Čínu po 1020 dnech opustili zadržovaní Kanaďané. USA předtím podmíněně propustily manažerku Huawei

Události: Konec vleklého diplomaticko-soudního sporu (zdroj: ČT24)

Domů odcestovali dva Kanaďané, které v roce 2018 zadržely čínské úřady a obvinily ze špionáže. Peking oba muže propustil bezprostředně poté, co se vrcholná manažerka čínského komunikačního gigantu Huawei Technologies Meng Wan-čou dohodla na urovnání svého obvinění s americkým ministerstvem spravedlnosti. I ona odletěla zpět do Číny.

Kanaďany Michaela Kovriga a Michaela Spavora zadržela Čína v prosinci 2018 krátce poté, co kanadská policie na základě amerického zatykače zatkla Meng Wan-čou. Peking odmítal, že by to byla pomsta, ale oba Kanaďané byli volní v témže okamžiku jako Meng. Úřady koordinovaly jejich cesty na letiště. Spavora Čína propustila, přestože jej režim v srpnu poslal na jedenáct let do vězení za špionáž.

Že jsou muži volní, oznámil kanadský premiér Justin Trudeau vzápětí poté, co letadlo s nimi opustilo čínský vzdušný prostor. „Prošli si nepředstavitelným utrpením. Za uplynulých tisíc dní ukázali sílu, odhodlání, vytrvalost, odolnost i laskavost a my všichni se tím inspirujeme,“ řekl Trudeau.

Nezisková organizace International Crisis Group, pro kterou pracuje bývalý diplomat Kovrig, poděkovala Kanadě a Spojeným státům za jejich roli v propuštění zadržovaných mužů. „Den, na který jsme čekali 1020 dní, konečně nastal,“ uvedla organizace.

Meng Wan-čou je dcerou zakladatele firmy Huawei Žen Čeng-feje. Američané tvrdí, že ředitelka vydávala Huawei a její dceřinou společnost Skycom za dvě oddělené firmy, ačkoli Spojené státy je považují za jednu. Díky tomu pro společnost zajistila přístup k íránskému trhu v rozporu s americkými sankcemi. Návrat Meng z Vancouveru, kde pobývala v domácí internaci, vedl po neobvykle dlouhé trase. Letadlo, které zajistila čínská vláda, se vyhýbalo americkému vzdušnému prostoru.

Americká prokuratura v pátek sdělila, že dosáhla s Meng Wan-čou dohody o odložení stíhání. Podle prokurátorů skončí dohoda v prosinci příštího roku, a pokud do té doby Meng Wan-čou neporuší znovu zákon a přizná částečné pochybení, přestanou ji USA stíhat úplně. Finanční ředitelka Huawei podle amerických médií bude muset výměnou uznat, že se v některých věcech dopustila protiprávního jednání. Dohoda se týká pouze Meng Wan-čou, a žaloby Spojených států vůči samotné společnosti Huawei tak zůstanou nadále platné, upozornila agentura Reuters.