Okupanti nutí Ukrajincům ruské pasy a hrozí jim deportací či vazbou, potvrdili výzkumníci

Úřady na Ruskem ovládaných ukrajinských územích nutí tamní Ukrajince, aby přijímali ruské občanství. Když to nechtějí udělat, hrozí jim postihy, včetně deportace nebo vazby, uvedli výzkumníci z americké Yaleovy univerzity. Potvrdili tak předchozí zprávy ukrajinských úřadů, které na nucené změny občanství na okupovaných územích opakovaně upozorňovaly.

Obyvatelé Ruskem okupovaných částí Záporožské, Chersonské, Doněcké a Luhanské oblasti jsou vystaveni systematickým snahám zbavit je ukrajinské identity. Ti Ukrajinci, kteří nechtějí přijmout ruské občanství, „čelí hrozbám, zastrašování, čeká je omezení přídělů humanitární pomoci i základních potřeb a možná vazba nebo deportace,“ uvedli autoři zprávy s tím, že cílem těchto praktik je přinutit je stát se občany Ruska.

„Znepokojivé je na tom to, že jde o porušování ženevských a haagských konvencí,“ řekl šéf výzkumného týmu Nathaniel Raymond. Podle něj jsou tyto ruské praktiky velmi rozšířené.

Pokud Ukrajinci v oblastech ovládaných Rusy chtějí přežít, nezbývá jim nic jiného, než ruský pas přijmout, podotýká Raymond. Odpovědnost za to podle něho nesou okupační úřady, Kreml a jeho šéf Vladimir Putin, na kterého Mezinárodní trestní soud (ICC) v březnu vydal zatykač kvůli únosům ukrajinských dětí.

Moskva navzdory důkazům popírá páchání válečných zločinů

Výzkumníci z Yaleovy univerzity zprávu vypracovali v rámci programu amerického ministerstva zahraničí nazvaného Conflict Observatory, který byl zahájen loni v květnu s cílem odhalit a analyzovat důkazy o válečných a dalších zločinech spáchaných Ruskem na Ukrajině.

Moskva neustále odmítá, že by se jednotky, které se účastní takzvané speciální vojenské operace, dopouštěly válečných zločinů. Ruský premiér Michail Mišustin v květnu řekl, že Rusko od loňského října udělilo občanství 1,5 milionu lidí z Chersonské, Záporožské, Luhanské a Doněcké oblasti, o kterých Moskva tvrdí, že je anektovala.

Americký prezident Joe Biden na konci července podle listu The New York Times nařídil své administrativě, aby začala s ICC sdílet důkazy o ruských válečných zločinech na Ukrajině. Pentagon se dosud takovému postupu bránil, Spojené státy nejsou členem soudu.