Nerozhodnost Západu ohledně tanků stojí Ukrajince životy, uvedl Podoljak

Nerozhodnost Západu ohledně dodávky tanků Kyjevu stojí Ukrajince životy, uvedl na Twitteru poradce ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak. Představitele západních zemí, kteří se v pátek sešli na americké letecké základně Ramstein v Německu, pak vyzval, aby si dodávky těžké techniky rozmysleli rychleji. K dodání tanků Ukrajině vyzvali Berlín také ministři zahraničí Polska a pobaltských zemí. Ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov uvedl, že ne všechna domluvená pomoc Ukrajině byla oznámená veřejně.

Zástupci pěti desítek zemí podporujících Ukrajinu v pátek oproti očekávání nerozhodli o poskytnutí německých tanků Leopard ukrajinským ozbrojeným silám. Německý ministr obrany Boris Pistorius následně uvedl, že rozhodnutí přijde v nadcházejících dnech.

„Stejně Ukrajinu potřebnými zbraněmi vybavíte a uvědomíte si, že kromě porážky Ruské federace není jiný způsob, jak válku ukončit. Ale dnešní nerozhodnost zabíjí další naše lidi. Každý den zpoždění znamená smrt Ukrajinců. Přemýšlejte rychleji,“ napsal Podoljak.

Polský ministr zahraničí Zbigniew Rau kritizoval neochotu Německa schválit dodávky tanků Leopard 2 Ukrajině. „Vyzbrojení Ukrajiny za účelem odražení ruské agrese není nějaký druh cvičení v rozhodování. Ukrajinská krev je skutečně prolita. To je cena za váhání nad dodávkami Leopardů. Potřebujeme okamžitě jednat,“ uvedl na Twitteru.

Také ministři zahraničí Litvy, Lotyšska a Estonska vyzvali ve společném prohlášení Německo, aby Ukrajině tanky Leopard 2 okamžitě poskytlo. „Německo jako vedoucí evropská mocnost má v tomto ohledu zvláštní odpovědnost,“ napsal na Twitteru šéf lotyšské diplomacie Edgars Rinkevičs, který prohlášení zveřejnil.

Události: Ukrajina se rozloučila s oběťmi havárie vrtulníku (zdroj: ČT24)

Reznikov: Některé balíky byly oznámeny za zavřenými dveřmi

Ukrajinský ministr obrany Reznikov v pátečním rozhovoru s ukrajinskou verzí Hlasu Ameriky (VOA) nad výsledkem jednání v Ramsteinu vyjádřil spokojenost. „Důležitými klíčovými slovy byly jednota, načasování, okamžité poskytnutí pomoci, vytváření kapacity pro ozbrojené síly, bezpečnost a obranný sektor a pokračování protiofenzivy za účelem osvobození okupovaných území,“ řekl Reznikov.

„Některé balíky byly oznámeny za zavřenými dveřmi,“ uvedl. Velká část jednání byla věnována posílení ukrajinské protivzdušné obrany. Ukrajina se od poloviny října potýká s ruskými útoky na města a na energetickou infrastrukturu. „Nehovořili jsme jen o (obranných systémech) Patriot, ale také o dalších,“ řekl Reznikov. Dodal, že šlo o systémy s různým dosahem jak do dálky, tak do výšky.

Ukrajina se od loňského 24. února brání plnohodnotné ruské pozemní invazi. Finančně, vojensky i humanitárně Kyjevu pomáhají západní země včetně členských států EU či Spojených států.

Za dodávky zbraní v pátek poděkoval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, zároveň však uvedl, že je třeba ještě bojovat o dodávky moderních tanků. „Rozhodnutí o tancích nemá alternativu,“ uvedl.

Munice i součástky pro sovětské tanky budou docházet

„Z krátkodobého hlediska pro obránce, kteří nyní bojují na východní frontové linii nebo kdekoliv jinde na Ukrajině, nejsou tanky Leopard 2 nijak zásadní. Pak je tady dlouhodobé hledisko, v něm mají klíčovou roli. Ukrajina moc dobře ví, že si nemůže dovolit zabřednout do dlouhé opotřebovávací války, ve které by Moskva měla navrch,“ uvedl zahraniční zpravodaj ČT Andreas Papadopulos.

Podle něj si Ukrajina uvědomuje, že bude muset prolamovat frontovou linii, aby se tomu vyhnula. Právě k tomu mají sloužit západní tanky. Rusko, které i přes velké ztráty vlastní dostatečné zásoby techniky, má v současnosti převahu především v dělostřelectvu a v tancích.

Kyjev počítá s tím, že v blízké budoucnosti budou docházet součástky i munice ke starým sovětským modelům, proto chce přejít na tanky standardu NATO. Tanků Leopard 2 je v Evropě minimálně kolem dvou tisíc kusů, doplnil Papadopulos.