Papež v Indonésii varoval před náboženským extremismem

Papež František se vydal na dvanáctidenní cestu po jihovýchodní Asii. První zastávkou je Jakarta, kde vyzval k posílení mezináboženského dialogu a varoval před netolerancí a náboženským extremismem. Z Indonésie se hlava katolické církve vydá do Papuy Nové Guiney, Singapuru a Východního Timoru. Křesťané jsou na většině regionu menšinou. Kvůli podlomenému zdraví papež od loňského září neopustil Itálii.

Františka při příjezdu k prezidentskému paláci vítaly davy lidí mávající malými vatikánskými a indonéskými vlajkami. Papež, který trpí bolestmi kolen a zad, seděl na kolečkovém křesle a před palácem jej přivítal končící indonéský prezident Joko Widodo.

Mezináboženský dialog je podle papeže „nezbytný k tomu, abychom mohli čelit společným výzvám, včetně boje proti extremismu a nesnášenlivosti, které se překrucováním náboženství snaží prosadit prostřednictvím klamu a násilí“.

„Tímto způsobem lze odstranit předsudky a vytvořit atmosféru vzájemného respektu a důvěry,“ řekla hlava katolické církve v projevu k asi třem stovkám politiků a náboženských představitelů v prezidentském paláci.

V pátek se má papež zúčastnit fóra s představiteli dalších náboženství a navštívit by mohl i Tunel přátelství, který spojuje největší jakartskou mešitu a tamní katolickou katedrálu.

Indonésie má přibližně 280 milionů obyvatel a podle odhadů tvoří muslimové 87 procent populace. Indonéská ústava zaručuje svobodu náboženského vyznání.

Papežova aura u muslimů

V posledních letech nicméně došlo v zemi k několika případům extremistického násilí, včetně sebevražedných bombových útoků v letech 2021 a 2022, které provedly osoby napojené na skupinu Jamaah Ansharut Daulah (JAD), jež se inspiruje teroristy z organizace Islámský stát (IS).

Podle ředitele odboru Blízkého východu a severní Afriky na ministerstvu zahraničí Petra Hladíka i muslimové vnímají papežovu auru. „To je obecně obrovská výhoda papežské diplomacie, protože papež vystupuje na jednu stranu jako suverén státu Vatikán a může využít síť zastupitelských úřadů. Zároveň vystupuje jako svatý otec, což mu umožňuje dialog s úplně obyčejnými lidmi bez ohledu na jejich náboženství,“ vysvětlil.

Horizont ČT24: Papež v Indonésii a komentář Petra Hladíka o jeho roli v dialogu (zdroj: ČT24)

Papež podle něj ve svých vystoupeních dával důraz na to, že žádný extremismus ve jménu boha není oprávněný. „Když v roce 2019 papež poprvé navštívil Perský záliv, byl ve Spojených arabských emirátech, tak asi rok poté Emiráty přistoupily na to, čemu se říká Abrahámovská dohoda s Izraelem. Takže vidíme, že ten přesah náboženství a dialogu může být naprosto konkrétní do oblasti politiky,“ dodal Hladík.

Obavy o papežovo zdraví

Následovat bude cesta do Papuy Nové Guiney, kde se očekává, že se hlava katolické církve vyjádří k tématu ochrany životního prostředí a globálních změn klimatu.

Východní Timor je jedinou většinovou katolickou zemí, kterou papež navštíví. Timorští katolíci však stále pociťují negativní odkaz nositele Nobelovy ceny za mír z roku 1996, biskupa Carlose Ximenese Bela, který je podezřelý ze sexuálního zneužívání zdejších chlapců v 90. letech.

Cestu ukončí nejvyšší představitel Vatikánu v kosmopolitním Singapuru, kde by mohl promluvit o technologiích a jejich dopadech na společnost.

Dlouhá cesta by mohla zatížit zdraví papeže, který v posledních letech trpěl několika neduhy a nemocemi. Podle Vatikánu ho bude doprovázet obvyklý tým jednoho lékaře a dvou zdravotníků. Naposledy cestoval mimo Itálii loni v září. Již dříve však oznámil, že kvůli stáří bude muset snížit četnost svých cest.