Kanada viní Čínu ze zastrašování poslance, země si vzájemně vyhostily diplomaty

Horizont ČT24: Diplomatická roztržka mezi Kanadou a Čínou (zdroj: ČT24)

Kanada vyhostila čínského diplomata kvůli údajnému zastrašování kanadského opozičního poslance Michaela Chonga, který dlouhodobě kritizuje přístup čínských úřadů k etnické menšině Ujgurů. Čína v reakci na to oznámila vyhoštění vedoucí kanadského konzulátu v Šanghaji. Peking nevyloučil další odvetná opatření.

Podle kanadského tisku se čínský diplomat Čao Wej zapojil do snahy zastrašit kanadského konzervativního poslance Chonga, který v parlamentu například inicioval návrh, aby Kanada prohlásila přístup Číny k Ujgurům za genocidu.

Peking podle deníku The Globe and Mail také zjišťoval informace o poslancově rodině, která žije v Hongkongu. Podle kanadských médií tak chtěla ostatní kanadské politiky odradit od kritiky své vlády v Pekingu. Noviny se odvolávaly na zjištění kanadské tajné služby CSIS z roku 2021.

Chong řekl, že byl „nesmírně zklamán“, když se o potenciální hrozbě pro svou rodinu dozvěděl z novin, a kritizoval kanadskou vládu za nečinnost, napsal na svém webu The Guardian. Od 1. května, kdy Globe and Mail informace zveřejnil, Chong opakovaně volal po vyhoštění čínského diplomata.

Kanadský opoziční poslanec Chong dlouhodobě kritizuje Peking za porušování lidských práv. V parlamentu předložil návrh, který označil čínské pronásledování Ujgurů za genocidu.

Kritici: Vláda nečinně přihlížela

V pondělí Chong řekl, že rozhodnutí o vyhoštění Čaa mělo být přijato „před lety“ a že tím, že nejednala, se Kanada stala „jakýmsi hřištěm pro ohrožující vměšování ze zahraničí“. „Doufám, že to vyšle jasnou zprávu autoritářským státům, že tyto druhy aktivit jsou zcela neslučitelné s funkcí diplomata v této zemi,“ řekl podle britského listu.

Vláda premiéra Justina Trudeaua čelila kritice tisku i opozice, že aktivitám čínských diplomatů nečinně přihlíží. „Nebudeme tolerovat žádnou formu cizího vměšování do našich vnitřních záležitostí. Diplomaty v Kanadě jsme varovali, že pokud se dopustí podobného chování, pošleme je domů,“ prohlásila nyní kanadská ministryně zahraničí Mélanie Jolyová.

Trudeau ve středu řekl, že se o zprávě CSIS dozvěděl z novin a zpravodajskou službu obvinil, že mu ji tehdy nepředala. CSIS nyní dostala pokyn, aby okamžitě předávala informace o hrozbách členům parlamentu a jejich rodinám, řekl ve středu podle The Guardian Trudeau.

Peking mluví o „nerozumném rozhodnutí“

Vyhoštění svého diplomata označil Peking za „nerozumné rozhodnutí“, které nemá opodstatnění. Kanadské konzulce v Šanghaji Jennifer Lynnové Lalondeové nařídil, aby do 13. května opustila zemi. „Kanadská vláda na základě lží podnikla nesprávné kroky, které vážně poškozují legitimní práva a zájmy čínských diplomatických a konzulárních pracovníků. To Čína nikdy nebude tolerovat,“ prohlásil mluvčí čínského ministerstva zahraničí Wang Wenbin.

Čínské ministerstvo zahraničí také uvedlo, že „si vyhrazuje právo zavést další opatření“ v reakci na vyhoštění diplomata ze své mise v Torontu.

„Nátlak na cizí státní příslušníky prostřednictvím příbuzných žijících v Číně není státní bezpečnosti cizí. Pociťují ho disidenti a kritici režimu stejně jako členové hongkongské opozice v exilu,“ vysvětluje čínská zpravodajka ČT Barbora Šámalová.

Podle kanadského premiéra Trudeaua i informací ze zpravodajských služeb, které zveřejnila kanadská média, se Peking snažil ovlivnit kanadské parlamentní volby v roce 2019 a 2021. Na loňském summitu G20 řekl médiím, že o tom mluvil přímo s čínským prezidentem. Čína to odmítá.

Kanada zadržela finanční ředitelku společnosti Huawei

Spory mezi oběma státy propukly už v roce 2018, kdy kanadské úřady zadržely finanční ředitelku Huawei Meng Wan-čou. Spojené státy ji stíhaly kvůli údajnému obcházení protiíránských sankcí. Peking zatkl dva Kanaďany a obvinil je ze špionáže. Všichni tři se vrátili do svých domovů až po téměř třech letech.

„Jako obyčejná Číňanka, kterou stihl těžký osud a uvízla v zámoří téměř tři roky, jsem nikdy nepocítila, že by se o mě strana, vlast a lidé vřele nepostarali. Prezident Si dbá na bezpečí každého čínského občana, včetně mě,“ řekla ředitelka Meng Wan-čou.

Přesto zůstává Čína druhým největším obchodním partnerem Kanady. Vzájemná bilance vychází jednoznačně ve prospěch Pekingu. Loni čínský dovoz do země javorového listu poprvé překonal hranici 100 miliard kanadských dolarů.