Teherán hrozí Izraeli odvetou za smrt vlivného člena revolučních gard

Mimořádné pořady ČT24: Napětí na Blízkém východě (zdroj: ČT24)

Izrael potvrdil, že při úderech na Bejrút z minulé noci zemřel šéf oddělení vnitřní bezpečnosti Hizballáhu Nabíl Kaúk. Írán mezitím pohrozil pomstou za smrt vlivného člena revolučních gard, který zemřel v pátek při stejném útoku jako vůdce Hizballáhu Hasan Nasralláh. V posledních hodinách na židovský stát zaútočily irácké milice podporované Teheránem, Hizballáh i jemenští hútíové. Americká televize ABC uvedl, že se Jeruzalém chystá na omezený vpád na libanonské území. Izrael to zatím nepotvrdil.

Izraelské síly se chystají nebo již začaly s menšími přeshraničními výpady, řekli ABC dva američtí představitelé. Zpráva hovoří o menších „pohybech na hranicích“. Podle nejmenovaných činitelů Jeruzalém zatím nerozhodl, zda zahájí plnohodnotnou pozemní operaci. Pokud by tak učinil, její rozsah by byl ale nejspíš omezený.

Cílem by bylo obsazení pozic Hizballáhu u hranic tak, aby se šedesát tisíc Izraelců mohlo vrátit do svých domovů na severu země, které museli v posledním roce opustit kvůli neustálému ostřelování ze strany libanonských teroristů. Izrael v sobotu uvedl, že doufá, že hnutí po zabití Nasralláha změní své chování, pokud se tak ale nestane, je připraven na eskalaci.

„Pozemní operace je nepochybně dalším stupněm na žebříčku kontrolované eskalace. Nevím, jestli hned tím příštím, ale je zvažována. To, že se konají izraelská cvičení, při kterých se nacvičuje boj v Libanonu, a referuje se o nich v médiích, je samozřejmě součást hry. Izraelci dávají opakovaně najevo, že mají kapacity a nebojí se vstoupit do Libanonu,“ konstatoval blízkovýchodní zpravodaj ČT David Borek.

Tajné zpravodajské mise v Libanonu

Pokud dojde na invazi, nebude to hned ve stylu zásahu tisíců tanků, míní Borek. Spíše přijdou nejprve nepřiznané akce, zásahy námořních a výsadkových izraelských komand, drobné vpády za hranice a likvidace struktur Hizballáhu a následné stažení jednotek, popisuje zpravodaj možný scénář. Až poté by mohla přijít konvenční plošná invaze.

Deník The New York Times napsal, že Izrael od ukončení druhé libanonské války v roce 2006 pracoval na vybudování impozantního zpravodajského aparátu, který cílil právě na Hizballáh. Izraelská komanda podle listu pronikla hluboko do Libanonu, aby uskutečnila „citlivé zpravodajské mise“.

ŽIVĚ: Záběry z Bejrútu (zdroj: Reuters)

Armáda díky tomu údajně mohla předat USA potřebné informace, které jim umožnily provést atentát na íránského generála Kásima Sulejmáního v Iráku v lednu 2020, uvádí deník.

Diskuse v Teheránu o odvetě

Íránský ministr zahraničí Abbás Arákčí v neděli prohlásil, že zabití zástupce operačního velitele revolučních gard „nezůstane bez odezvy“. Abbás Nilforúšán zemřel v pátek při stejném izraelském úderu jako Nasralláh.

USA uvalily na Nilforúšána v roce 2022 sankce. Podle Washingtonu je přímo odpovědný za potlačování protestů v Íránu po smrti Mahsá Amíníové. Ta zemřela ve vazbě poté, co policie mladou ženu zatkla, protože neměla nasazený šátek. Nilforúšán sloužil také v Sýrii, kde podporoval syrského diktátora Bašára Asada.

V Íránu, který je sponzorem Hizballáhu, jenž funguje jako prodloužená ruka Teheránu v regionu, ale panují neshody ohledně toho, jak reagovat na zabití Nasralláha, píše The New York Times. Zatímco konzervativci volají po tvrdé reakci, umírnění v čele s prezidentem Masúdem Pezeškjánem apelují na zdrženlivost.

Hlava státu údajně argumentuje tím, že smrtící úder by dostal zemi do pasti nastražené izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem, který podle něj chce rozšíření konfliktu. Jestřábi v íránské politice si naopak myslí, že rázný úder by odradil Jeruzalém od útoku na Írán. Netanjahu v sobotu varoval Teherán, že izraelská armáda může zasáhnout kdekoli v regionu, kde bude potřebovat.

„Írán zřejmě není připraven do konfliktu vstoupit napřímo a spíše roli nechá na svých spojencích – ať už Hizballáhu, jemu nakloněných organizacích v Iráku nebo Sýrii, případně jemenských hútíech. Je to důležitá zpráva, že se nechce dostat do regionálního konfliktu, kde by proti němu potenciálně mohl stát nejen Izrael, ale potenciálně i USA,“ říká ředitelka Herzlova centra izraelských studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze Irena Kalhousová.

Řízená eskalace

Jeruzalém mezitím dál bombarduje pozice Hizballáhu v sousední zemi. Libanonská státní tisková agentura NNA informovala o čtyřech mrtvých po izraelském úderu v obci Tayr Debba na jihu země. Armáda uvedla, že člen vedení Hizballáhu Nabíl Kaúk přišel o život v sobotu večer při dalším útoku izraelského letectva na jižní bejrútské předměstí Dahíja, které je označováno za baštu Hizballáhu.

Kaúk měl podle armády blízko k vedení Hizballáhu a „přímo se podílel na podpoře teroristických útoků proti Izraeli a jeho občanům, a to i v posledních dnech“, tvrdí izraelská armáda. K Íránem spozorovanému Hizballáhu se přidal už v 80. letech a působil jako místopředseda a později i jako šéf pro oblast jižního Libanonu ve výkonné radě a také jako její místopředseda. Spojené státy jej v roce 2020 zařadily na svůj sankční seznam.

Z Libanonu byla ráno vypálena salva osmi raket do oblasti izraelského města Tiberias a spustila sirény i v okolních obcích, uvedla armáda. Záběry sdílené na sociálních sítích ukazují, že nejméně jedna z raket přistála v Galilejském jezeře.

Raketa, která mířila na izraelský Ejlat, letěla z Iráku, kde má část šíitské komunity vazby na Írán, upozornil Borek. „Ukazuje to, že boj probíhá na několika frontách a ta proíránská osa opravdu existuje a Izraeli zdaleka nehrozí nebezpečí jen od Hamásu v Gaze a od Hizballáhu v Libanonu,“ podotkl novinář.

Hizballáh je nyní dezorientován poté, co přišel o své vedení, soudí Borek. „Jeho komunikační linky jsou narušeny, myslím, že se uvnitř hnutí šíří paranoia, do jaké míry Izrael prostoupil tuto organizaci, takže si uvědomuje, že pokud odpoví, bude to jen zvyšovat problém, ve kterém se Hizballáh nachází. Ta kalkulace (Jeruzaléma) počítá s tím, že v určité chvíli bude svolný ukončit své útoky na Izrael a stáhnout se od izraelských hranice“ uvedl zpravodaj s tím, že nikdo ale nemůže garantovat, že „řízená eskalace“ vyjde.

Vojenští analytici před válkou uváděli, že Hizballáh má kapacitu na to posílat na Izrael pět set raket najednou, včetně sofistikovaných střel, které budou mířit na infrastrukturu, to se ale neděje, upozornil Borek. Je podle něj otázkou, zda Hizballáh vyčkává, nebo skutečně dojde ke zvolnění konfliktu, protože na větší odvetu již nemá sílu.

USA se o útoku na Nasralláha dozvěděly jen pár minut předem

Izrael v posledních dnech výrazně vystupňoval své útoky na libanonském území namířené proti Hizballáhu, s nímž je v konfliktu několik desetiletí. V pátek bombardování hustě zalidněné části Bejrútu zabilo dosavadního lídra hnutí Nasralláha, Izraelci však avizovali, že jejich kampaň tím nekončí. Podle armády jen od soboty zasáhli stovky „cílů teroristů z Hizballáhu“, libanonské úřady evidují od začátku týdne stovky mrtvých včetně dětí.

Izraelská armáda v neděli potvrdila, že použila k útoku na pozici Nasralláha a dalších členů Hizballáhu v Bejrútu desítky sofistikovaných bomb určených k rozbití bunkrů. Stíhačky F-15 svrhly tuto munici s přesným naváděcím systémem americké výroby na předměstí Dahíja.

List The New York Times s odkazem na představitele izraelské obrany napsal, že Jeruzalém věděl, kde se Nasralláh nachází, už měsíce, ale někteří izraelští ministři se stavěli proti útoku. Netanjahu údajně akci schválil až krátce před svým pátečním vystoupením na zasedání Valného shromáždění OSN.

Dým nad libanonským Bejrútem po izraelských útocích
Zdroj: Reuters/Amr Abdallah Dalsh

Američtí představitelé, které cituje ABC News, potvrdili, že Spojené státy byly o chystaném atentátu na Nasralláha informovány nanejvýš „několik minut předem“. Americký ministr obrany Lloyd Austin údajně vybuchl zlostí, když mu Galant o akci na poslední chvíli řekl, představitelé konstatovali, že USA v regionu nesou spoustu rizik. Američanům se podle zdrojů nelíbilo hlavně to, že nedostali mnoho času, aby se připravili na možné nepřátelské reakce na atentát.

Už více než padesát tisíc lidí uprchlo tento týden před izraelským bombardováním z Libanonu do Sýrie, upozornil v sobotu vysoký komisař OSN pro uprchlíky Filippo Grandi. Lidé prchají hlavně z jihu země. Přes dvě stě tisíc osob je vysídlených v rámci Libanonu.

Izraelská armáda tvrdí, že Hizballáh často ukrývá či uskladňuje své rakety, odpalovací zařízení a jiné zbraně v obytných domech, a civilní obyvatele těchto míst na začátku týdne vyzvala k evakuaci.

Varování před cestami do Libanonu

Agentura Evropské unie pro bezpečnost letectví doporučila aerolinkám, aby nelétaly do Libanonu a Izraele. Řada zemí také vyzývá své občany, aby z bezpečnostních důvodů opustili Libanon. Některé z nich včetně USA už snižují počty zaměstnanců svých velvyslanectví v Bejrútu. Česko k takovému kroku zatím nepřistoupilo, na ambasádě má pětičlenný personál.

České ministerstvo zahraničí v sobotu uvedlo, že v cestovatelském systému Drozd aktuálně registruje 98 Čechů v Libanonu. Ministerstvo už loni v říjnu vyzvalo české občany k opuštění země s ohledem na bezpečnostní situaci, a to v návaznosti na eskalaci napětí po teroristických útocích Hamásu na území Izraele a následnou izraelskou ofenzivu v palestinském Pásmu Gazy. Ve svém stále platném doporučení Černínský palác varuje před veškerými cestami do Libanonu.

Načítání...