Johnson podle britského tisku utrpěl ponižující porážku, jeho brexitová strategie je v troskách

Jako fatální ránu pro brexitové plány britského premiéra Borise Johnsona a také jako historickou porážku, která ovlivní podobu Konzervativní strany, popisují britské deníky úterní události v Dolní sněmovně. Opozici se podařilo dát do pohybu plán prosazení zákona proti brexitu bez dohody, a to za pomoci 21 konzervativních rebelů, kteří byli následně vyloučeni z poslaneckého klubu vládní strany. Podle listu The Times si Johnson za porážku může sám.

Stejně jako při parlamentních útrapách bývalé premiérky Theresy Mayové i nyní novinové titulky hovoří o „historické“ či „ponižující“ porážce vlády. Deník i, který je stručným výtahem z hlavních článků serveru Independent, a levicový bulvární list Daily Mirror na titulních stranách hlásí, že ministerský předseda „ztratil kontrolu“. Podle Financial Times (FT) úterní vývoj zanechal Johnsonovu brexitovou strategii v troskách.

The Times na úvod redakčního komentáře připomínají slova někdejšího boxera Mika Tysona o tom, že „každý má plán, dokud nedostane ránu do huby“. Přesně to se podle deníku stalo Johnsonovi už 42. den jeho premiérství.

The Times: Premiér ztratil kontrolu nad událostmi

„Ať už byla jeho skutečná brexitová strategie jakákoli, určitě její součástí nebylo utrpět parlamentní porážku o 27 hlasů při první zkoušce jeho vlády v Dolní sněmovně,“ píší The Times. „Popravdě řečeno, pan Johnson za to může vinit jedině sebe,“ dodává list.

Premiérovy oponenty prý zmobilizovalo ohlášené několikatýdenní přerušení práce parlamentu, zatímco výhrůžka o vyloučení z poslaneckého klubu rebely v jeho straně pouze „dále zradikalizovala“. „Výsledkem je, že pan Johnson ztratil onu nejcennější z premiérských komodit: kontrolu nad událostmi,“ konstatují The Times.

Probrexitový list The Daily Telegraph hodnotí počínání poslanců jako „bezprecedentní puč s cílem zdržet“ britský odchod z Evropské unie. Úterní vzpoura 21 konzervativních poslanců podle deníku představuje největší rozkol ve straně od debaty o ratifikaci Maastrichtské smlouvy z roku 1992.

Zpravodaj ČT Bohumil Vostal k reakcím britského tisku (zdroj: ČT24)

Financial Times píší o rozpadu konzervativců

Tohoto aspektu událostí si všímá také komentář FT, podle kterého při úterní debatě v parlamentu „rozpad konzervativců nabral viditelnou podobu“.

„Je to pro konzervativce mimořádný okamžik. V jediném hlasování strana přišla o osobnosti, které sloužily pod (bývalými premiéry) Margaret Thatcherovou, Johnem Majorem, Davidem Cameronem a Theresou Mayovou a které patřily k těm nejzkušenějším a nejrespektovanějším,“ dodává deník s odvoláním na vyloučení exministra financí Philipa Hammonda či Nicholase Soamese, což je vnuk válečného premiéra Winstona Churchilla.

The Guardian označil úterní porážku vlády za „první výstřel v bitvě o duši Konzervativní strany“. Johnsonovo chování podle něj nasvědčuje tomu, že tento konflikt vítá. „Pan Johnson přišel o svou většinu v parlamentu, ale posílil svou moc ve své straně,“ píše deník.

Premiérovou strategií je podle The Guardian rozdělit Konzervativní stranu a zvýrazňovat neshody v britské společnosti ohledně odchodu z EU ve snaze zmobilizovat probrexitové voliče pro případné volby.