Noční oblohu v létě oživí rudí skřítci i prach z rozpadlé komety

Události: Rudí skřítci a další astronomické jevy (zdroj: ČT24)

Letní obloha je bohatá na atmosférické a vesmírné úkazy. Populární je meteorický roj Perseidy, vidět je i kometa Olbers. Díky častějším bouřkám se astrofotografové snaží zachytit také jeden vzácný jev – rudé skřítky. Jedná se o nadoblačné blesky, které jsou zatím málo popsané.

Astrofotograf Petr Horálek ve dne spí, v noci loví nevšední záběry. Jedná se mimo jiné o rudé skřítky neboli červené přízraky. „Dochází k tomu, že se vysoko v atmosféře mezi 50 a 95 kilometry nad zemí dostane velké množství energie, které na velice krátkou dobu emituje záření dusíku v takové zvláštní červené barvě,“ vysvětlil Horálek z Fyzikálního ústavu Slezské Univerzity v Opavě.

Zatím málo popsaný jev trvá setiny vteřiny. Fotograf míří naslepo i dvě stě kilometrů do dálky a spoléhá na náhodu, že skřítky zachytí.

Astrofotograf Zdeněk Bardon byl při zachycení rudých skřítků úspěšný až nad pouští Atacama v Chile. „Z mého pohledu je to špičkový úlovek, protože se mi to nikdy předtím nepodařilo,“ prohlásil. 

Kometa a perseidy

Ke vzácným snímkům pořízeným během léta patří záběr komety Olbers nad Kunětickou horou u Pardubic. Americký úřad NASA ho prohlásil za snímek dne. „Je stále ještě pozorovatelná teleskopicky, ale je možné, že se u nás ukáže ještě v dalších měsících,“ popisuje jeho autor Petr Horálek.

I v dalších prázdninových týdnech se bude na co dívat. Na nebi ožívá meteorický roj Perseidy. „Prachové částice rozpadlé komety objevené roku 1862 padají k Zemi a v atmosféře září jako meteory,“ přiblížil Bardon. 

„Jejich špička je 12. srpna, ale už létají v tuto chvíli – ideální tip pro rodiče s dětmi – vzít si karimatku, spacáky, jít někam pod temnou oblohu daleko od města, lehnout si do trávy a počítat meteory,“ doporučil.