Kyjevský balet zahajuje novou sezonu. Z repertoárů zmizela díla ruských klasiků

Horizont ČT24: Národní opera a balet v Kyjevě zahajují novou sezonu (zdroj: ČT24)

Národní opera a balet v Kyjevě navzdory válce zahajují novou sezonu. Z jejich repertoáru však zmizela díla Petra Čajkovského a dalších ruských klasiků. Pro ukrajinské tanečníky je to forma vzdoru. Chtějí se definitivně vymanit z vlivu ruské kultury – a to i kvůli členům souboru, kteří padli nebo bojovali na frontě.

Baletní sólista Danijil Silkin nyní s lehkostí nosí taneční partnerku. Vrátil se ale z fronty, kde jako zdravotník zvedal zraněné vojáky. Zatím nenašel cestu, jak v sobě smířit balet a zkušenosti z války.

„Velký nesoulad vyvolává myšlenka, že si tady s vámi klidně povídáme před kamerou a jen šest, sedm nebo pět set kilometrů daleko se vedou nelítostné boje s šílenými ztrátami,“ řekl sólista. 

Mezi padlými jsou hned dva Danijilovi známí. I kvůli tomu se vedení opery rozhodlo vyřadit z repertoáru díla všech ruských autorů. Hrát přestali i nejvyhledávanější klasiku, jako je Čajkovského Louskáček nebo Labutí jezero.

Některé zahraniční ukrajinsko-ruské soubory ale tato díla uvádějí dál. Říkají, že společným tancem prosazují mír mezi oběma národy a část výtěžku posílají třeba Červenému kříži. Pro ukrajinskou baletku Viktoriji Zvaryčovou ale takové ansámbly důvěryhodné nejsou. „Vydělávají peníze na válce. Myslím si, že se chovají velmi špatně,“ říká. 

Ona sama ruská díla odmítá, přestože tak přichází o svou dřívější roli bílé a černé labutě z Labutího jezera.