterou vede student olomouckých práv Vasyl, vrací pravidelně. Pomáhají tak elitním obráncům brigády ukrajinské armády, prostředky na nákup potřebného vybavení získávají v internetové sbírce. Vybrat se jim podařilo už miliony korun.

Vojákům do první linie přiváží jídlo, teplé oblečení a generátory. Tentokrát ale i speciální překvapení –⁠ kamion vybavený sprchovými kouty. „Je to pro ně neskutečné. Po dvou týdnech strávených v zákopech najednou přijít do takového komplexu, který vypadá jako lázně. To se rázem ocitnou v úplně jiném světě,“ popsal Vasyl.

Pomoc znovu doručili přímo na základnu elitní 24. brigády, se kterou spolupracují od začátku války. „Minulý rok jsme byli za nimi v Chersonu, teď za nimi jezdíme na Donbas. Všude tam, kam jdou oni, jdeme i my,“ přiblížil český dobrovolník.

Téměř osm milionů

Za vytrvalou a přínosnou pomoc teď získal od brigády čestné vyznamenání. Podobných cest plánuje tolik, kolik bude do konce války potřeba. Veškeré peníze na její nákup získává prostřednictvím internetové sbírky.

„Dohromady jsme dali už skoro osm milionů korun a z toho nakupujeme vše, co je potřeba podle seznamů, které sestavují velitelé,“ uvedl Vasyl. Dobrovolníci už opět vyrazili zpět do Česka, a zakončili tak svou patnáctou cestu na Ukrajinu. Celkem už vojákům přivezli na dvacet tun pomoci.