Johnson zdaleka není pánem situace, říká k brexitovému dění publicista Jůn

Horizont ČT24: Pozice Borise Johnsona v brexitovém scénáři (zdroj: ČT24)

Přerušení schůze britského parlamentu těsně před plánovaným odchodem země z EU neznamená definitivní konec nadějí pro zákonodárce, kteří chtějí za každou cenu zabránit tvrdému brexitu. Premiér Boris Johnson podle mnohých udělal svým středečním rozhodnutím zásadní krok k tomu, aby provedl brexit podle svého scénáře, podle publicisty Jana Jůna ale premiér není v tak výhodné pozici, jak se na první pohled zdá.

„Premiér zdaleka není úplným pánem situace. Už i proto, že ke skotskému hlavnímu soudu nyní dorazila petice, která požaduje, aby byl tvrdý brexit vyloučen ze hry. Soud pravděpodobně během příštích 48 hodin vysloví svůj verdikt. A to by mohlo mít obrovský význam. Mohlo by to vykolejit celou tuto podivnou – i když chytrou – premiérovu akci,“ upozorňuje Jan Jůn.

V úterý se britská opozice na společném setkání ujednotila, že nebude usilovat o vyslovení nedůvěry vládě. Jako první krok chtěla v parlamentu prohlasovat zákon vylučující tvrdý brexit. „Ale po tom středečním kroku bývalý ministr financí Philip Hammond, který je jedním z vůdců opozice uvnitř konzervativní strany, prohlásil, že toto už úplně neplatí,“ dodal publicista. 

Šance na prohlasování zákona vylučujícího tvrdý brexit podle Jůna stále existuje: „Opozice má totiž významného spojence, předsedu parlamentu (Johna Bercowa), který může přivést debatu na toto téma, a tedy i hlasování. Takže Boris Johnson rozhodně nemá vyhráno.“

Je irská pojistka součástí dohody?

V Británii se nyní dokonce objevily hlasy, podle kterých panuje v Bruselu přesvědčení, že sporná irská pojistka není součástí podepsané rozlukové dohody, kterou parlament třikrát zamítl premiérce Therese Mayové, ale je pouze součástí protokolu k hlavní dohodě.

„Takže by tam nějaké změny mohly nastat a Johnson by byl v situaci, kdy by mohl protlačit parlamentem schválení dohody tak, jak stála po odchodu Mayové. S tím, že protokol by byl změněn,“ poznamenal Jůn.

Zároveň ale upozornil na to, že premiér by se tím mohl dostat do sporu s tvrdou brexitářskou skupinou ERG, která je zastoupena i v jeho vládě a veškeré dohody vyjednané s Bruselem nekompromisně odmítá. „Takže se může dostat mezi dva mlýnské kameny.“

Publicista také upozornil na fakt, že s odchodem z Evropské unie bez dohody se při kampani před referendem neoperovalo a velmi pravděpodobně si jej kvůli možným dopadům na život a obchod v Británii nepřeje ani samotný Boris Johnson. I když touto variantou Bruselu opakovaně pohrozil. 

„Johnson je člověk nesmírně ambiciózní. Celý život chtěl být premiérem a nyní jím konečně je. Takže určitě nebude chtít dělat kroky, které by mohly vést k tomu, že by premiérem přestal být,“ naznačil Jůn důsledky, které by v případě tvrdého brexitu zřejmě nynějšího premiéra čekaly.