Německé předsednictví EU zvládlo dotáhnout své plány. Pomyslného žezla se ujmou Portugalci

Události: Končí německé předsednictví EU (zdroj: ČT24)

Poslední den v roce znamená i poslední den německého předsednictví Evropské unie. Během komplikovaného půlroku, který byl především ve znamení pandemie, se nakonec Němcům podařilo prosadit téměř vše, co plánovali. Štafetu předsednictví od prvního ledna přebírají Portugalci.

Co si předsevzali, to také splnili: bezprecedentní záchranný ekonomický balík včetně řešení sporu s Maďarskem a Polskem, nová azylová politika, dokončení brexitu. Na začátku, tedy 1. června, to vypadalo jako těžká práce. „Přebíráme tento úkol v době, kterou Evropská unie ještě nezažila,“ komentovala ho kancléřka Angela Merkelová.

Diplomatický um vyžadovalo hlavně přesvědčit vlády ve Varšavě a Budapešti, že nemohou dostávat peníze od svých bohatších unijních partnerů, aniž by dodržovaly alespoň základní demokratická pravidla. Němci dokázali najít kompromis v situaci, která vypadala bezvýchodně.

Tečky za úspěšným předsednictvím se objevily dvě: začátek očkování proti covidu a schválení brexitové dohody. Tu druhou umožnil hlavně ústupek vlády v Londýně.

Pro ni samotnou to nejspíš byl jeden z posledních úspěchů. V polovině roku 2021 chce totiž definitivně z politiky – nejen té evropské – odejít.