Izrael útočil v centru libanonské metropole

Útok Izraele v pondělí brzy ráno zasáhl obytný dům v jedné ze čtvrtí centra libanonského hlavního města Bejrút. Podle agentur se jedná o první útok Izraele na území metropole od začátku téměř rok trvajícího konfliktu v regionu. Izrael se k incidentu nevyjádřil, později ale uvedl, že v pondělí před svítáním na východě Libanonu zasáhl desítky cílů hnutí Hizballáh. V pondělí vystoupil zástupce zabitého šéfa hnutí Naím Kásim a hovořil o připravenosti na dlouhou válku. Izraelský ministr obrany naznačil, že se chystá pozemní operace proti Hizballáhu.

Izraelský úder v pondělí po půlnoci zasáhl horní patro obytného domu v jedné ze čtvrtí libanonského hlavního města Bejrút, kde zabil nejméně tři ozbrojence. S odvoláním na svědky na místě o tom informovaly agentury. Svědci slyšeli hlasitou ránu a viděli díru v budově, ze které stoupal kouř. Video publikované agenturou AP pak ukazovalo obyvatele a záchranáře shromážděné u poškozeného několikapodlažního domu ve čtvrti Cola.

Nejmenovaný libanonský bezpečnostní zdroj sdělil agentuře AFP, že útok izraelského dronu cílil na byt patřící skupině Džamáa Islamíja. Jedná se o libanonské hnutí, jehož ozbrojené křídlo se podílí na útocích na sever Izraele. O smrti tří členů, kteří byli zabiti při izraelských útocích v Libanonu, informovala v pondělí ráno Lidová fronta pro osvobození Palestiny, sekulární levicová skupina působící v Libanonu a Pásmu Gazy. Dalších šestnáct lidí bylo při útoku zraněno, uvedl představitel libanonské civilní obrany.

Dosud izraelské letectvo útočilo pouze na cíle na jižním bejrútském předměstí Dahíja, které je označováno za baštu hnutí Hizballáh. Nyní tak poprvé šlo o útok přímo v rámci administrativních hranic metropole. Podle svědků agentury Reuters i nad Dahíjou v pondělí dopoledne stoupal dým, pravděpodobně po dalším izraelském náletu. Izraelská armáda se k žádnému z těchto konkrétních incidentů zatím nevyjádřila.

ŽIVĚ: Pohled na Bejrút (zdroj: Reuters/Joseph Campbell)

Útoky v údolí Bikáa

Izrael na konci víkendu pokračoval v sérii náletů napříč Libanonem, které trvají již několik dní. Podle libanonských úřadů při nich zahynulo více než tisíc lidí a na šest tisíc dalších bylo zraněno. Palestinské teroristické hnutí Hamás oznámilo, že úder na jihu země zabil jeho vůdce v Libanonu a také členy jeho rodiny.

„Stíhačky letectva zaútočily na desítky cílů teroristické organizace Hizballáh v libanonské oblasti Bikáa,“ uvedla podle AFP izraelská armáda a dodala, že „mezi napadenými cíli byly desítky odpalovacích zařízení a budov, kde byly uskladněny zbraně“.

Na cíle v údolí Bikáa, které je baštou Hizballáhu, Izrael útočil opakovaně i v předchozích dnech. Nové údery zabily nejméně pět lidí, uvádí televize al-Džazíra s odvoláním na místní zdroje.

Mimořádné zasedání ministrů zahraničí EU

Šéf unijní diplomacie Josep Borrell svolal kvůli situaci v Libanonu na pondělí mimořádné zasedání ministrů zahraničí EU prostřednictvím videokonference. Podle informací ČTK by se schůzka měla konat v pět hodin odpoledne a Česko by měl zastupovat ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

Šéfové diplomacií sedmadvacítky mají diskutovat o unijní reakci na vyostření situace v blízkovýchodní zemi, která je terčem útoků ze strany Izraele. Letectvo židovského státu útočí již několik dní na cíle spojené s hnutím Hizballáh. Podle libanonských úřadů při úderech zahynulo více než tisíc lidí a na šest tisíc dalších bylo zraněno.

David Borek o situaci na Blízkém východě (zdroj: ČT24)

Hizballáh musí vybrat nástupce zabitého Nasralláha

Hizballáh vybere nástupce zabitého vůdce Hasana Nasralláha „při nejbližší příležitosti“ a navzdory likvidaci velké části svého velení hodlá v neztenčené míře pokračovat v boji proti Izraeli a na podporu Palestinců ve válce v Pásmu Gazy, prohlásil podle tiskových agentur dosavadní zástupce šéfa hnutí Naím Kásim.

Současný úřadující vůdce Hizballáhu ve svém prvním vystoupení od pátečního zabití Nasralláha izraelskou armádou dále tvrdí, že hnutí pokračuje ve svých operacích podle již vypracovaných plánů a je připraveno na dlouhou válku. Přeshraniční útoky, které hnutí dosud vedlo proti Izraeli, označil za „minimum“. „Budeme čelit jakékoli možnosti a jsme připraveni, pokud se Izraelci rozhodnou vstoupit po zemi. Síly odporu jsou připraveny na pozemní boj,“ uvedl Kásim.

Kásim také v pondělním projevu sdělil, že i přes zabití nejvyšších vojenských velitelů se hnutí může spolehnout na nové velitele. „Izrael nebyl schopen narušit naše (vojenské) schopnosti. Máme zástupce velitelů a máme náhrady pro případ zranění velitele na kterémkoli postu,“ řekl Kásim.

Galant naznačil pozemní operaci

Izraelský ministr obrany Jo'av Galant zároveň vyslal další jasný signál, že se armáda zřejmě chystá zahájit pozemní operaci proti Hizballáh na území Libanonu.

„Likvidace Nasralláha je velmi důležitý krok, ale není to všechno. Využijeme všech kapacit, které máme,“ sdělil podle serveru The Times of Israel Galant vojákům rozmístěným v severním Izraeli u hranic s Libanonem. Představitelé armády už v uplynulém týdnu opakovaně uváděli, že pozemní síly jsou připraveny na vstup do jižního Libanonu s cílem vytlačit Hizballáh od hranic a znemožnit mu odpalovat rakety na Izrael.

Podle zdrojů deníku The Wall Street Journal by mohla rozsáhlejší invaze přijít už tento týden.

Analytik: Hizballáh je oslaben. Írán může hledat novou sílu v regionu

Hnutí Hizballáh je personálně velice silně oslabené, zejména na úrovni vojenského nejvyššího křídla, ale také na nižších úrovních, kdy během posledních dvou týdnů docházelo k útokům na velitele různých operačních divizí hnutí. „Pořád jsou ale známá jména lidí, kteří evidentně žijí. Teď se hodně objevuje jméno Hašima Safiho al-Dina, který by se údajně měl dokonce stát nástupcem Hasana Nasralláha v čele Hizballáhu,“ upozornil analytik Břetislav Tureček.

Analytik Břetislav Tureček komentuje napětí na Blízkém východě (zdroj: ČT24)

Situace na Blízkém východě je podle analytika velmi výbušná a nezáleží pouze na tom, jak na izraelské útoky odpoví hnutí Hizballáh, ale také jak bude reagovat Teherán. „Uvnitř íránského režimu máme radikální křídlo, které by tvrdě zaútočilo na Izrael. Pak tam máme pragmatiky, kteří říkají, že by to nebylo dobré a že by spadli do pasti izraelského radikálního sionistického křídla, které podle nich chce vyvolat regionální válku,“ doplnil Tureček.

Z radikálního křídla Teheránu zazněla i nabídka rozmístění íránských vojenských základen na území Libanonu. Podle analytika by se tím situace nadále vyostřovala vzhledem k rozmístění amerických jednotek v Sýrii, Iráku a další arabských zemích. „Naproti tomu máme Írán, který se obává, že toto ho ohrožuje a jedním z nástrojů, kterým se Írán snažil posilovat nebo udržovat svůj vliv, bylo právě hnutí Hizballáh.“ Pokud je teď hnutí silně paralyzováno, tak v Íránu zaznívají hlasy, aby tato prodloužená ruka v regionu byla nahrazena jinou silou, například iránskými revolučními gardami, sdělil analytik.