Jižní Korea částečně pozastavuje vojenskou dohodu s KLDR kvůli špionážní družici

Jihokorejská vláda ve středu rozhodla o částečném pozastavení platnosti vojenské dohody s KLDR v reakci na vypuštění špionážní družice oznámené v úterý Pchjongjangem. Informovaly o tom světové agentury. Soul hodlá obnovit průzkumné lety v hraničním pásmu obou zemí, uvedlo jihokorejské ministerstvo obrany. Krok KLDR po Spojených státech či Japonsku rázně odsoudil i generální tajemník OSN António Guterres. USA do oblasti podle agentury Reuters vyslaly ponorku na jaderný pohon.

O vypuštění rakety nesoucí špionážní satelit informovala severokorejská tisková agentura KCNA, podle níž mu přihlížel vůdce KLDR Kim Čong-un. Agentura dodala, že země hodlá v blízké budoucnosti vypustit ještě další satelity. Předchozí severokorejské snahy o vyslání družice na oběžnou dráhu Země selhaly.

Jihokorejská armáda ve středu uvedla, že na základě komplexní analýzy dospěla k názoru, že severokorejská družice vstoupila na oběžnou dráhu. Bude ale potřeba více času, aby se potvrdilo, že družice řádně funguje, dodal Soul. Spojené státy, Japonsko a Jižní Korea krok odsoudily s tím, že jde o hrubé porušení rezolucí Rady bezpečnosti OSN.

Jihokorejský premiér Han Duk-so po středečním mimořádném jednání vlády oznámil, že země částečně pozastaví platnost vojenské dohody se severním sousedem z roku 2018. Jejím cílem bylo předejít možným incidentům mezi ozbrojenými složkami obou zemí a vytvořit u hranic nárazníkové pásmo.

„Jakýkoli start, při němž KLDR využije technologie balistických střel, je porušením rezolucí Rady bezpečnosti,“ uvedl mluvčí šéfa OSN Farhan Haq, podle něhož Guterres severokorejskou akci „rázně odsoudil“.

Dorazila letadlová loď i jaderná ponorka

Agentura Kjódó uvedla, že do jihokorejského přístavu Pusan v úterý připlula americká letadlová loď Carl Vinson, která byla do oblasti vyslána v rámci spolupráce Washingtonu a Soulu, jejímž cílem je minimalizovat hrozbu severokorejských jaderných a raketových programů. Na jihokorejském ostrově Čedžu je zase od středy americká ponorka s jaderným pohonem, která nese jméno Santa Fe.

Severokorejská média tvrdí, že satelit již poslal první fotografie amerických vojenských zařízení „Severokorejský vůdce si prohlédl letecké snímky Andersonovy letecké základny, přístavu Apra a dalších důležitých amerických vojenských základen pořízené nad ostrovem Guam v Pacifiku,“ sdělila agentura KCNA. Severokorejské armádní velení fotografie podle AFP obdrželo ve středu v 9:21 místního času (1:21 SEČ).

Kim ve středu rovněž zdůraznil, že KLDR „pro svou sebeobranu potřebuje více špionážních satelitů“, a odsoudil přítomnost americké letadlové lodi a ponorky na jaderný pohon u Korejského poloostrova. Podle severokorejského diktátora to ohrožuje regionální bezpečnost.

Čínské ministerstvo zahraničí ve své reakci ve středu uvedlo, že je v zájmu všech stran zajistit mír a stabilitu na Korejském poloostrově a podporovat proces politického urovnání konfliktu. „Všechny zainteresované strany by měly zachovat klid a zdrženlivost a více se snažit o zmírnění napětí,“ řekla na středeční tiskové konferenci mluvčí čínské diplomacie Mao Ning.