Mexiko vydalo do USA narkobarona Ovidia Guzmána Lópeze

Před americkým soudem stane syn narkobarona známého jako El Chapo. Mexiko vydalo Ovidia Guzmána Lópeze do Spojených států, které ho viní z obchodování s drogami. O jeho vydání informoval americký ministr spravedlnosti Merrick Garland.

Mexické bezpečnostní složky třiatřicetiletého Guzmána Lópeze, zvaného El Ratón (Myš), zadržely v lednu ve městě Culiacán. Zadržení vyvolalo ve městě násilnosti ze strany členů jeho kartelu, které si vyžádaly tři desítky životů.

Američtí prokurátoři pak představili rozsáhlá obvinění vůči Guzmánovi Lópezovi a jeho bratrům. Po vydání jejich otce Sinaloa Joaquína Guzmána zvaného El Chapo (Prcek) podle nich směroval kartel k syntetickým drogám, jako jsou metamfetamin a silný syntetický opioid fentanyl.

„Tato akce je nejnovějším krokem ve snaze ministerstva spravedlnosti útočit na všechny aspekty aktivit tohoto kartelu,“ uvedl Farland k vydání Ovidia Guzmána Lópeze. „Ministerstvo spravedlnosti bude i nadále hnát k odpovědnosti ty, kdo jsou zodpovědní za podněcování epidemie opiátů, která zdevastovala příliš mnoho komunit po celé zemi,“ dodal.

Agentura Reuters označila vydání El Ratóna za velmi rychlé, mexické úřady podle ní o vydávání drogových zločinců často rozhodují léta. Nynější vydání Guzmána Lópeze bylo ještě rychlejší než vydání jeho otce, které zabralo zhruba rok – zatčen bylo počátkem roku 2016 a do Spojených států byl El Chapo přepraven v lednu 2017.