Lipavský je na návštěvě Indie, setkal se se zástupci Tibetu v exilu

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) se v Indii setkal se zástupci tibetské komunity. Kromě toho v rozhovoru se stanicí WION hovořil a bilaterálních česko-indických vztazích i o čínském vlivu v regionu. Zmínil také, že bude mít schůzku se zástupci dvou leteckých společností a že Praha je připravena na zavedení přímého leteckého spojení s Indií.

„Bylo mi potěšením se během návštěvy Indie znovu setkat se zástupci Tibeťanů v exilu. Přátelství mezi Václavem Havlem a Jeho Svatostí dalajlámou žije dál,“ napsal Lipavský na Twitteru.

Čína tvrdí, že Tibet osvobodila a zlepšuje osud jeho obyvatel financováním ekonomického rozvoje. Tibeťané však Peking viní z toho, že utlačuje místní obyvatele, jazyk i kulturu. Loňské setkání Lipavského s předsedou tibetské exilové vlády Penpou Ccehringem ve Washingtonu Čína ostře odsoudila a uvedla, že český ministr zahraničí tímto způsobem vyslal „nevhodný vzkaz tibetskému separatistickému hnutí“.

Zpravodajskému kanálu WION Lipavský poskytl rozhovor, v němž hovořil jak o česko-indických vztazích, tak také o vlivu Číny v indicko-tichomořském regionu.

„Smyslem mé návštěvy v Indii je ukázat, že Česká republika je připravena spolupracovat a že máme co nabídnout. Máme skvělou univerzitu, máme skvělé firmy. Chceme budovat vzájemně zajímavé vztahy z hlediska výzkumu inovací. Máme velmi silný automobilový průmysl,“ řekl Lipavský.

Horizont ČT24: Indie rozkročená mezi Západem a Ruskem (zdroj: ČT24)

Lipavský: Čína se stává i vojenskou velmocí

V rozhovoru se věnoval také možnostem spolupráce v obranném průmyslu. „Válka Ruska proti Ukrajině ukazuje, že ruská armáda není spolehlivým partnerem. Máme velmi dobrý obranný průmysl a jsme připraveni ho Indii ukázat. Některé projekty již probíhají a chceme být schopni tento druh spolupráce prohloubit,“ řekl.

Indie ruskou invazi na Ukrajinu nikdy otevřeně neodsoudila a nadále udržuje intenzivní obchodní vztahy s Moskvou. Minulý týden se Indie na Valném shromáždění OSN zdržela hlasování o rezoluci vyzývající Rusko, aby okamžitě stáhlo své jednotky z Ukrajiny.

Čínu český ministr zahraničí označil za ekonomickou velmoc, která se stává také velmocí vojenskou. „Myslím, že Indie tomu velmi, velmi dobře rozumí. Myslím, že Evropa tomu rozumí docela dobře. A rozhodně to velmi dobře chápou i Spojené státy a musíme být schopni na tom spolupracovat a mluvit s Číňany tak, abychom odvrátili možné budoucí konflikty, které mohou vzniknout,“ řekl Lipavský.

Ministr mluvil o možné vědecké a technologické spolupráci

Lipavský také přednesl projev na podnikatelské konferenci India Europe Business & Sustainability Conclave v Dillí. Uvedl, že Česká republika a Indie mohou rozvíjet spolupráci ve vědě, inovacích a technologiích, a to například v takových oborech, jako je telemedicína, mikroelektronika či biomedicína.

„České firmy nabízejí řešení v konceptu chytrých měst, energetického využití odpadu a čistých technologií,“ řekl šéf české diplomacie na konferenci, jíž se zúčastnil i jeho indický protějšek Subrahmanjam Džajšankar. Slíbil zintenzivnit kontakty také mezi indickými a českými univerzitami a výzkumnými ústavy.