Hizballáh ostřeloval sever Izraele, mělo jít o odvetu za zabití jednoho z vůdců Hamásu

Desítky raket vyslala teroristická organizace Hizballáh z Libanonu na Izrael. Ten palbu opětoval. Podle Hizballáhu je útok "prvotní odvetou" za úder, který začátkem týdne v Bejrútu zabil zástupce šéfa Hamásu Sáliha Arúrího a dalších šest představitelů tohoto palestinského hnutí. O žádných zraněných nebo obětech Izrael neinformoval.

Podle deníku The Times of Israel se ráno rozezněly varovné sirény v asi devadesáti obcích na severu Izraele u hranic s Libanonem. Podle armády na izraelské území dopadlo asi čtyřicet raket. Hizballáh tvrdí, že vypálil 62 raket, které mířily na vojenské zařízení.

Odvetou za zabití Arúrího pohrozil v pátek šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh. Podle něj musí hnutí reagovat na narušení suverenity Libanonu. Izrael se sice k útoku na Arúrího veřejně nepřihlásil, ale nepochybuje se o tom, že jeho cílem mělo být ukázat Hizballáhu, že se nemůže cítit bezpečně ani v okolí Bejrútu, který platí za jeho útočiště.

Znepokojivá eskalace

Zahraniční zpravodaj ČT David Borek popsal, že Hizballáh označil útok za pouze prvotní reakci na zabití druhého nejvýše postaveného muže Hamásu v Libanonu. Podle něj rakety mířily hlouběji do izraelského vnitrozemí, než tomu bylo v posledních třech měsících, protože většinou zasáhnou vesnice bezprostředně u hranic. „Jedná se o krok směrem k eskalaci,“ dodal.

Bejrút v sobotu navštívil šéf unijní diplomacie Josep Borrell, který zdůraznil, že regionální konflikt na Blízkém východě není dobrý pro nikoho a je potřeba zabránit zavlečení Libanonu do války.

„Jsme svědky znepokojivého zintenzivnění přestřelek přes (takzvanou) modrou linii,“ upozornil Borrell. Současná demarkační čára v této oblasti mezi Izraelem a Libanonem, známá jako modrá linie, byla vytyčena OSN poté, co izraelské síly v roce 2000 opustily jižní Libanon.

David Borek hovořil o situaci na severu Izraele a v Pásmu Gazy (zdroj: ČT24)

Hizballáh začal odpalovat rakety na území severního Izraele hned 8. října, den po brutálním vpádu radikálů Hamásu do jižního Izraele, na nějž Izrael odpověděl rozsáhlým bombardováním a pozemní vojenskou operací v Pásmu Gazy.

Od té doby dochází na izraelsko-libanonském pomezí prakticky denně k vzájemným přeshraničním střetům a ostřelování, které si podle AFP v jižním Libanonu vyžádaly 175 mrtvých, z toho 129 mezi bojovníky Hizballáhu. Na izraelské straně jim padlo za oběť devět vojáků a pět civilistů.

Ostřelování Izraele teroristy z Hizballáhu (zdroj: ČT24)