Francouzi opět protestují proti důchodové reformě. Nejezdí veřejná doprava, někde se neučí

Události: Ve Francii pokračují protesty kvůli důchodové reformě (zdroj: ČT24)

Francii zasáhla druhá letošní generální stávka proti důchodové reformě. Protest ovlivnil výrobu elektřiny, zrušil výuku na některých školách a zastavil veřejnou dopravu. Reformu na začátku ledna představila francouzská vláda. Plánuje mimo jiné postupně posunout hranici odchodu do důchodu o dva roky na 64 let. Podle policejních odhadů proti navrhované legislativě demonstrovalo víc než milion lidí.

Odbory, které na celý den naplánovaly protestní shromáždění po celé Francii, chtějí udržet tlak na vládu. Doufají také, že se jim podaří zopakovat velkou účast z první stávky 19. ledna, které se zúčastnilo přes milion lidí. „Tato reforma je nespravedlivá a brutální,“ řekl generální tajemník odborového svazu UNSA Luc Farre. „Posunutí (věku odchodu do důchodu) na 64 let je ze sociálního hlediska krokem zpět.“

V zemi jezdí jen asi každý třetí vysokorychlostní vlak TGV a ještě méně místních a regionálních vlaků, také pařížské metro čelí vážným omezením. Stávky se účastní asi polovina učitelů základních škol, uvedl jejich odborový svaz. Stávkují také zaměstnanci ropných rafinerií a pracovníci v dalších odvětvích včetně veřejnoprávních televizí, které místo zpravodajských pořadů pouštějí hudbu.

Úřady vyslaly do ulic jedenáct tisíc policistů, z toho čtyři tisíce v Paříži, aby dohlíželi na pořádek během plánovaných pochodů. Podle policejních odhadů proti navrhované důchodové reformě demonstrovalo 1,272 milionu lidí. Francouzská odborová ústředna CGT, která stávku svolala, uvádí 2,8 milionu účastníků. Oba údaje přinesla stanice BFM TV. V Paříži podle policie na demonstraci přišlo 87 tisíc lidí, více než při prvním velkém protestu z 19. ledna. Podle CGT bylo v úterý ve francouzské metropoli půl milionu manifestujících. Další stávky jsou ohlášené na 7. a 11. února.

Dodávky elektřiny ve Francii poklesly o 4,4 procenta, tedy o 2,9 gigawattů, protože se ke stávce připojili pracovníci jaderných reaktorů a tepelných elektráren, ukázaly údaje státního podniku EDF. Společnost TotalEnergies, kde stávkuje 75 až sto procent lidí, uvedla, že v úterý nedodává ropné produkty, ale uklidňovala Francouze, že čerpací stanice jsou plně zásobeny a potřeby zákazníků jsou uspokojeny.

Většina Francouzů je proti reformě

Průzkumy veřejného mínění ukazují, že proti návrhu důchodové reformy je až dvaasedmdesát procent Francouzů. Odbory věří, že miliony lidí v ulicích po celé Francii vládu nakonec přinutí návrh stáhnout. Nestalo by se to poprvé.

Odbory a velká část veřejnosti je přesvědčena o tom, že teď pro ni není vhodná doba. „Podle nich není současná situace tak dramatická, aby bylo nutné z ekonomických důvodů měnit penzijní systém,“ soudí ředitel Harrisova institutu Jean-Daniel Levy.

Posunutí věku odchodu do důchodu o dva roky by podle odhadů ministerstva práce mohlo do státní pokladny přinést několik miliard eur navíc potřebných pro každoroční vyplácení důchodů. Odbory ale tvrdí, že existují i jiné způsoby, jak zajistit, že důchodový systém nezkolabuje. Zmiňují například zdanění superbohatých či zvýšení příspěvků zaměstnavatelů.

Vláda v návrhu zákona učinila některé ústupky, například stanovila nový věk odchodu do důchodu na 64 let namísto Macronova předvolebního slibu 65 let. Souhlasila také s minimálním důchodem ve výši 1200 eur měsíčně pro všechny. Podle premiérky Élisabeth Borneové je hranice 64 let „neoddiskutovatelná“, ale vláda zkoumá možnosti, jak kompenzovat některé dopady, zejména na ženy.

V době, kdy se po celé Francii konají protestní shromáždění, budou zákonodárci projednávat návrh zákona na úrovni výborů. Odbory uvedly, že se snaží přesvědčit zákonodárce, aby věc nepodpořili.