Izraelské ambice na Sinaji připomínají omšelé činžáky. Před 40 lety tam vznikalo město Ofira

Události: Izrael před čtyřiceti lety vyklidil Sinajský poloostrov (zdroj: ČT24)

Před čtyřiceti lety dokončil Izrael stahování ze Sinajského poloostrova, který na základě mírové smlouvy získal zpátky Egypt. Odešlo všech zhruba sedm tisíc izraelských osadníků. Připomínky izraelské vlády nad poloostrovem však zůstávají dodnes. Jednou z nich je město Šarm aš-Šajch. Mezi novými hotely se ukrývají zbytky izraelského města Ofira.

Na jižním okraji egyptského města Šarm aš-Šajch stojí omšelé činžáky. Nejedná se o čtvrť pro turisty, bydlí tu chudší egyptské rodiny. Před necelým půlstoletím ale bylo všechno jinak, nové izraelské město bylo tehdy na vzestupu. Jmenovalo se Ofira.

Budování sídliště v Ofiře zachycuje archivní film z roku 1973. Pravidelné domovní bloky měly být základem turistického města s písčitými plážemi podél velkého zálivu s průzračnou vodou. Izrael tu plánoval zůstat natrvalo. Cesta z izraelského Ejlatu do Šarm aš-Šajchu trvá zhruba čtyři a půl hodiny a překonává vzdálenost 250 kilometrů.

V té době do města dorazil i Moše Šafir, v současnosti kuchař v Tel Avivu, tehdy izraelský voják základní služby. „Bylo to zastrčené místo, nebylo tam nic. Ten vzduch, ten jsem nezažil nikde jinde. Doopravdy ráj na zemi,“ vzpomíná Šafir.

Roku 1982 nicméně vše skončilo. „Izraelská vláda rozhodla, že dodrží všechny své závazky v souvislosti s mírovou smlouvou a vyklidí ze Sinajského poloostrova své jednotky i civilisty,“ oznámil tehdy mluvčí izraelské vlády Dan Meridor.

Ofira se tak definitivně stala egyptským Šarm aš-Šajchem. Šafir je s tím ale více než smířený. „Nemyslím, že to je škoda, že jsme se stáhli. Máme totiž mír. Mír s Egyptem,“ pochvaluje si telavivský kuchař. Izraelští turisté se vrací jen jako hosté na dovolenou. Pouze betonové domy zůstávají polozapomenutým svědectvím snů o Ofiře.