Němci umožní deportace do Sýrie. Obavy ze zločinů převážily nad obavami z porušování lidských práv

Německo bude od příštího roku opět moci deportovat Syřany do jejich vlasti. Shodl se na tom ministr vnitra s kolegy ze spolkových zemí. S odvoláním na zdroje ze schůzky o tom informovala agentura DPA. Zákaz platil od roku 2012 vzhledem k válce a porušování lidských práv režimem Bašára Asada i povstalci kontrolujícími část území.

Bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann z CSU upozornil, že změna přichází hlavně kvůli malé skupině pachatelů závažných trestných činů či lidí, které úřady považují za nebezpečné. Deportovat bude možné i podezřelé z plánování teroristického útoku. To od roku 2012 nebylo možné.

Pro možnost deportace se vyslovili ministři spolkových zemí z řad konzervativní unie CDU/CSU, jejíž členkou jsou kancléřka Angela Merkelová i ministr vnitra Horst Seehofer.

Proti se stavěli ministři z koaliční sociální demokracie (SPD). Podle jejího zástupce z Dolního Saska Borise Pistoriuse bude deportace v praxi velmi složitá, ba i nemožná. Mimo jiné proto, že Německo s režimem prezidenta Bašára Asada neudržuje diplomatické styky. Pistorius také upozornil, že z Německa nelze deportovat lidi do zemí, v nichž jim hrozí mučení či smrt.

Bavorský konzervativec Herrmann navrhl řešení: příznivce Asadova režimu deportovat na jím ovládaná území a jeho odpůrce zase do oblastí pod kontrolou Turecka či kurdských milic.

Rozložení sil v Sýrii – leden 2020
Zdroj: ČT24

Statisíce Syřanů

Ministerstvo zahraničí podle agentury DPA upozornilo, že navzdory relativnímu zklidnění bojů se ve všech částech Sýrie stále „masivně porušují lidská práva různými aktéry“. Lidé jsou tak nadále vystaveni rizikům, „která ohrožují jejich zdraví i život“.

Od počátku občanské války v Sýrii v roce 2011 do Německa uprchlo zhruba 800 tisíc Syřanů. Debatu o zrušení zákazu jejich vyhošťování v Německu rozvířil nedávný útok syrského islamistického radikála na dva turisty v Drážďanech. Dvacetiletý už dříve trestaný Syřan s nožem 4. října zabil pětapadesátiletého Němce a druhého těžce zranil.