EU ekonomicky podpoří Egypt. Miliardami eur chce regulovat migraci

Evropská unie v neděli v Káhiře uzavírá dohodu o tříleté finanční spolupráci s Egyptem. Na podporu jeho ekonomiky poskytne až 7,4 miliardy eur (186 miliard korun). EU chce stabilizací egyptské ekonomiky mimo jiné docílit snížení počtu imigrantů z regionu. S předsedkyní Evropské komise (EK) Ursulou von der Leyenovou do Egypta dorazili italská premiérka Giorgia Meloniová, předseda řecké vlády Kyriakos Mitsotakis a belgický premiér Alexander de Croo, jehož země právě předsedá Radě EU.

Z celkového balíku pomoci tvoří pět miliard přímá finanční pomoc v podobě půjček, zbylých 1,8 miliardy jsou investice a 600 milionů granty, z nichž má 200 milionů jít přímo na výdaje spojené s migrací, vyplývá z údajů, které v neděli médiím poskytla komise. Z pětimiliardového úvěru musí půjčku čtyř miliard ještě schválit Evropský parlament a jednu miliardu dostane Egypt do konce tohoto roku, uvedla agentura Reuters. Dohoda má posílit vzájemné partnerství na poli obnovitelných zdrojů, obchodu nebo bezpečnosti.

Egypt trápí inflace

Evropské vlády se nestability v Egyptě, kde žije přes sto milionů lidí, obávají delší dobu. Egyptské orgány ve světle takřka rekordní inflace kromě dohody s EU rozšířily program půjček od Mezinárodního měnového fondu, uzavřely novou dohodu o investicích ze Spojených arabských emirátů a razantně devalvovaly egyptskou libru.

Egypt je, co se migrace týče, z pohledu EU strategickou zemí; jeho Sinajský poloostrov sousedí s Pásmem Gazy, kde pokračuje válka mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamás, v níž Egypt sehrává důležitou diplomatickou roli. Na jihu sousedí se Súdánem, kde boje mezi armádou a polovojenskými Jednotkami rychlé podpory vyvolaly největší krizi vysídlení na světě.

Unijní úřady v posledních měsících pozorují nárůst v migraci Egypťanů přes Libyi nebo řecké ostrovy Kréta a Gavdos. Frontex, agentura EU pro ochranu vnějších hranic, za první dva měsíce letošního roku evidovala nárůst v počtu nelegálních překročení hranic EU na takzvané východní středomořské cestě, a to o 117 procent oproti stejnému období loňského roku. Egypťané jsou nicméně na této trase až třetí nejčastější národností mezi migranty, na prvních dvou místech jsou Afghánci a Syřané.

Migrační trasy do Evropy
Zdroj: ČT24

Označení východní středomořská cesta zahrnuje migrační trasy z Turecka do Řecka po moři i po souši a několik pozemních cest přes Bulharsko a Severní Kypr.

Smyslem nové smlouvy mezi EU a Egyptem nicméně není pouze přimět více Egypťanů, aby ve své zemi zůstali, ale navázat s Egyptem širší spolupráci ve zvládání migrace z jiných zemí, například právě Súdánu, vyplývá z prohlášení Evropské komise.