Londýnské nemocnice paralyzoval útok ruských hackerů

Horizont ČT24: Hackeři narušili provoz londýnských nemocnic (zdroj: ČT24)

Londýnské nemocnice musely tento týden rušit plánované operace i krevní transfuze. Důvodem byl útok hackerů, kteří se nabourali do počítačových systémů důležité společnosti, jež nemocnicím poskytuje laboratorní služby. Podle expertů za útokem stojí ruská organizovaná zločinecká skupina, která chtěla zdravotnický systém vydírat.

Kritickou situaci vyhlásilo hned několik důležitých londýnských nemocnic. Kromě operací musely rušit i krevní testy a transfuze. Napadená společnost Synnovis jim totiž poskytuje klíčové služby ve svých patologických laboratořích. Vedení společnosti zatím neoznámilo, kdy bude znovu plně funkční.

Jedním z postižených pacientů je i Oliver Dowson, tomu byla odložena operace srdeční chlopně. Útoku ruských hackerů na nemocnici nerozumí. „Přál bych si, aby si za cíl útoku vybrali něco jiného, co by neohrozilo životy stovek obyčejných lidí,“ postěžoval si muž.

Podle Ciarana Martina, bývalého ředitele Národního centra kybernetické bezpečnosti, jde o zákeřný typ vyděračského programu, kdy systém najednou přestane fungovat. „Pokud pracujete ve zdravotnictví, nedostanete se ke správným výsledkům testů,“ upřesnil s tím, že jde o závažné narušení.

Odborníci ukazují na Rusko

Úřady jsou přesvědčené, že konkrétně za tímto útokem stojí ruská skupina Qilin, známá také jako Agenda. Ta působí zhruba dva roky na takzvaném dark webu, kde pronajímá svůj vyděračský program zájemcům, kteří ho potom používají při konkrétních útocích. Skupina si za to bere podíl ze zisku.

Podle odborníků na kybernetickou bezpečnost už se terčem jejich útoku stalo více než sto subjektů, včetně australských soudů nebo čínského výrobce automobilů.

Expert na kybernetickou bezpečnost Jamie MacColl upozorňuje, že se mluví především o útocích z nepřátelských zemí, jako je Írán, Rusko či Severní Korea. Sám se však domnívá, že životy běžných občanů ve skutečnosti ohrožuje hlavně kybernetická kriminalita a vyděračské programy.

Vyděračské programy patří mezi nejzákeřnější a nejvýnosnější druhy kybernetické kriminality. Zaměřují se především na důležité instituce, u kterých je každé přerušení provozu kritické. Jde tedy o radnice, nemocnice nebo soudy. Boj proti takovým útokům je složitý, protože většina gangů působí v bývalých sovětských republikách, a tedy mimo dosah západní jurisdikce.