Destrukce je v Saltivce vidět všude. Rusové charkovské sídliště bombardovali několik měsíců

Události: Destrukce je v Saltivce vidět na každém kroku (zdroj: ČT24)

Charkovské sídliště Saltivka Rusové bombardovali nepřetržitě řadu měsíců. V různé míře jsou poškozené téměř všechny budovy. Obyvatelé stále nemají vodu, plyn ani topení. Opravy však oddaluje nedostatek financí i hrozba dalšího ostřelování. Ve čtvrti natáčel štáb ČT s reportérem Janem Šilhanem.

Obytné domy na sídlišti Saltivka ničily ruské střely od začátku invaze v únoru letošního roku. Severovýchodní cíp města byl totiž nejblíže ruským pozicím. Okupanti se zastavili u nápisu před vjezdem do Charkova.

Rusko chtělo toto oblastní centrum dobýt co nejdřív. Město, kde žil před válkou téměř jeden a půl milionu obyvatel, má totiž strategickou polohu – leží nedaleko ruských hranic. Téměř každodenní ostřelování skončilo až v září, kdy se ruská vojska z okolí stáhla.

Saltivka má nejtěžší chvíle zřejmě za sebou, jejich následky ale zatím nikoliv. To nejhorší už úřady z ulic sklidily, opravy domů ale brzdí nedostatek peněz i hrozba dalších útoků. „Jezdili jsme vozem a sbírali všude kolem kusy železa. Kolik z toho byly rakety, nevím,“ popisuje úklid pracovník městských služeb Michail.

Pět set domů půjde k zemi

Opravář Vadim přišel pomoci známému utěsnit rozbombardovaný balkon. „Protože je tam velký průvan,“ vysvětluje. Byt ve čtrnáctém patře dopadl ještě dobře. Na rozdíl od desítek dalších alespoň stojí.

V obyvatelných panelových domech funguje jen elektřina. Vodu, plyn a topení místní nemají od března. „Teď je v bytě teplota někde na nule,“ popisuje obyvatelka jednoho z domů Viera Dymitryovna. Na opravy je přitom nejvyšší čas. Začínající zima bude mimořádně těžká.

Nejhůře postižené budovy chce radnice nechat strhnout. Takových mohlo být v celém městě až pět set. Víc než polovina z nich se nachází právě na sídlišti Saltivka. Město už jedná o výstavbě zcela nové moderní čtvrti, jeden ze zničených objektů má ale zůstat, aby sloužil jako památník bojů.