Demonstranti v Tiraně požadují odstoupení premiéra

Horizont ČT24: Protivládní protesty v Albánii (zdroj: ČT24)

Protesty v Tiraně, které svolala opoziční Demokratická strana, si vyžádaly nejméně deset zraněných policistů. Demonstranti útočící na vládní budovy požadovali odstoupení socialistického premiéra Edi Ramy. Pořádkové síly je rozháněly granáty se slzným plynem.

Tisícům lidí svolaným opozicí dochází trpělivost s premiérem Edi Ramou. Požadují jeho okamžitou demisi a zavedení úřednické vlády do voleb v příštím roce. „Dnešek je prvním dnem občanské neposlušnosti v Tiraně,“ řekl v pondělí Flamur Noka, generální tajemník opoziční Demokratické strany, jejíž předseda a bývalý premiér Sali Beriša je v domácím vězení. Tráví v něm již několik měsíců.

Podobné protesty se konají téměř pravidelně. V minulosti je opoziční poslanci pořádali i uvnitř parlamentu. Teď byl jeden z nich odsouzen na rok vězení za pomluvu.

„Protestujeme proti uvěznění opozičního vůdce a dalšího člena parlamentu za to, že kritizovali zločiny a korupci vlády,“ řekl jeden z demonstrantů Genti Cela. Samotný Beriša má přitom kontroverzní minulost a zakázaný vstup třeba do Spojených států a Velké Británie, a to kvůli podezření z korupce a napojení na organizovaný zločin. I kvůli tomu ho v roce 2013 nynější premiér Rama drtivě porazil.

Albánií trápí emigrace

Ramovi se podařilo zvednut ekonomiku a snížit nezaměstnanost, platy jsou však v zemi stále nízké a čím dál víc lidí emigruje. „Jsme tu kvůli chudobě, do které Albánii uvrhl. Všechny naše děti odešly ze země. Doma jsme zbyli jen dva staří lidé,“ uvedl účastník demonstrace Asqeri Caushaj.

Premiér Rama navíc ze strany opozice čelí obviněním z volebních podvodů a napojení na obchod s drogami, který za jeho vlády prudce vzrostl. „Tato narkovláda utrácí stovky milionů eur za krádeže volebních lístků,“ řekl před dvěma lety Beriša. Se stejnými obviněními byla přitom dříve konfrontována i dnešní albánská opozice.

Je otázkou, jak se neklidná politická situace v zemi promítne do albánských ambicí na členství v Evropské unii. Přístupová jednání s Albánií byla zahájena před dvěma lety.