Mezi rukojmími v Pásmu Gazy byl i čtyřletý Ariel a desetiměsíční Kfir. Podle Hamásu zemřeli při ostřelování

Horizont ČT24: Unesené děti do Pásma Gazy (zdroj: ČT24)

Dočasné příměří mezi Izraelem a Hamásem se prodloužilo na osm dní, prozatím do pátečních ranních hodin. Z Gazy se ve čtvrtek na svobodu dostali dva lidé a na dalších šest až osm se čeká. A také na tři těla. Izraelská média se obávají, že jde o nejmladšího z násilně odvlečených, desetiměsíčního Kfira Bibase, jeho čtyřletého bratra Ariela a jejich matku Širi. Hamás tvrdí, že zahynuli při izraelském bombardování. Zdrcená rodina ale z jejich případné smrti činí zodpovědnými teroristy.

Záběry matky držící ve smrtelném strachu své dva syny před hrdlořezy Hamásu 7. října obletěly svět. Se začátkem jednání o rukojmích nejen příbuzní doufali, že jména Širi, Jardena, Ariela a Kfira Bibasových se objeví na jednom ze seznamů, ale marně.

„Je to jako Schindlerův seznam. Čekáme na to, abychom zjistili, kdo přežije a kdo ne. A bohužel mluvíme o mé sestřenici Širi a jejích dvou dětech. Arielovi jsou pouze čtyři roky a Kfirovi deset a půl měsíce. Strávil téměř patnáct procent svého života v zajetí,“ uvedl bratranec Širi Josi Shnaider.

Kfir Bibas je asi nejmladším z 240 odvlečených Izraelců. Spolu s bratrem se svými typicky zrzavými vlasy se stali tvářemi izraelského utrpení. Teď pro zkoušenou rodinu přišla další, možná poslední rána. Hamás oznámil, že obě děti spolu s matkou už dříve předal jiné islamistické skupině a rodina pak zemřela při izraelském ostřelování. Stát se to mělo v Chán Júnisu na jihu Gazy, otce věznili jinde. V době zveřejnění zpráv se s členy širší rodiny scházel člen válečného kabinetu Benny Gantz.

„Bylo to bolestné setkání a ještě bolestnější ve svém vývoji. Média zveřejnila tyto strašné nepotvrzené zprávy a nevím, jestli je to pravda, nebo ne. Je to součástí brutální psychologické války, kterou vedou naši nepřátelé,“ uvedl Gantz. 

Jde o ostrý kontrast mezi radostí veřejnosti z propouštění i příbuzných těch, kteří se po víc než padesáti dnech dostali domů. I ti ale stále připomínají úděl těch méně šťastných.

„Byl jsem nadšený, když jsem ho spatřil. Jsme šťastní, ale stále myslíme na ostatní stále držené v Gaze,“ uvedl blízký propuštěného Amita Shaniho Omer Bakhar.

Izraelská média už přinesla zprávy, že se Jeruzalém snaží kromě propuštění nových rukojmí zprostředkovat i vydání těl obětí. Oficiálně zatím smrt trojice nepotvrdil. Z 31 odvlečených dětí tak Izrael stále hlásí devět v rukou teroristů, včetně Ariela a Kfira.

Borek: Další krátké prodloužení příměří je možné

„Hamás publikoval propagandistické video, v rámci psychologického teroru vůči Izraelcům, na kterém má mluvit Jarden, tedy manžel paní Bibasové s tím, že on byl držen separátně, takže to vypadá, že on by mohl žít. Zatímco ta tři těla by možná mohla být zbylá část rodiny, která v takovém případě prožila naprosto tragický osud,“ uvedl blízkovýchodní zpravodaj ČT24 David Borek, který však upozornil, že jde o neověřené jednostranné informace z Hamásu.

Borek podotkl, že prodloužení příměří o den či dva je snadno představitelné, protože Izrael má zájem na tom dosáhnout propuštění všech zbylých žen a dětí, a možná také starých mužů – seniorů, kteří jsou také v držení Hamásu.

„Co bude dál, už může být daleko složitější, protože můžou být jiné poměry při vyjednávání s Hamásem o tom, jací palestinští vězni budou propuštěni za případná další izraelská rukojmí,“ dodal Borek a poukázal na to, že představitel Hamásu v Gaze Jahjá Sinvár se ve čtvrtek poprvé od 7. října veřejně vyjádřil a řekl, že 7. říjen byl jen předehrou toho, co ještě Hamás plánuje.

„Na izraelské straně jsme zase slyšeli rozhodná slova izraelské armády a také ministra obrany o tom, že Izrael je připraven kdykoliv během minuty nebo hodiny přejít ze stávajícího klidu zbraní do módu opětovná ofenziva na území pásma Gazy,“ dodal Borek.