Na Filipínách dochází přeživším po ničivém tajfunu Rai jídlo

Události: Na Filipínách po tajfunu dochází jídlo (zdroj: ČT24)

O potraviny, vodu a přístřeší žádají obyvatelé Filipín v oblastech, které minulý týden zasáhl ničivý tajfun Rai. Přístup k humanitární pomoci však ztěžují poškozené silnice, záplavy a přerušené elektrické vedení a komunikační sítě, informovala agentura Reuters. Úřady se obávají rabování.

Rai udeřil na Filipíny minulý čtvrtek a byl nejsilnějším tajfunem, který letos zasáhl toto východoasijské souostroví. Nejméně 375 lidí zahynulo a 56 se pohřešuje, více než 500 osob bylo zraněno. Podle úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí postihla bouře 1,8 milionu osob a 630 tisíc připravila o domov.

„Naše zásoby potravin se vyčerpávají. Možná nám za několik dní dojdou úplně,“ řekla starostka města Tubajon na ostrově Dinagat Fely Pedrablancaová. Tajfun oblast přiléhající k Tichému oceánu do značné míry zpustošil a podle Pedrablancaové z více než dvou tisíc domů v jejím městě zůstalo stát jen devět.

Plavidla pobřežní stráže pomáhají při záchranných pracích a snaží se dostat do oblastí, které jsou stále odříznuté, včetně Dinagatu.

V provincii Jižní Leyte byla zničena i evakuační centra, uvedl úřadující šéf agentury pro veřejné práce Roger Mercado. Žádal přitom o zajištění stanů a stavebního materiálu. Škody na infrastruktuře v této provincii, kde obyvatelé rovněž zoufale potřebují potraviny a vodu, mohou podle něj dosáhnout tří miliard pesos (1,34 miliardy korun).

Podobný jako tajfun v roce 2013

„Škody jsou velmi rozsáhlé, podobně jako u Yolandy,“ řekl Mercado s odkazem na tajfun Haiyan, na Filipínách známý jako Yolanda, jeden z nejsilnějších zaznamenaných tropických cyklonů, který v roce 2013 na Filipínách zabil 6300 lidí.

„Vláda přesunula potraviny a nepotravinové zboží, ale nestačí to, protože lidí v nouzi je mnoho,“ řekl agentuře Reuters Danilo Atienza, šéf úřadu pro katastrofy v Jižním Leyte.

Guvernér provincie Bohol Arthur Yap podle agentury AP uvedl, že po vyčerpání nouzových zásob potravin již nemůže lidem poskytovat rýži ani další pomoc. Mnoho z 1,2 milionu obyvatel stejnojmenného ostrova zůstává pět dní po úderu tajfunu stále bez elektřiny i mobilního signálu a podle Yapa jsou v čím dál zoufalejší situaci. Prezidenta Rodriga Duterteho požádal také o vyslání vojáků a policistů, kteří by bránili rabování.

Duterte v pondělí nařídil státním úřadům obnovit dodávky elektřiny a komunikace a slíbil vyčlenit deset miliard pesos (4,48 miliardy korun) na obnovu. Ze zahraničí včetně Japonska a Číny začala do oblasti přicházet humanitární pomoc. Se zajišťováním přístřeší, potravin či lékařské péče pomáhají agentury OSN.