Na Kubu připlula ruská válečná plavidla včetně jaderné ponorky

Horizont ČT24: Ruská válečná plavidla na Kubě (zdroj: ČT24)

Na Kubu připlula skupina ruských válečných lodí. Podle Moskvy se zdrží do 17. června a účelem je odpočinková zastávka ve vojenských cvičeních. Spojené státy situaci monitorují a podle Washingtonu není důvod k obavám. Ačkoliv jsou tyto lodě schopné střílet rakety s jadernými hlavicemi, s sebou je podle Moskvy, Havany i Washingtonu nemají.

Do Havany připlula ruská ponorka s jaderným pohonem Kazaň, fregata Gorškov, logistický tanker Akademik Pašin a záchranný ledoborec. Přivítaly je salvy z děl. Směrem k Washingtonu jde – jen 145 kilometrů od Floridy – o největší ukázku ruské síly za mnoho let.

„Návštěva ruských válečných lodí na Kubě je způsob, jakým Vladimir Putin připomíná prezidentu Bidenovi, že Moskva také může Washingtonu zasahovat do jeho sféry zájmu. Toto geopolitické nastavení je ozvěnou studené války,“ komentuje to politolog William Leo Grande z Americké univerzity ve Washingtonu.

S tím souhlasí i politický geograf Libor Jelen z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy. „Rusko zde oprašuje staré praktiky studené války, tedy zvyšování mezinárodního napětí. A pokud tak může činit v blízkosti hranic Spojených států, tak to činí s velkou radostí,“ konstatoval v Horizontu ČT24.

Na rozdíl od kubánské krize roku 1962 teď Havana s Moskvou spolupracuje spíš z ekonomické nutnosti než z ideologického obdivu. Země je v krizi, v březnu v době výpadků elektřiny a protestů od Ruska dostala ropu. Moskva naopak potřebuje mezinárodní podporu. Od zahájení plnohodnotné války proti Ukrajině v roce 2022 hledá spojence v Číně, Severní Koreji, nachází je ve Střední Asii, Bělorusku, Venezuele a právě na Kubě.

Jaderné zbraně plavidla nenesou

Cestou do Karibiku ruské lodě cvičně pálily rakety v Atlantiku. Jsou vyzbrojené například nadzvukovými Zirkony. Spolu s Kubou Rusko tvrdí, že do Havany jaderné zbraně nepřivezly.

Spojené státy souhlasí. „Samozřejmě nebereme kubánská tvrzení doslovně vážně, ale ani vlastními silami jsme nic takového nezjistili,“ uvedl americký poradce pro otázky národní bezpečnosti Jake Sullivan.

Americké síly pohyb ruských lodí přesto pozorně sledují. Na Kubu připluly dva týdny poté, co prezident Biden Ukrajině povolil použít Američany dodané zbraně k úderu uvnitř Ruska, pokud to bude nutné na ochranu Charkova. Putin pak mluvil o odpovídajících opatřeních jinde ve světě.