Inflace ve Spojeném království je největší za posledních čtyřicet let. Podílí se na ní i brexit

Události: Inflace v Británii dosahuje devíti procent (zdroj: ČT24)

Ve Velké Británii roste inflace nejrychleji od roku 1982, meziročně dosahuje devíti procent, což je nejvíc v G7. Pro miliony Britů to znamená, že musí šetřit na palivu, topení, zábavě i jídle. Na růstu cenové hladiny se podílí mimo jiné čínský lockdown, ruská válka, ale i odchod země z Evropské unie.

Vláda se obhajuje tím, že nezaměstnanost je na nejnižší úrovni za téměř padesát let. Odmítá jako lék návrh opozice, aby zavedla novou daň pro velké energetické firmy, které hlásí rekordní zisky. „Samozřejmě, že něco takového nechceme. Věříme v nová pracovní místa, investice a růst,“ prohlašuje britský premiér Boris Johnson.

„On vlastně vůbec nechápe, čím dělnické rodiny v této zemi prochází. Mají problém zaplatit účty,“ kritizuje předsedu vlády lídr opoziční Labouristické strany Keir Starmer. Růst cenové hladiny je nejvyšší ze všech zemí G7, kam vedle Británie patří Kanada, Francie, Německo, Itálie, Japonsko a USA.

„Mnoho rodin teď musí volit mezi topením a jídlem. Někteří nemají ani na jedno. To není správné a vláda nepomáhá,“ tvrdí šéfka think tanku New Economics Foundation Miatta Fahnbullehová. Dražší nejsou jen účty za energie. Ale také poštovné, letenky, restaurace, hospody, vodné a hypotéky. Nejvíc postižení jsou ti nejchudší.

Vliv má i brexit

Inflaci pociťuje například anglický přístav Grimsby, kde se zpracovávají hlavně ryby dovezené z Islandu. Musí tam řešit zdražení lodního paliva, nafty do kamionů i elektřiny pro mrazáky. Zaměstnanci proto chtějí vyšší platy. „Všiml jsem si, že každý týden dostávám míň,“ stěžuje si jeden z dělníků.

Na rekordní inflaci se podílí i tvrdý lockdown v komunistické Číně, který uzavírá přístavy pro export. Kvůli Ruskem vyvolané válce zase hrozí nedostatek obilí a slunečnicového oleje z napadené Ukrajiny. Inflace by mohla dosáhnout i deseti a víc procent. Johnsonova vláda přiznává, že zdražování jen tak rychle neskončí a pro mnoho Britů budou příští měsíce těžké.

V případě Británie hraje roli ve zdražování i odchod z Evropské unie. „Anglická centrální banka nezměnila svůj pohled na brexit a obchod. Zahrnuli jsme to do své předpovědi, že to bude mít negativní dopad. Můj předchůdce byl kvůli tomu nepopulární,“ konstatuje guvernér Bank of England Andrew Bailey.