EU chce vystupňovat jednání o dohodě, Londýn to přivítal

Britský ministr Michael Gove přivítal slova hlavního vyjednavače Evropské unie Michela Barniera o ochotě sedmadvacítky vystupňovat tento týden jednání o budoucím partnerství. Klíčový spolupracovník britského premiéra Borise Johnsona hovořil o konstruktivním kroku a optimismu. Předtím však prohlásil, že rozhovory může oživit jen změna přístupu ze strany EU a že kýžená dohoda za současného stavu před koncem přechodného období brexitu uzavřena nebude. Podle agentury Reuters lze vývoj vnímat jako určitý průlom po týdnech vyčkávání na obou stranách.

Ministr Gove se před pondělním vystoupením na půdě parlamentu setkal s místopředsedou Evropské komise Marošem Šefčovičem, který má na starosti zavádění ustanovení z brexitové smlouvy. Barnier zase na dálku pokračoval v rozhovorech se svým britským protějškem Davidem Frostem poté, co Londýn na konci minulého týdne naznačoval, že jednání už nemají smysl.

V podobném duchu začal i pondělní projev Govea v Dolní sněmovně. „Doufali jsme, že předtím, než letos 31. prosince skončí přechodné období, uzavřeme dohodu o volném obchodu kanadského stylu. Ale při současných okolnostech se toto nestane,“ prohlásil. Podle agentury Reuters Gove uvedl, že obchodní jednání v podstatě skončila a že Unie musí změnit svůj přístup.

Ledy rozbil hovor Barniera s Frostem

Tón se však znatelně změnil po vyjádření Barniera k telefonátu s Frostem. „Potvrdil jsem, že EU je nadále otevřena vystupňování jednání tento týden v Londýně, ohledně všech témat a na základě právních textů,“ uvedl na Twitteru unijní vyjednavač.

„Objevily se zprávy, že ze strany Evropské unie přišel konstruktivní krok a já to vítám,“ reagoval Gove. Prý vývoj chápe tak, že Barnier souhlasí s dojednáváním textu potenciální dohody, což prý dosud EU odmítala.

Šefčovič po schůzce s britským ministrem zmínil známky „politické vůle“ postupovat rychle na obou stranách. Z hlediska uvedení brexitové dohody do praxe podle něj i přes jisté pokroky zůstává spousta práce.

Hlavní spory nyní Brusel a Londýn vedou o rovná pravidla hospodářské soutěže, dohled nad dodržováním budoucí smlouvy a zejména práva rybolovu v britských vodách. Pokud pětiletá brexitová krize vyústí ve finále bez dohody, vyvolá to chaos v citlivých dodavatelských řetězcích napříč Británií, EU i mimo ně.

Anglikánští duchovní a opozice kritizují Johnsona

Premiér Boris Johnson čelí kvůli postupu v brexitových jednáních silné kritice britské opozice. Nyní se k ní připojilo i několik anglikánských arcibiskupů. Zákon o vnitřním trhu, který nedávno schválila Dolní sněmovna a který umožňuje nabourat jeden z pilířů brexitové dohody, označili duchovní v otevřeném dopise za „katastrofální precedens“. Použití tohoto zákona by totiž podle nich mohlo narušit mír v Severním Irsku.

Podpis pod otevřený dopis připojili nejvyšší církevní představitelé anglikánů v Anglii, Skotsku, Walesu i Severním Irsku včetně arcibiskupa z Canterbury Justina Welbyho. „Pokud nectíme pečlivě vyjednané závazky a můžeme 'legálně' porušovat zákony, na jakých základech pak naše demokracie stojí?“ ptají se duchovní v dopise.

Zákonem o vnitřním trhu se začátkem týdne začíná zabývat horní komora britského parlamentu, Sněmovna lordů. Vládnoucí konzervativci zde nemají většinu, a čeká se tak tuhý odpor. Poslanci dolní komory ale mohou jakékoli rozhodnutí lordů přehlasovat.