Na ruské oslavy Hitlerovy porážky v Berlíně dorazili i Noční vlci. Policie jim odebrala zakázané vlajky

Na čtyři sta lidí se v Berlíně zúčastnilo Ruskem pořádaných akcí k 78. výročí konce druhé světové války. Z Česka přijeli také podporovatelé klubu Noční vlci, který má úzké vazby na ruského vůdce Vladimira Putina. Noční vlci porušili zákaz nošení vlajek u památníků, takže je museli odevzdat. Německý soud zakázal jak ruské, tak i ukrajinské vlajky v obavách z šíření ruské válečné propagandy.

Lidé z ruského velvyslanectví uctili památku padlých sovětských vojáků u několika sovětských památníků v německém metropoli. Pro členy delegace platila výjimka ze zákazu nošení vlajek a dalších symbolů v místech pietních aktů. Podle agentury DPA tak byly vlajky vidět například na akci ve čtvrti Treptow.

Policie uvedla, že sympatizanti proputinovského klubu Noční vlci, kteří přijeli do Berlína z České republiky, ale vlajky v rozporu s nařízením měli, a museli je proto odevzdat. Další členové Nočních vlků pak dorazili do Berlína z jiných částí Německa.

Na oslavy porážky nacismu v německém hlavním městě dohlíželo asi třináct set policistů. Policejní mluvčí hovořil o „převážně bezproblémovém průběhu“ akce. Policie se původně připravovala i na možné střety mezi proruskými a proukrajinskými aktivisty.

Ruští Noční vlci dorazili na Den vítězství do Berlína
Zdroj: Reuters/Fabrizio Bensch

Zákaz vlajek i portrétů

Německá policie v pátek rozhodla, že během akcí u příležitosti výročí konce války se nesmí ukazovat vlajky, portréty Vladimira Putina, Alexandra Lukašenka a Volodymyra Zelenského a další symboly či slogany, aby se zabránilo jejich zneužití k válečné propagandě.

V sobotu ale správní soud nařízení zrušil. Nadřízený soud však nakonec 8. května rozhodl, že zákaz týkající se vlajek a symbolů platí. Zdůvodnil to tím, že v souvislosti s válkou na Ukrajině lze ruské a sovětské vlajky chápat jako vyjádření sympatií k Rusku, které sousední zemi napadlo, což je nepřijatelné.

Zákaz platí u památníků v centrálním berlínském parku Tiergarten, ve čtvrti Treptow a pankowském parku Schönholzer Heide.

Německý kancléř Olaf Scholz v úterním proslovu v Evropském parlamentu ve Štrasburku vyzval k užší spolupráci členských států a rychlým společným nákupům munice pro Ukrajinu, která se brání „brutální ruské invazi“. Napadené zemi slíbil další podporu.

Úterní vojenskou přehlídku v Moskvě Scholz považuje za demonstraci moci, kterou se Evropa nesmí nechat zneklidnit. „Prosperující, demokratická, evropská Ukrajina je nejjasnějším odmítnutím Putinovy imperiální, revizionistické politiky na našem kontinentu, která je v rozporu s mezinárodním právem,“ řekl Scholz, který v europarlamentu promluvil u příležitosti Dne Evropy.

Ruský velvyslanec se nedostal s věncem na hřbitov

Ve Varšavě v úterý stovky lidí protestujících proti ruské invazi na Ukrajinu zablokovaly cestu velvyslanci Ruska Sergeji Andrejevovi, který se svými spolupracovníky nesl věnec na hřbitov sovětských vojáků. 

Lidé na prostranství u hřbitova mezi dlaždicemi rozestavěli stovky modro-žlutých ukrajinských vlajek, symbolické hroby obětí ruské agrese, a umístili na něj makety domů zasažených raketami, které představovaly budovy zničené Ruskem v Buče, Chersonu, Bachmutu nebo Mariupolu. Z reproduktorů zněly sirény a zvuky výbuchů. „Chceme ukázat, že Rusko nebojuje s fašismem, ale fašismus obnovilo,“ řekla portálu onet.pl Wiktoria Pogrebniaková z iniciativy Euromajdan-Warszawa, která manifestaci zorganizovala.

Onet.pl píše, že ruská ambasáda se už dříve obrátila na polské úřady a požádala je o ochranu. Zřejmě to souviselo s tím, že protiruští demonstranti Andrejeva loni polili červenou barvou, která symbolizovala krev Ukrajinců. Mluvčí ministerstva zahraničí Lukasz Jasina řekl, že úřad před letošním výročím dostal ruskou nótu a že nedoporučil, aby představitelé ruské ambasády šli květiny na hřbitov položit.

Na estonsko-ruské hranici visí plakát s Putinem

V estonském městě Narva, které leží na hranici s Ruskem, vyvěsilo tamní muzeum plakát s portrétem Vladimira Putina. Ruského vůdce označuje za válečného zločince. Plakát visí na estonském hradu podél řeky Narva s výhledem na ruskou pevnost Ivangorod.

„Nejedná se o provokaci, ale o instalaci naplánovanou muzeem a organizací Propastop. Plakát bude vyvěšen několik dní. Jednoznačně připomíná přihlížejícím, že zde v Narvě je hranice s Ruskem,“ řekla ředitelka muzea Maria Smorževskih-Smirnova podle serveru Ukrainska Pravda.

Dodala, že Estonci si musí uvědomit, že nedaleko probíhá plnohodnotná válka, kterou Putin zahájil. „Považovali jsme za nutné vystavit tuto instalaci a připomenout veřejnosti, že všechno má svou cenu,“ uvedla Smorževskih-Smirnova.