„Její plány by nás vrátily před rok 1989“. Slovenská opozice navrhla odvolání ministryně kultury

Studio ČT24: Peter Bárdy o situaci na Slovensku (zdroj: ČT24)

Dvě ze čtyř slovenských opozičních stran v pátek podaly v tamní sněmovně návrh na odvolání ministryně kultury Martiny Šimkovičové, jejíž rezignaci v pětimilionové zemi žádá prostřednictvím petice kolem 189 tisíc lidí. Opozice ale nemá dostatek hlasů, aby v parlamentu prosadila vyslovení nedůvěry členovi kabinetu premiéra Roberta Fica, který se Šimkovičové už dříve zastal.

„Nejde jen o její pobuřující výroky. Nejde jen o její zjevnou nekompetentnost, jež ukazuje každý den, a ani o její relativně skandální plány, které by kulturu v některých oblastech vrátily před rok 1989. Ministryně kultury nerozumí skutečným potřebám kultury,“ řekla novinářům poslankyně nejsilnějšího opozičního hnutí Progresívne Slovensko (PS) Zora Jaurová, která je divadelní kritičkou a filmovou producentkou.

Podle PS, jakož i strany Sloboda a Solidarita chce Šimkovičová politicky ovládnout nezávislé instituce včetně fondů na podporu kultury či veřejnoprávního Rozhlasu a televize Slovenska. Jako další důvod pro odvolání ministryně kultury opozice označila diskriminační a homofobní výroky Šimkovičové, kterou do její nynější funkce ve vládě navrhla po loňských volbách nacionalistická Slovenská národná strana (SNS).

Premiér Fico už v lednu vyjádřil Šimkovičové plnou podporu. Podle něj ministryně plní vládní program a petici označil za běžný nástroj politického boje.

Šéfredaktor serveru Aktuality.sk Peter Bárdy uvedl, že výměna ministryně kultury není tématem, které by chtěl Fico řešit nebo v něm ustoupil. „Pro něho jsou na stole důležitější věci, větší kauzy na Slovensku. V těch se ukazuje Fico jako cynický pragmatik. Podle mě toto nechá na předsedovi SNS Andreji Dankovi, v jehož gesci je ministerstvo kultury. Je nepředstavitelné, aby Danko souhlasil s výměnou ministra,“ řekl Bárdy.

Peníze určené na boj s dezinformacemi šly na opravu střechy

Šimkovičová v minulosti pracovala jako moderátorka nejsledovanější slovenské televize Markíza, v níž podle slovenských médií skončila poté, co na sociální síti sdílela protimigrantské příspěvky. Tisk psal také o tom, že se Šimkovičová dříve zviditelnila extremistickými, homofobními a proruskými názory.

Ministerstvo kultury pod vedením Šimkovičové spustilo anketu o tom, zda má podporovat kulturní dědictví, nebo akce LGBT+ komunity. Úřad také přesunul peníze původně vyčleněné na boj proti dezinformacím na opravu střechy Slovenské filharmonie.

Šimkovičová podle tisku rovněž zrušila příkaz předchozího vedení ministerstva, které týden po začátku plnohodnotné ruské invaze na Ukrajinu zakázalo jakoukoliv komunikaci či spolupráci s Ruskem a Běloruskem, které dalo ruským vojenským silám k dispozici své území. V souvislosti se zmíněnou peticí za rezignaci Šimkovičové ministerstvo kultury zase podalo trestní oznámení pro podezření z manipulace.

Slovenská opozice loni v listopadu, zhruba měsíc po jmenování nynější vlády, neprosadila ve sněmovně návrh na odvolání ministra vnitra Matúše Šutaje Eštoka.