„Izrael není demokracie, ale režim apartheidu,“ kritizují svůj stát ochránci lidských práv

Skupina izraelských ochránců lidských práv Betselem v nové zprávě kritizovala Izrael za jeho politiku vůči Palestincům, kterou poprvé nazvala apartheidem. Vláda se podle ní snaží zajistit Židům nadvládu od Středozemního moře po Jordán a zajistit tam jejich privilegované postavení. Vláda obvinění dlouhodobě odmítá s tím, že opatření na okupovaných územích jsou dočasná a nutná kvůli obraně před palestinskými teroristy. Právníci také poukazují na to, že Palestinci mají vlastní vládu.

„Izrael není demokracie, ale režim apartheidu, který zajišťuje nadvládu Židů nad veškerým územím, jež má pod kontrolou. Široké škále izraelské politiky dominuje hlavní organizační princip: Posílit a zajistit nadvládu jedné skupiny – Židů – nad druhou – Palestinci,“ stojí ve zprávě.

Izrael podle ní takto rozhoduje na území rozděleném na čtyři oblasti – na palestinský Západní břeh Jordánu, kde žije 2,7 milionu Palestinců v enklávách mezi židovskými osadami, na dvoumilionové Pásmo Gazy, kde platí od roku 2007 izraelská blokáda, na východní Jeruzalém se 350 tisíci Palestinci, kteří tam mají trvalý pobyt, ale nejsou občany Izraele, a na samotný Izrael. „Izrael rozdělil oblast na několik jednotek, v nichž zavedl pro Palestince různá pravidla, ale vždy horší než ta, která platí pro Izraelce,“ stojí v dokumentu.

Nerovný přístup v bydlení, školství, zdravotnictví

Stát se považuje za demokracii. Pětina z jeho více než devíti milionů obyvatel jsou Arabové, kteří podle vlády mají stejná práva jako ostatní občané. Podle Betselem se s nimi ale ve skutečnosti zachází jako s občany druhé kategorie.

Diskriminaci umožňuje 60 zákonů týkajících se například bydlení, školství nebo zdravotní péče, stojí ve zprávě. Izrael podle ní zajišťuje dominanci Židů nejrůznějšími metodami, například v oblasti svobody pohybu, účasti v politickém životě, výběru imigrantů, vyvlastňování pozemků, udržování Palestinců v zalidněných enklávách.

Termínem apartheid se z hlediska mezinárodního práva označuje „institucionalizovaný režim systematického útlaku a upřednostňování jedné rasové skupiny“. Poradce palestinského prezidenta Nabíl Šás prohlásil: „Ve světě není jasnější příklad uplatňování apartheidu, než je Izrael.“

Ideologie

Mluvčí izraelského konzulátu v New Yorku Itaj Milner o zprávě řekl, že vychází ze zkreslených ideologických předpokladů. Arabští občané Izraele jsou zastopeni ve vládě i diplomatickém sboru, dodal.

Vedoucí katedry mezinárodního práva v jeruzalémském Kohelet Policy Forum Eugene Kontorovich termín apartheid odmítl s tím, že Palestinci mají vlastní vládu. Zprávu Betselemu označil za „šokujícím způsobem slabou, nečestnou a zavádějící“.

Jiná izraelská skupina ochránců lidských práv Ješ Din loni vydala vlastní právní názor na situaci. Stejně jako Betselem dospěla k závěru, že Izrael na Západním břehu Jordánu rozhoduje podle zásad apartheidu.